Bloomberg: 150 oljeselskaper risikerer konkurs med lav oljepris

Fallende oljepris og overproduksjon av oljefat kan bety slutten for 150 olje- og gasselskaper, melder Bloomberg.

SPÅR KONKURS: Lave oljepriser kan bety kroken på døra for 150 selskaper.
Publisert:

Det amerikanske energiselskapet IHS Inc spår at omtrent 150 av olje- og gasselskapene de følger kan gå konkurs dersom oljeprisen fortsetter å være lav.

Tirsdag kveld rundt klokken 22.00 lå prisen på WTI-oljen på 28,44 dollar, som tilsvarer et fall på 4,21 prosent. Et fat nordsjøolje handles for 30,76 dollar per fat, en nedgang på 7,29 prosent.

Allerede har 60 selskaper begjært konkurs, men IHS Inc. forventer at flere vil følge etter i tiden som kommer.

Les også

Kraftig oljeprisfall tirsdag kveld: Amerikanske energimyndigheter spår halvt år med lave oljepriser

– Det er ingen som kjøper olje fordi forventningene i markedet ikke samsvarer med hverandre. Vi trenger å tette det mellomrommet, og den eneste måten å gjøre det på er at disse selskapene slår seg konkurs, sier Bob Fryklund, analytiker i IHS Inc, til Bloomberg.

Følg utviklingen i E24s aksjelive her.

– Venter med å investere

Prisen for et fat amerikansk lettolje (WTI) har falt rundt 70 prosent de siste to årene. Overprodusering av olje har ført til at USA sitter på mye mer olje enn de klarer å selge unna.

Ifølge Fryklund ligger det olje og gass for en verdi av 230 milliarder dollar ute for salg. Han tror selskaper som planlegger å investere i olje antagelig kommer til å vente til de ser en stabil økning i prisene.

Amerikanske energimyndigheter (EIA) spår imidlertid at vi vil se en nedgang i oljeproduksjon de neste månedene.

Les også

Derfor kan en perfekt storm være på vei i verdensmarkedet

EIA tror USA vil produsere 620,000 færre oljefat per dag, som tilsvarer syv prosent av den daglige produksjonen, fra første til fjerde kvartal i år.

– Under 40 dollar til og med august

Samtidig har de lave oljeprisene, ifølge IHS Inc, også ført til større effektivitet i oljeproduksjonen. Siden i fjor har produksjonskostnaden per oljefat blitt redusert med 35 prosent i Nord-Amerika, og 20 prosent på verdensbasis.

Tirsdag slapp EIA en månedsrapport som bød på lite optimisme rundt en oppgang i oljeprisen.

EIA-leder Adam Sieminski uttalte i forbindelse med rapporten at det forventes at oljeprisen skal holde seg under 40 dollar per fat til og med august.

Ifølge EIA vil gjennomsnittsprisen for brentolje i år vil bli 37,52 dollar, og deretter stige til 50 dollar neste år. Gjennomsnittprisen for amerikansk lettolje tippes å havne på 37,59 dollar i år og 50 dollar i 2016.

Les også

Aksjemarkedet herjet med USAs nest største gassprodusent

Les også

Seismikkselskap midt i oljebremsen: – Få tegn til at det snur med det første

Les også

Ordbok: Her er børsordene du må kunne

Publisert:

Her kan du lese mer om