Nasdaq slår hardt ned på hyperaktive aksjeroboter

Børsgiganten innfører nye regler for å skjerme investorer.

BREMSER: Nasdaq innfører nye regler for å bremse aksjerobotene.

BostonBill
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert: Publisert:

Like før midnatt onsdag kveld sendte den amerikanske børsen Nasdaq ut en melding om at de innfører en «Excessive Messaging Policy» fra og med 1. juni i år.

Dette for å forsøke å bremse den ekstreme aktiviteten gjennomført av automatiserte handelssystemer, også kjent som aksjeroboter.

En av strategiene som aksjeroboter benytter baserer seg på at de legger inn og kansellere ordrer på aksjer lynraskt, samtidig som de har mulighet for å gjennomfører flere og raskere handler enn normale meglere.

- En betydelig byrde

Nå vil Nasdaq bremse denne aktiviteten, spesielt den som ligger langt unna de beste prisnivåene:

«En solid tilgang på likviditet, inkludert dybde på likviditeten, er meget viktig for moderne aksjemarkeder. Hyppige bud er viktige for å få korrekt pris og tilføre likviditet», innleder Nasdaq i sin begrunnelse.

«Men unødvendige mange bud langt unna de beste prisene (NBBO - National Best Bid and Offer) kan føre til en betydelig databyrde for deltagerne i markedet og gjør lite for å øke kvaliteten på en børs».

Nasdaq innfører nå nye regler som oppfordrer aktører til å tilby likviditet nært de beste prisene i markedet, men som ikke vil oppfordre til bud utenfor NBBO.

Måten Nasdaq vil gjøre dette på, er ved å introdusere en ekstraavgift, eller en slags fartsbot, til de som har en vektet ordre-til-handel ratio over 100:1.

Dette vil ikke gjelde for registrerte market markere.

Ikke alene

Det er ikke bare Nasdaq som setter ned foten for aksjerobotene. En av verdens største børs-eiere, Deutsche Börse, har også fått nok av aksjeroboter som pumper inn millioner av fantomordre.

Selskapet har valgt å innføre et botsystem for å motvirke den negative effekten av det de kaller «dumme roboter», ifølge Financial Times.

Deutsche Börse mener slike ordreinnlegginger er et så stort problem, at de verste tilfellene nå vil resultere i bøter.

Andreas Heuer, leder for markedsanalyse hos Xetra, det elektroniske handelssystemet benyttet av Deutsche Börse, forklarer motivasjonen deres slik til FT:

- Årsaken bak våre handlinger er i hovedsak for å sikre integriteten til vårt system. Vi vil fjerne fordelene våre medlemmer får ved å bruke dumme algoritmer som resulterer i lavt antall handler, men i et høyt antall transaksjoner, sa han nylig til avisen.

- Den typen tradere bidrar ikke med noen verdi, de utnytter bare systemets kapasitet.

(Saken fortsetter under denne animasjonen)

FORVIRRET? Denne animasjonen forklarer i detalj hvordan robothandel fungerer.

Undersøkelser på Oslo Børs

E24 har den siste måneden skrevet en rekke artikler om automatisert handel på Oslo Børs (omtalt som aksjeroboter), og hvordan de til tider har herjet med metoder som mange anser som destruktive for markedet.

Undersøkelser gjennomført av amerikanske eksperten på aksjeroboter, Eric Hunsader, på oppdrag for E24 viste at det er store mengder robotaktivitet på Børsen.

Hans undersøkelser viste at i løpet av november ble 40 millioner ordrer lagt inn i handelssystemet til Oslo Børs, og kun én av 20 ordrer resulterte i en handel.

Oslo Børs har tidligere uttalt seg slik om situasjonen til E24:

- Vi ser at mange ordre legges inn og trekkes ut igjen – noe som alltid har skjedd, også ved manuell handel i handelssystemet, sa børsdirektør Bente A. Landsnes.

- Det er ikke markedsmanipulasjon når en ordre kun ligger inne i noen få millisekunder. Det er mange naturlige forklaringer for at ordreboken i dag oppleves veldig annerledes enn den gjorde før.

Hun påpekte også at selve handelsformen, automatisert handel, er lov etter regelverket i Europa.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Robot

Flere artikler

  1. Børsgigant gir bøtertil aksjeroboter

  2. Finansdepartementet om aksjeroboter: - Denne uroen må tas på alvor

  3. - Hadde vi ikke gjort noe, kunne utviklingen bare fortsatt oppover

  4. Annonsørinnhold

  5. Nye robot-regler fra Finanstilsynet

  6. Oslo Børs i dag: Slik herjer robotene** Tar jobben til meglerne ** Danker ut traderne** Spyr ut ordrer som slettes umiddelbart