I dag tas «robotsaken» opp i Høyesterett

Ett minutt før Høyesterett startet behandling av saken hans var investor Svend Egil Larsen travelt opptatt med å sjekke aksjekurser.

BRUKTE TIDEN GODT: Svend Egil Larsen (bildet) er sammen med Peder Veiby dømt for 72 tilfeller av markedsmanipulasjon. Ett minutt før saken mot dem begynte i Høyesterett tirsdag var Larsen travelt opptatt med å sjekke aksjekurser.

Sverre Rørvik Nilsen
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Det var relativt folksomt i Høyesterett tirsdag morgen, på dag 1 av den såkalte «aksjerobotsaken».

Begge daytraderne som tidligere er dømt for 72 tilfeller av markedsmanipulasjon, Svend Egil Larsen og Peder Veiby, var på plass.

Larsen, som er en av Norges mest velkjente daytradere, lot ikke stundens alvor hindre ham fra å følge med i aksjemarkedet.

Klokken 09:14, ett minutt før saken mot han skal opp i Høyesterett, satt Larsen med datamaskinen i fanget og sjekket aksjekurser og markedet.

- Vi satser på at det går her som det gikk i Lagmannsretten, sier Larsen til E24.

E24 følger saken.

- Negative følger

Høyesterett skal i løpet av halvannen dag vurdere hvorvidt Veiby og Larsen er skyldig i markedsmanipulasjon. De ble dømt i tingretten og frikjent i Lagmannsretten.

I sin innledning la statsadvokat Tor Henning Rustan Knudsen vekt på hvilken funksjon markedet har.

- Når jeg skal angi hovedproblemstillingen i saken, tar jeg utgangspunkt i at markedet har en samfunnsmessig funksjon, sier han.

- For at markedet skal fungere er det helt avgjørende at de kursene som omsettes på børsen, speiler reell markedsverdi. Er kursene manipulert, mister investorene tilliten til markedet.

Det sentrale spørsmålet er hva som er manipulasjon og ikke, statsadvokaten er klar:

- Det som er markedsmanipulasjon er at man handler for å påvirke aksjekursen.

Saken har fått mye omtale, både i inn- og utland, og dreier seg om 72 tilfeller av det påtalemyndighetene hevder var markedsmanipulasjon.

Det påtalemyndighetene hevder er at Larsen og Veiby skal, uavhengig av hverandre, ha oppdaget svakheter i et automatisert handelssystem, kjent på folkemunne som en aksjerobot.

- Kan være galt

Det store spørsmålet i saken er hvordan Veiby og Larsen har fungert i markedet.

Det er store prinsipielle forskjeller mellom en investor som surfer på bølgen i markedet og en investor som først skaper en bølge, for så å surfe på den.

- Skaper du bølgen og så surfer på den etter på, så kan det kan være galt, sier jusprofessor Tore Bråthen ved BI til E24.

Påtalemyndighetene hevder at Veiby og Larsen har gjort dette.

- Om det stemmer at de har skapt bølger for å så å surfe på det, så taler mye for at de har brutt verdipapirhandelloven i forbindelse med markedsmanipulasjon, sier Bråthen.

Saken vil juridisk vurdere spørsmål knyttet til markedsmanipulasjon og automatiserte handelssystemer. Dette har ikke blitt juridisk testet før, og kan få konsekvenser for hvordan myndighetene forholder seg til automatiske handelssystemer i fremtiden.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

  1. Aktor: - Denne saken gjelder markedsmanipulasjon

  2. Høyesterett avviser robotanke

  3. Advokat kritiserer Høyesterettsdom etter seier

  4. Annonsørinnhold

  5. - Jeg loppet en ny robot på fredag

  6. Ekspert til Høyesterett: - Daytradere er som parasitter