Elkem vil kjøpe Rec Solar

Byr 4,3 milliarder kroner for solcelleprodusenten.

FORNØYD MED BUDET: Styreleder i Rec Solar, Ole Enger.
Publisert:

Bluestar Elkem har lagt inn et bud på Rec Solar på 108,50 kroner per aksje, tilsvarende totalt 4.340 millioner kroner. Styret i Rec Solar anbefaler enstemmig sine aksjonærer å godta budet fra Elkem.

Blant de større eierne i det tidligere norske industrieventyret, som ble splittet opp for et drøyt år siden, finner man blant annet Øystein Stray Spetalen og Folketrygdfondet.

– Fornøyd

– Den foreslåtte transaksjonen er et resultat av en grundig og bred markedsprosess der selskapet har utforsket mulighetene for å maksimere aksjonærenes verdier. Vi er fornøyd med at vi i dag kan annonsere sammenslåingen av Elkem og Rec Solar, sier styreleder i Rec Solar, Ole Enger.

Elkem er nå eid av kinesere: den gamle norske industrigiganten ble i 2011 kjøpt av China National Bluestar fra Orkla for 12 milliarder kroner.

Budet på 108,50 kroner per aksje er 16 prosent høyere enn sluttkurs fredag og 23 prosent høyere enn snittkursen siste måned.

– Styret mener at sammenslåingen er positivt for selskapet og vi ser frem til å jobbe med Elkem for å fullføre transaksjonen. Styret mener at kombinasjonen med Elkem gir en sterk plattform for å ytterligere utvikle Rec Solar, sier Enger videre.

Bonus for salg

Øystein Stray Spetalen kjøpte seg opp i Rec i 2013 og trådte i mai det året inn i styret i selskapet.

Et halvt år senere splittet de selskapet opp i Rec Solar, virksomheten for solcellepaneler, og Rec Silicon, silisiumsproduksjonen – som ligger i USA.

Ved siden av Spetalen kom også investorene Jan Haudemann Andersen og Jan Chr. Opsahl inn på eiersiden.

De vedtok å gi Ole Enger en bonus dersom Rec Solar ble solgt innen to år, noe han nå har klart.

Tjent store penger

Rec Solar ble skilt ut med en aksjekurs på 20 kroner, som eksisterende aksjonærer i «gamle» Rec kunne tegne seg for.

Det var i så fall klokt, aksjen sluttet på 63 kroner på første handelsdag, 25. oktober i fjor. Aksjen har fortsatt videre opp det siste året og endte på 93,60 kroner fredag, for så å fortsette opp med videre 13 kroner etter at budet mandag ble kjent.

Spetalen har tjent meget gode penger på Rec Solar og solgte så sent som i vår unna 2,25 millioner aksjer til en kurs på 116 kroner, nær det høyeste aksjen noensinne har stått i.

Splittet opp og la ned i Norge

Rec Solar produserer solcellepaneler, og har sitt hovedkontor i Oslo, men selve virksomheten ligger i form av selskapets fabrikk i Singapore.

Selskapet har 1.700 ansatte og omsatte i fjor for 647 millioner dollar, tilsvarende 4,4 milliarder kroner.

Rec Solar var tidligere enn del av «gamle» Rec. Der valgte man i 2012 å stenge ned hele den norske virksomheten, i hovedsak Rec Wafer, grunnet store tap.

Året etter splittet man altså selskapet, som på det tidspunktet besto av virksomheten i USA og fabrikken i Singapore.

– Hovedmotivet bak oppsplittingen er at vi tror at industrien kommer til å vokse veldig kraftig. Det vil kreve voldsomt med kapital for å følge med denne veksten. For å være bedre posisjonert for dette tror vi at vi kommer bedre ut med å ha to ulike enheter, enn om vi hadde vært én enhet samlet, sa daværende konsernsjef i Rec Ole Enger, til E24. Enger gikk over til å være styreleder i desember i 2013.

Elkem produserer blant annet silisium, en viktig innsatsfaktor i produksjonen av solcellepaneler.

– Vurderer budet

Med 4,4 prosent av aksjene er Folketrygdfondet blant de største aksjonærene i selskapet.

– Vi ble informert i dag, og vi vil nå gjøre en vurdering av budet. Utover det har vi ingen kommentar, sier Nils Bastiansen, aksjedirektør i Folketrygdfondet, til E24.

Per nå har Spetalen, Haudemann Andersen, Opsahl, samt fond forvaltet av QVT, som kontrollerer totalt 20,2 prosent av aksjene, inngått en avtale på visse betingelser om å stemme i favør av oppkjøpet på den ekstraordinære generalforsamlingen.

Den ekstraordinære generalforsamlingen er ventet avholdt senest 16. januar.

Publisert:

Her kan du lese mer om