Hentet over en mrd. i kryptoemisjon: – Skulle gjerne hentet mye mer

Bancor vil utfordre kryptobørsene som gründeren mener styrer markedet i dag.

BANCOR: Eyal Hertzog er en av grunnleggerne av Bancor – kryptovalutaen og systemet som ønsker å stimulere verdens kryptoøkonomi med desentraliserte børser.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

I juni 2017 hentet det israelske kryptoselskapet Bancor 153 millioner dollar i en kryptoemisjon (ICO). Beløpet tilsvarer rundt 1,2 milliarder kroner.

Målet: Å gjøre kryptomarkedet virkelig likvid og bygge en plattform hvor digitale valutaer som ikke er listet på store kryptobørser, enkelt kan handles.

– Det vi bygger er en desentralisert økonomi, sier Eyal Hertzog, én av Bancor-grunnleggerne, som var til stede under Norges største blokkjedekonferanse Oslo Blockchain Day denne uken.

I begynnelsen av april lanserte stiftelsen som står bak Bancor, en digital lommebok hvor alle kryptovalutaer bygget på ethereum-blokkjeden kan kjøpes og selges via deres desentraliserte plattform som styres ved hjelp av en smartkontrakt.

Les også

Forvalter 78 mrd. kroner – har lansert Europas første bitcoin-fond

Selskapet gjør det mulig for hvem som helst å lage en kryptovaluta sikret i Bancors kryptovaluta (BNT), som kan kjøpes og selges på Bancor-plattformen uten at den trenger å bli populær først.

BNT har fredag en markedsverdi på 241 millioner dollar, og er den 71. største digitale valutaen i verden målt i markedsverdi, ifølge Coinmarketcap. BNT fungerer som en fellesenhet for alle

Bryr seg ikke om kryptosvindler

Etter at Bancor fullførte én av verdens største kryptoemisjoner på 1,2 milliarder kroner, ble grunnleggerne møtt med stor skepsis, og enkelte kritiserte selskapet både for teknologien de utviklet og for hvor mye de hentet fra investorer.
– Vi fikk mye kritikk og fiendtlighet i begynnelsen, spesielt angående hvor mye penger vi hentet. Men jeg er tilhenger av det frie markedet, og folk investerer så mye de selv ønsker. Det er det fine med kryptoemisjoner, sier Hertzog, som fra tidligere er kjent for å ha grunnlagt Metacafe, én av forløperne til YouTube.

– Så du mener ikke at det er en grense for hvor mye kryptoselskaper bør hente i kryptoemisjoner?

– Nei, ikke det hele tatt. Hvem har retten til å fortelle noen hvor mye penger han eller hun skal hente. Folk er frie til å investere penger i de prosjektene de ønsker, det er slik det frie markedet fungerer.

– Men ikke alle har like gode hensikter, burde man ikke beskytte folk fra å investere i svindler?

– Nei, ikke i det hele tatt. Om folk blir svindlet så lærer de av sine feil, det er få ting som gjør at folk lærer så fort som å tape penger, sier Hertzog og forklarer at det er spesielt en gruppe som står for størsteparten av kritikken mot store kryptoemisjoner.

– Det er hovedsakelig utviklere som kritiserer folk som henter mye penger, og som holder liv i denne negative diskusjonen. Vi som entreprenører ser forbi det tekniske, men det krasjer ofte med visjonen til utviklerne, sier Hertzog.

Han sier det samme ble diskutert da internett var nytt og utviklerne ikke likte at gründere bygget selskaper og produkter på toppen av deres tekniske oppfinnelser.

– Jeg kunne brukt én milliard dollar her og nå, for da kunne jeg forbedret likviditeten til systemet og gjort hele produktet mye bedre over natten.

Saken fortsetter under bildet.

STINN BRAKKE: Oslo Blockchain Day ble holdt for andre gang i år med folk fra både IT og finans sterkt representert.

Kritiserer kryptobørser

Bancor er drevet av en stiftelse som disponerer pengene som ble hentet i fjor.

Hertzog mener kryptobørsene som Coinbase og andre store portaler for handel av kryptovaluta, er en stor svakhet for bransjen som helhet.

Han peker spesielt på at store aktører kan pumpe opp prisen på kryptovalutaer, for så og selge seg ut med stor profitt, en såkalt «pump and dump».

Les også

Norske spillveteraner med Funcom-bakgrunn lager kryptospill

– Jeg mener at pumping og dumping er strukturell svakhet ved hvordan kryptobørser er laget i dag, og Bancor-modellen løser dette ved hjelp av vår smart-kontrakt, sier Hertzog.

Bancor er ikke det eneste selskapet som jobber for å utvikle desentraliserte måter for handel av kryptovaluta. Både selskapet som 0X Protcol, Airswap og OmiseGO er regnet som desentraliserte kryptobørser.

– Så hva er oppsiden for dere grunnleggere?

– Det er en oppside om denne desentraliserte økonomien fungerer og øker i volum. Vi som har investert og andre som har satset på Bancor, kan tjene mye om kryptovalutaen stiger, på lik linje på dem som hadde tro på ethereum og tjente store penger.

Hertzog sier han møter mange som har hørt om Bancor, men få som kan forklare teknologien.

– De fleste skjønner ikke Bancor enda, og vi er forberedt at det vil ta tid før folk flest skjønner hva vi prøver på. Se hvor lang tid det tok med de fleste andre kryptovalutaer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin
  2. Digital valuta

Flere artikler

  1. Ekspert: – Gir absolutt mening

  2. Bjørn Kjos tror kryptosatsing kan bli større enn Bank Norwegian

  3. Kjos lanserer kryptobørs i år

  4. Betalt innhold

    Eksplosiv vekst og nye rekorder for bitcoin-rival: – Tre ting som gjelder å se på

  5. Bitcoin-prisen mer enn halvert i 2018: – Gikk litt for fort opp i fjor