Hydro bekymret for tollkrangel

Aluminiumsgiganten Norsk Hydro er bekymret for at tollkrangelen mellom USA og EU skal eskalere.

FRYKTER ESKALERING: Norsk Hydro er bekymret for USAs toll på stål og aluminium fra EU, og for mottiltakene fra EU. Hvis situasjonen eskalerer kan det bli vanskelig både for aluminiumsbransjen og annen industri. Dette er produksjon av ekstra rent aluminium ved Norsk Hydros anlegg i tyske Grevenbroich.
Publisert: Publisert:

USA legger toll på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico, og det er en utvikling Norsk Hydro ikke liker.

Dersom EU kommer med mottiltak som lovet, kan konflikten eskalere og ramme både aluminiumsbransjen og resten av europeisk industri hardt.

Til nå har EU, Canada og Mexico hatt unntak fra USAs toll, men fra midnatt fjernes dette unntaket.

– Da blir det altså 10 prosent toll på aluminium inn til USA. Dette har vært varslet, og er sånn sett ikke uventet, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro til E24.

– Risikoen er at dette eskalerer, og at europeisk industri og aluminiumsindustrien rammes, sier han.

Denne uken var Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Brussel for å møte EU-kommisær Jyrki Katainen, og temaet de snakket om var handelskonflikten.

Les mer: Hydro-sjefen håpefull om unntak fra EU-toll

– Vi har vært opptatt av å fortelle at europeisk aluminiumsindustri er bekymret. Vi har virksomhet både i Norge og EU, og er opptatt av at dette ikke eskalerer og at hele aluminiumsbransjen skal rammes, sier Molland.

Eksporterer noe til USA

Hydro er i utgangspunktet ikke veldig eksponert mot USAs aluminiumstoll. Men selskapet driver blant annet anlegg for bilproduksjon og gjenvinning av brukte drikkebokser i Tyskland, og driver også pressverk i USA.

– Det er ikke mye aluminium som eksporteres direkte fra Norge til USA. Men Hydro eksporterer noe fra Tyskland og Qatar til USA. Det er det som påvirkes. På den andre siden har vi også pressverk i USA, som vil få høyere pris på sine produkter, sier Molland.

– Hva er den totale effekten for Hydro?

– Det er vanskelig å se den totale effekten av dette. Dette vil øke prisen på aluminium inn til USA. Men vi frykter at det kommer indirekte effekter, i form av mottiltak fra EUs side, noe som også har vært varslet. Det er usikkert om EØS-avtalen vil gjelde for norsk eksport til EU, hvis konflikten eskalerer, sier Molland.

– Aluminiumsbransjen er bekymret for utviklingen. Når man setter opp ensidige tollbarrierer utenfor WTO-systemet, kan dette eskalere og skape kunstige handelsstrømmer. Da utvannes de vanlige markedsmekanismene, og det kommer ikke forbrukerne til nytte, legger han til.

Norsk Industri er bekymret

Også bransjeorganisasjonen Norsk Industri frykter at EU skal slå tilbake mot USA med å øke sine egne tollsatser. Dersom Norge ikke får fritak kan dette ramme norsk næringsliv hardt.

– Vi regner med en avklaring fra EU i løpet av fredag, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til NTB.

Hvis EU legger straffetoll på stålprodukter og kanskje også aluminiumsprodukter, vil det også kunne ramme Norge, sier han. E24 har tidligere skrevet at denne tollen kan bli på et tosifret prosentbeløp.

– Norge eksporterer stål og aluminium for noen hundre millioner til USA, men handelen med EU omfatter 283 forskjellige stålvarer og vil ramme 40 norske bedrifter som i fjor solgte for 2 milliarder kroner, sier Sunde til NTB.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om