Sevan-aksjonærer ville stoppe Seadrills redningsplan – nå vurderer de søksmål

En gruppe minoritetsaksjonærer i Sevan Drilling har jobbet intenst for å stoppe John Fredriksens restruktureringsplaner for Seadrill. Nå vurderer de å gå til søksmål.

VURDERER SØKSMÅL: Skipsreder John Fredriksen fikk onsdag i havn restruktureringen av Seadrill, men en liten gruppe Sevan-aksjonærer har ikke gitt opp å få tilbake verdier fra selskapet som gikk under grunnet Seadrill-trøbbel.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Sindre Hopland
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

En gruppe minoritetsaksjonærer i det Seadrill-kontrollerte riggselskapet Sevan Drilling har siden september samlet bevis som de mener viser at Seadrill tappet Sevan Drilling for verdier inntil selskapet ble tatt av Børsen 25. september 2017.

Sevan Drilling er et spesialisert riggselskap som eier en flåte med runde, flytende rigger for ultradype farvann designet av Sevan Marine.

Lederen av gruppen, Jon Magne Asmyr, som representerer 10,16 prosent av riggselskapet minoritetsaksjonærer, mener Seadrill har snappet til seg milliardverdier etter at de kjøpte seg opp i selskapet.

– Siden Seadrill overtok majoritetseierskap i 2013, har minoritetsaksjonærene tapt rundt 1,2 milliarder kroner, hevder Asmyr til E24.

Gruppen har sammen med juridisk hjelp prøvd å stoppe Seadrills redningsplan som onsdag ble godkjent av en føderal dommer i USA.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Derfor er bunnen IKKE nådd for Seadrill

Ifølge rettsdokumenter E24 har gjennomgått forsøkte Asmyr helt frem til den siste høringen denne uken å få dommeren til å avvise hele redningsplanen til Seadrill.

I dommen der redningsplanen godkjennes konkluderer imidlertid dommer David R. Jones med at gruppens anførsler ikke er nok til å stoppe restruktureringen.

– Skyldnerne (Seadrill, journ.anm.) har tilstrekkelig kunne påvise at eierinteresser i Sevan Drilling ikke har rett til tildeling eller sikring i disse Chapter 11-sakene, skriver dommeren.

Jon Magne Asmyr

Foto: Privat

Oslo Børs meldte 25. september i fjor at handelen i Sevan Drilling ble suspendert etter å ha vært under observasjon siden 13. september. Årsaken til at Sevan – og ikke Seadrill – ble suspendert var at redningsplanen la opp til at det ikke ville være noen verdier igjen til aksjonærene i Sevan.

Da Oslo Børs suspenderte aksjen, eide Seadrill 50,1 prosent av aksjene i Sevan. På samme måte som med selskaper som Archer og North Atlantic Drilling hadde Sevan tette bånd til Seadrill-systemet gjennom mange år, blant annet gjennom økonomiske garantier Seadrill ga.

La frem eget løsningsforslag

Asmyr sier det finnes rundt 1.500 minoritetsaksjonærer i Norge, og han mener redningsplanen som gjør at Sevan-aksjonærene går tomhendte hjem, er hårreisende.

– Vi har hatt begrensede ressurser, men en klar strategi som vi har fulgt, der vi har deltatt i Chapter 11-prosessene samtidig som vi har bygget opp et betydelig saksgrunnlag siden september 2017.

SEVAN-RIGG: En av selskapets dypvannsrigger Sevan Driller.

Foto: Sevan Drilling

Aksjonærgruppen hadde håpet på komme til et forlik med Seadrills advokater, noe som ikke skjedde, men nå som redningsplanen gikk gjennom, blir sivil søksmål neste punkt på agendaen.

– Det pågår nå en juridisk vurdering av saksgrunnlaget vi har samlet, så får vi se hvor dette ender. Dersom vi bestemmer oss for sivilrettslige skritt, vil vi kontakte alle 1.500 minoritetsaksjonærer i Sevan Drilling og invitere dem med på søksmålet, sier Asmyr.

Essensen i saken til minoritetsaksjonærene er en rekke hendelser i perioden 2013 til 2018 hvor Seadrill foretar en rekke transaksjoner og beslutninger som ifølge aksjonærene ikke gagner Sevan, kun Seadrill.

Man mener blant annet det er flere feil og svakheter i verdivurderingen av Sevans eiendeler.

– Dette har vært en kamp mellom David og Goliat, sier Asmyr.

Dommeren sa nei

I sin begjæring til konkursdomstolen i Houston om å avvise Seadrills redningsplan, skisserer Asmyr og hans gruppe sin egen løsning for Sevan. Den innebærer blant annet at bankene tar et tap på fem prosent av sitt sikrede lån på 875 millioner dollar og at kredittfasiliteten (RCF) fra bankene behandles som en obligasjon.

Selv når de fremskriver resultatene med et underskudd i første halvår 2018 og skriver ned de tre Sevan-riggene med 70 millioner dollar hver, har Asmyr og co. regnet seg frem til at aksjonærene ville sitte igjen med 323,9 millioner dollar i bokført egenkapital ved utgangen av juni.

Men ingen av argumentene vant frem i den føderale konkursdomstolen i Houston.

– Retten finner at alle andre protester fra eierinteresser i Sevan i tilknytning til godkjennelsen, også når det gjelder enhver handling fra Sevans styremedlemmer, ledere eller rådgivere, ikke har et bevisrettslig grunnlag, skriver dommer David R. Jones i Seadrill-dommen.

Høy gjeld senket Seadrill

Det var tirsdag lokal tid at den føderale konkursdomstolen i Texas ga tommelen opp for den endelige restruktureringsplanen for Seadrill.

Seadrill søkte konkursbeskyttelse under den amerikanske Chapter 11-loven i september 2017 og har siden jobbet intenst for å få tilstrekkelig støtte for redningsplanen blant kreditorer og aksjonærer.

Det var høy gjeld kombinert med et riggmarked som etter oljeprisfallet i 2014 gikk inn i et fritt fall som sendte John Fredriksens riggkjempe ned i knestående. I 2017 hadde Seadrill et underskudd på 3,1 milliarder dollar (tilsvarende 24,1 milliarder kroner), takket være underskudd i driften og nye nedskrivninger.

– Godkjenning av planen er en stor milepæl for Seadrill og alle involverte aktører, og den nesten enstemmige støtten for planen vi la frem viser støtten vi har hatt fra alle parter. Det reflekterer også det intense arbeidet som vi har lagt inn gjennom mange måneder for å rekapitalisere selskapet på en vellykket måte, sier konsernsjef Anton Dibowitz i Seadrill i børsmeldingen.

Seadrill ønsker ikke å kommentere saken.

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
 2. Sevan Drilling
 3. Olje og gass
 4. John Fredriksen

Flere artikler

 1. Redningsplanen er godkjent

 2. – Dette er en tullekurs

 3. Riggkjempen er ute av konkursbeskyttelse

 4. Annonsørinnhold

 5. Fortsatt store underskudd i «nye Seadrill»

 6. Betalt innhold

  Mandag kunne han smile. I dag er katastrofeåret et faktum.