Nytt, kraftig børsfall på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs faller rundt 3,5 prosent fra start.

  • Anders Park Framstad
  • David Bach
Publisert:

MAJORSTUA (E24): Nedgangen er langt på vei ventet, etter kraftige fall både i USA i går og i Asia i natt.

Dow Jones-indeksen var i går ned 4,60 prosent etter en nedgang på 2,54 prosent før helgen. Nikkei i Tokyo falt i natt 4,73 prosent.

– Det er et kraftig fall. Det er sjelden vi ser så kraftige fall, men det er ikke veldig overraskende etter gårsdagen, sier sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets.

FØLGER MARKEDET: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Foto: FRODE HANSEN, VG

– Vi må vel tilbake til 2011 for å se et like kraftig fall som vi hadde.

Børsfallet i Oslo er langt fra unikt. Børsen i Stockholm har åpnet ned 3,7 prosent og København 3,8 prosent.

«Trolig er det mange som har tatt mer risiko i sine porteføljer gjennom de siste månedene enn det de er komfortable med når kursene faller, noe som utløser en salgsreaksjon», skriver seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank i en epost til E24.

– Frykten overtok

Det globale børsfallet begynte før helgen, da høyere inflasjons- og renteforventninger utløste reprising av et aksjemarkedet som hadde lagt bak seg en bemerkelsesverdig lang oppgangsperiode.

– Det som har drevet børsene var at rentene steg og at man begynte å tenke at dette med «gratis penger» var en periode som var over. Og det er negativt for børsene. Så frykten for høyere renter og inflasjon var starten, men i går overtok frykten og lange renter falt, og folk gikk over i trygge obligasjoner, sier Erik Bruce.

Christian Lie i Danske Bank mener at fallet forsterkes av kvantitative forvaltningsmodeller som baserer seg på eksempelvis shortsalg av vix-papirer (posisjonering for lavere svingninger) eller momentum i markedet.

Markedsrentene har imidlertid falt litt tilbake og makrobildet er fortsatt sterkt. Derfor tror Danske Bank at det sannsynligvis er en begrenset korreksjon vi er vitne til nå.

Les også

Voldsomt hopp for «fryktindeksen»: – Dramatisk

«Worst-case er at kursfallet vedvarer, og at det påvirker både vekst- og inntjeningsutsiktene negativt. Da kan den store ballen virkelig begynne å rulle», skriver Lie.

Én aksje stiger

I tirsdagens handel er det kun én av aksjene på Oslo Børs som stiger i åpningshandelen. Tungvektere som Statoil (-3,55 prosent), DNB (-3,61 prosent) og Norsk Hydro (-4,49 prosent) trekker ned.

Det er verdt å merke seg at Norwegian-aksjen stuper 8,04 prosent. Flyselskapet har på morgenkvisten lagt frem trafikktall.

Les også

Sjeføkonom om børsdagen:
– Det er bare å spenne på seg sikkerhetsbeltene

Les også

Ser to faktorer som driver børsfallet

Les også

– Iskald start

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Børs og marked
  3. Aksjer

Flere artikler

  1. Børsfallet på 1-2-3

  2. Bredt børsfall i Europa – pilene peker opp i USA

  3. Børsene faller igjen: Sjefstrateg ser fire faktorer som gir markedsuro

  4. Oslo Børs snudde til pluss: Uken endte likevel med et fall sett under ett

  5. Kraftig børsfall i Asia - Tokyo falt med 4,73 prosent