Trumps Nord-Korea-konflikt: Mener markedet bare reagerer på gladmeldinger
Markedene tar seg ikke lenger råd til å svinge i takt med innstillingen USA og Nord-Korea har til hverandre, ifølge Nordea-strateg.
– Ild og vrede ulikt noe verden noen gang har sett, sa USAs president Donald Trump om hva Nord-Korea ville få servert dersom de fortsatte å utvikle atomvåpen, og fryktindeksen VIX spratt i været.
Indeksen, som måler de forventede svingningene på S&P 500-indeksen, stengte høyere denne augustdagen i 2017 enn den hadde gjort på en måned, ifølge Reuters.
Dow Jones falt 36,64 poeng, tilsvarende 0,17 prosent, mens S&P falt 0.52 prosent.
Trygge havner
Dagen etter begynte de asiatiske markedene å skjelve, med sørkoreanske aksjer ned én prosent fra start, mens Nikkei i Tokyo falt 1,5 prosent.
– Økte spenninger mellom USA og Nord-Korea etter tilspisset retorikk fra begge parter i går har gitt redusert risikoappetitt i markedene, skrev DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære i en oppdatering.
Økonomiprofessor Steve Hanke ved John Hopkins University sa han trodde asiatiske investorer ville søke trygge havner.
– Den spente situasjonen vil fortsette å bygge seg opp, og kan til slutt utvikle seg til å bli en sort svane for markedene, sa han ifølge Reuters.
Men så: I september gjennomførte Nord-Korea sin sjekke atomprøvespregning, og ifølge The Telegraph ble det møtt med et skuldertrekk fra globale investorer, tross forventnignen om «apokalyptiske overskrifter».
Diplomatisk håndsrekning trosser tollfrykten i markedet
Krass retorikk
Gjennom sitt første år i Det ovale kontor, og dessuten før han ble valgt til president, har Trump ført en krass retorikk overfor Nord-Korea.
Tidligere i år advarte han eremittstaten om at USAs atomvåpen var «mye større og mye kraftigere» enn Nord-Koreas tilsvarende arsenal. Ved utgangen av 2017 hadde han igjen ført Nord-Korea på listen over terrror-sponsende stater, en tittel som bringer med seg ytterligere sanksjoner.
Utspill om at Kim Jong Un er «kort og feit» og en «rocket man på selvmordsoppdrag» har haglet, og fra Nord-Korea har tonen vært stort sett den samme.
Imidlertid har ikke verdensmarkedene hatt den samme staminaen som de to statsoverhodene, skal vi tro historikken.
Små reaksjoner
Så også fredag, da overskriftene handlet om en mulig – og plutselig – opptining i forholdet mellom to land som på papiret fortsatt er i krig. Reaksjonene lot i stor grad vente på seg.
Risikoviljen i markedet økte imidlertid fra start på nyheten om at Trump har takket ja til å møte Kim Jong Un, og ga børsene i Asia en opptur – tross Trumps signering av forslaget om importtoll på stål og aluminium torsdag.
Men FTSE 100-indeksen i London åpnet uendret fredag morgen. I Paris falt CAC 40-indeksen 0,1 prosent mens DAX 30-indeksen i Frankfurt gikk ned 0,2 prosent.
Nye trusler og atomvåpen-meldinger: Eskaleringen som sender markedene i rødt
– Trekker på skuldrene
Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde sier til E24 at reaksjonene på Trumps mulige møte med Kim Jong Un ikke har vært voldsomme.
– Det har ikke vært kjempestore reaksjoner på det. Vi ser at børsene i Asia er i pluss, men det har ligget an til bedring en stund nå. Om noe så er det så klart positivt.
Gjerde minnes også hvor store utslag det fikk da de to overhodene bjeffet mot hverandre i fjor.
– I august så vi at markedet reagerte negativt på twitterutspill og sabelrasling mellom Nord-Korea og USA, men etter hvert vente man seg til det. Markedsaktørene og investorene vente seg til at det var mer ord enn reelle trusler, så utover høsten begynte markedet å trekke på skuldrene av alt som hadde med Nord-Korea å gjøre.
Dermed er det naturlig at også de positive reaksjonene modereres noe, mener Gjerde.
– Men Nord-Korea har vært et vedvarende usikkerhetsmoment som har bidratt til usikkerhet og tidvis negative markedsutslag gjennom hele 2017. Så at det nå ligger an til en bedring i forholdet mellom Nord-Korea og USA, og at dette er en risikofaktor som dermed kanskje kan begraves, er jo positivt.
Politikk får liten innvirkning
USA og Nord-Korea har nå varslet at de vil møtes for samtaler om nedrustning av Nord-Koreas atomvåpen i mai. Mye kan naturligvis skje før den tid, men Gjerde er ikke sikker på at et eventuelt sammenbrudd i forhandlingene vil få store innvirkninger på markedene.
– Vi ser at markedet ikke reagerer veldig på nyheten om at de skal møtes, og man har allerede sett i det siste at Sør- og Nord-Korea har tatt store skritt i retning av en bedring i forholdet dem imellom. Så sånn sett skal det nok litt til før markedet reagerer negativt på noe som har med Nord-Korea å gjøre nå.
Markedene reagerer generelt lite på alt som har med politikk og politisk usikkerhet å gjøre, inkludert handelsbarrierene, påpeker Gjerde.
– Det er mulig investorene tenker at «politikerne kan ikke være så dumme», og at de ikke kan gjennomføre ting som får store negative konsekvenser.
– Er det blitt sånn at man ikke tar Donald Trump på alvor?
– Man tar Trump alvorlig, men tror kanskje ikke at alt han sier vil resultere i handling, i hvert fall de tingene som vil ha negative konsekvenser for økonomien. Når alt kommer til alt er det det markedet og markedsaktørene bryr seg om.