Dette skjer denne uken: Ferske tall fra Apple

Apple og Tesla er blant selskapene som denne uken legger frem kvartalstall, og britene ventes å heve renten for første gang siden i fjor høst.

TEKNOGIGANT: Apple og konkurrenten Samsung legger frem sine halvårsrapporter denne uken. I tillegg kommer det norske boligtall, og det er rentemøter i både Storbritannia og USA.

Foto: Eric Thayer AFP
 • Karsten Gutterød Hauklien
Publisert:

Den norske resultatsesongen er på hell, men internasjonalt skal flere store selskaper levere tall denne uken.

Det blir også en interessant uke for valutamarkedene, med flere rentemøter.

Sentralbankene i USA, Japan, Storbritannia, Brasil og India skal alle legge frem oppdateringer om pengepolitikken i løpet av uken. Det skal også sentralbankene i Tsjekkia og Mexico.

Det knytter seg spenning til hvordan internasjonale forhold som handelskrig og brexit kommer til å påvirke rentesettingen.

Når det gjelder norske nøkkeltall kommer det oppdaterte tall på detaljhandelen mandag, ledighetstall fra Nav torsdag og ferske boligtall fredag.

Spenning rundt Apple og Samsung

Forrige uke var en nedtur for teknologigigantene Twitter og Facebook. Facebook leverte dårligere omsetning enn ventet, og aksjeprisen stupte snaue 20 prosent. Twitteraksjen gjorde det samme etter deres resultatfremleggelse, og fikk gjennomgå sitt største fall på fire år.

Denne uken skal Apple og Samsung ut i ilden, og begge legger frem sitt resultat tirsdag kveld norsk tid.

Apple-aksjen har steget 13 prosent i år, mens Samsung har tapt seg tilsvarende i samme periode.

Tallene påvirker også norske sparepenger. Det norske Oljefondet har sin største aksjepost i Apple, verdt 61,2 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal.

Samsung er fondets tiende største aksjepost, verdt 27,8 milliarder kroner på samme tidspunkt.

MOTSATT: Slik har aksjekursene til Apple og Samsung utviklet seg siden nyttår. Apple er den stigende kurven mens Samsung er den synkende.

Skjermdump: Infront

I tillegg vil bilgigantene BMW, Toyota, Volkswagen, Ferrari, Mitsubishi, Honda og ikke minst Tesla presentere sine kvartalsrapporter.

Tesla har vært i hardt vær etter at det kom frem at selskapet ber om penger tilbake fra leverandører, samt at det internasjonale nyhetsnettstedet Bloomberg plukket opp at nordmenns ventetid på service er lang.

Dette er noen andre interessante firmaer som leverer tall denne uken:

 • Pfizer - tirsdag
 • Nintendo - tirsdag
 • Sony - tirsdag
 • Heineken - mandag

Rentemøtestafett verden over

Etter startskuddet på mandag presenterer Japans sentralbank den kommende styringsrenten. Alle de 44 analytikerne Blooomberg har snakket med tror at sentralbanken vil holde renten på negative 0,1 prosent.

Onsdag er det USA og India som tar over stafettpinnen. På forhånd forventes det at Federal Bank Reserve (Fed) i Amerika holder renten uendret, noe Donald Trump sikkert er fornøyd med, ettersom han har uttalt at han ikke liker rentehevinger.

Analytikerne tror derimot at renten i India vil stige. Valutaen til fremvoksende økonomier har fått seg en knekk som følge av handelskrigen, og det ventes at sentralbanken i India vil motvirke dette ved å heve renten.

Torsdag skal blant andre Bank of England løpe ankeretappen i rentemøtestafetten. Det ventes at renten heves til 0,75 prosent. Det blir i så fall den høyeste renten siden 2009.

Den største motstanden mot renteheving ser man hos de britiske rentesetterne som er redde for hvordan brexit vil påvirke den britiske økonomien. Prisingen i markedet tilsier en 80 prosents sjanse for renteheving, ifølge Bloomberg.

Den britiske sentralbanken nådde rentebunnen med et kutt i august 2016 til 0,25 prosent, og har siden hevet renten én gang, i november 2017.

Også den tsjekkiske sentralbanken møtes torsdag, etter å ha hevet renten flere ganger det siste året, til én prosent.

I tillegg setter Mexicos sentralbank renten torsdag, etter å ha hevet flere ganger den siste tiden. Renten ble sist satt opp i juni, til 7,75 prosent.

Les mer: I høst setter Norges Bank opp renten: Olsen går mot strømmen

... Men skjer det ingenting i Norge?

Det er kun ett selskap på Oslo Børs som legger frem sin halvårsrapport: TGS-NOPEC, som tilbyr geologiske data til offshore-bransjen. Det skjer på torsdag.

I tillegg kan vi vente en rekke tall fra SSB:

 • Detaljomsetningsindeksen - mandag
 • Varekonsumindeksen - mandag
 • Godstransport med norske lastebiler - tirsdag
 • Lakseeksporten - onsdag

Eiendom Norge legger etter planen frem boligtall for juli den 3. august.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Apple

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Tek-krasj på Wall Street: Investorer håper Apple er redningen

 3. Dette skjer denne uken: Fersk europeisk sentralbanksjef på plass

 4. Dette skjer denne uken: Boligpriser og «månedens viktigste tall»

 5. Dette skjer denne uken: Rentemøte og Europa-tall