Norsk selskap skal konkurrere mot Venezuelas kryptovaluta

Harmonychain ser ikke mørkt på å konkurrere med staten Venezuelas kryptovaluta «petro».

KRYPTOPRESIDENT: Venezuelas president Nicolás Maduro sliter med å holde styr på et land og en økonomi i dyp krise. Nå håper han en kryptovaluta kan bli redningen.

Foto: Stringer Reuters
 • Sindre Hopland
Publisert:

Kriserammede Venezuelas siste stunt er å utstede en statlig kryptovaluta med sikkerhet i landets oljereserver.

Det oljerike landet har slitt økonomisk etter at den omstridte presidenten Nicolás Maduro kom til makten i en tid der lav oljepris har ført til hyperinflasjon.

Nå håper Venezuela at kryptosamfunnet kan redde dem.

– Det er bare dager før vi annonserer vår først utstedelse av kryptovalutaen «petro», sa informasjonsministeren i landet Jorge Rodriguez under pressekonferanse torsdag, skriver Bloomberg.

Rodriguez uttalte videre at den nye valutaen vil hjelpe dem å avverge det han kaller angrep fra det internasjonale finansmiljøet.

Les også

Norsk gruveselskap vil utstede kryptovaluta sikret i råvarer

Norsk «petro»

Men det er ikke bare Maduro som har tenkt tanken å knytte kryptovaluta opp mot fysiske verdier, det har også Harmonychain og gründer Bjørn Zachrisson.

Det nyoppstartede selskapet har allerede annonsert planer om en kryptovaluta sikret i jernmalm og nikkel gjennom det norske gruveselskapet Element som er notert på Oslo Børs.

– Det er litt morsomt, vi registrerte faktisk Petro-tikkeren på ethereum-nettverket for en av våre egne olje-sikrede kryptovalutaer, lenge før Venezuela annonserte navnet, sier Zachrisson muntert.

– Men dere blir på et vis konkurrenter?

– Ja, det er åpenbart. Så man må bare stille seg spørsmålet, stoler man mest på børsnoterte nordamerikanske selskaper eller en diktator i Venezuela?

Venezuelas oljereserver er ifølge landet selv verdt 267 milliarder dollar, skriver Bloomberg. Til sammenligning har bitcoin, verdens mest verdifulle kryptovaluta, en markedsverdi på 246 milliarder dollar, ifølge Coinmarketcap.

Så langt i år har landets valuta falt omkring 97,5 prosent. Inflasjonen i landet har i flere år løpt løpsk, og ventes i år å stige 2.000 prosent.

Saken fortsetter under bildet.

PROTESTERER: I nesten åtte måneder har det venezuelanske folk protestert mot president Nicolas Maduros ledelse av landet. Protestene har blitt slått hardt ned på av regimet i landet.

Foto: Juan Barreto AFP
Les også

Kryptobørs gransker sine ansatte: – Vil sparke alle som handlet bitcoin cash på innsideinformasjon

Dårlig magefølelse

Zachriassen er åpen for å ta feil om Maduros oljebaserte kryptovaluta, men han har ikke troen på at den overlever så altfor lenge.

– Dette er på mange måter et veddemål på en diktator, sier han og fortsetter.

– Jeg er usikker på hva slags blokkjede-teknologi de baserer deres «petro» på, men ettersom over 90 prosent av alle kryptoselskaper trolig kommer til å floppe, er ikke sjansene så altfor gode.

Også andre kriserammede land som Zimbabwe har sett til kryptovaluta i tider med skyhøy inflasjon, og prisen for bitcoin steg til det dobbelte av hva den ble handlet for i andre land.

Selv om norske Element var første kontrakt Harmonychain landet, er selskapet i kontakt med flere selskaper rike på naturressurser.

Les også

Det utrolige bitcoin-året 2017

– Vi er i dialog med flere statseide og børsnoterte selskaper nå, og forventer at de neste avtalene blir vesentlig større. Vi har ikke laget noen avtale med et oljeselskap enda, men vi er i dialog med de største oljeselskapene i utlandet.

Zachriassen har ingen mangel på ambisjoner, og mener blant annet at løsningen deres er et godt alternativ for Saudi Arabias oljekjempe Aramco i stedet for børsnoteringen de holder på med.

Med på laget i selskapet har Zachriassen blant annet professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole som var sentral i utformingen av mandatet til Oljefondet.

Her kan du lese mer om

 1. Digital valuta
 2. Bitcoin
 3. Venezuela
 4. Teknologi
 5. Valuta

Flere artikler

 1. Skal selge kryptovaluta sikret i gull og sølv – med norsk teknologi

 2. Hevder oljesikret kryptovaluta hentet 5,77 mrd.

 3. Iran snuser på statlig kryptovaluta

 4. Annonsørinnhold

 5. Venezuelas kriserammede økonomi blir tilført kryptovaluta-milliard

 6. – Hvilket tall som står på seddelen betyr ingenting