Ekspertene strides om Europris' svenske oppkjøp

Én analytiker mener Europris og deres svenske partner er en «perfekt fit». En annen er sterkt kritisk til oppkjøpsvilkårene.

GODISFUSJON: Både Europris og ÖoB forsøker å lokke til seg kunder med lave priser, blant annet på smågodt.

Foto: Mariam Butt NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

«Kjøpet kan over tid skape en ny nordisk lavpriskjedegigant», skriver Nordea Markets om Europris' nye samarbeid med Runsvengruppens ÖoB, som ble annonsert i begynnelsen av forrige uke.

Dette innebærer at Europris i første omgang kjøper 20 prosent av unoterte ÖoB, med oppgjør i egne aksjer.

Beløpet Europris skal betale er basert på 7,7 ganger ÖoBs brutto driftsresultat i 2018, og avtalen inkluderer også en opsjon på de øvrige 80 prosentene til samme multippel.

«Prisen Europris skal betale virker meget attraktiv. Samarbeidet styrker vår positive holdning til Europris», skriver Nordea videre.

– Sjenerøse vilkår

Denne holdningen gjenspeiles ikke hos Norne Securities, som tok inn Europris i sin portefølje av anbefalte utbytteaksjer i mai.

Analysesjef Karl-Johan Molnes viser til at det svenske selskapet ikke tjener penger, og spør seg om det er detaljer i avtalen som ikke har kommet ut.

«Dette er de mest sjenerøse vilkårene for oppkjøp jeg noen gang har sett», skriver Molnes.

Han viser til at avtalen er strukturert slik at salgsprisen øker tilsvarende multippelen for hver krone ÖoB forbedrer brutto driftsresultat, for eksempel gjennom innsparing, og mener at det utgjør «incentiver som ingen privat familiebedrift klarer å være rasjonell til»

Les på E24+

Børskommentar: Lavpriskjeden Europris vokser på lavrisikomåten

«For den svenske Svensson-familien, som eier Runsveengruppen med ÖoB-kjeden, har nok dette vært tidenes midtsommerfeiring», skriver han videre, og tar aksjen ut av porteføljen.

Innkjøpsfordel

Ifølge ÖoBs nettsider har de langt på vei tilsvarende sortiment som Europris, med fokus på sesongvarer og rimelige tilbud. For tiden er det blant annet utemøbler i kunstrotting og smågodt til 3,90 per hekto som skal lokke kundene til butikkene.

Nordea påpeker at størrelse er viktig i denne industrien, da det gir bedre innkjøpsbetingelser hos underleverandørene.

«Produkttilbudet i de to kjedene matcher godt, og en del av innkjøpene fremover forventes å kunne gjøres i fellesskap og dermed til mer attraktive priser», påpeker meglerhuset, som mener at de to kjedene er «en perfekt fit».

KJØPER: Konsernsjef Pål Wibe i Europris.

Foto: Marius Lorentzen E24

Dette understrekes i den opprinnelige meldingen fra Europris, som også omtaler et Shanghai-basert felleseid innkjøpsselskap med Tokmanni i Finland.

Til sammen anslår Europris og ÖoB synergier på mellom 60 og 80 millioner kroner, relativt likt fordelt dem imellom.

– Vi bringer sammen to sterke spillere i Norge og Sverige for å skape en ledende nordisk lavpriskjede. Sammen kan vi dra veksler på overlappende sortiment og dele kunnskap og en felles strategisk agenda, sier Europris-sjef Pål Wibe i en kommentar.

Lunken markedsreaksjon

Til sammen vil Europris og ÖoB ha 349 butikker i Norge og Sverige, og et samlet salg på rundt 9,5 milliarder kroner – 17,1 milliarder dersom Tokmanni tas med.

Gitt aksjekursen til Europris da kjøpet ble annonsert, samt budsjettert driftsresultat for ÖoB, vil førstnevntes innledende innkjøp gi de selgende svenskene rundt 4,5 prosent av Europris.

«Det er ingen umiddelbar fare for at denne første delen av et mulig oppkjøp skal senke kursen for Europris-aksjen (...), men dess nærmere vi kommer et mulig oppkjøp av de resterende 80 prosentene av ÖoB vil stadig flere aksjonærer spørre seg selv om dette oppkjøpet er verdt å betale for med mellom 25 og 35 prosent av aksjene i Europris», skriver Karl-Johan Molnes.

Europris-aksjen faller 0,40 prosent til 25,1 kroner i dagens handel på Oslo Børs, og er ned 0,79 prosent den siste uken.

Les også

Blar opp 190 mill. for svensk partnerskap

Les også

DNB tar over lavpriskjeden Nille

Les også

Billigbutikk-kjeden lover nettsatsning

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Europris

Flere artikler

  1. Blar opp 190 mill. for svensk partnerskap

  2. Vil øke med fem nye butikker hvert år

  3. Betalt innhold

    Lavpriskjeden Europris vokser på lavrisikomåten

  4. Europris med kraftig vekst

  5. Europris øker omsetningen - gikk på kronesmell i desember