Lange oljekontrakter kan avgjøre børsnoteringen til Saudi Aramco

Markedet venter i spenning på tidenes største børsnotering. Nå studerer saudiske myndigheter prisen på olje levert i fremtiden for å skvise mest mulig ut av oljegiganten Aramco. 

MILLIARDER PÅ SPILL: Kong Salman bin Abdulaziz (t.h.) og kronprins Mohammed bin Salman forsøker å maksimere profitten fra det forestående Aramco-salget ved å analysere prisen på lange oljekontrakter, men må passe seg for å vente for lenge.
Publisert: Publisert:

Det er to anonyme kilder som forteller Reuters at prisen på fremtidige oljekontrakter kan bli avgjørende for når Saudi-Arabia velger å børsnotere statsoljeselskapet Saudi Aramco.

Saudi-Arabia planlegger å selge rundt fem prosent av oljegiganten med en markedsverdi på rundt 15.000 milliarder kroner – nesten det dobbelte av Apple.

Selve børsnoteringen, som ligger an til å bli tidenes største, er forventet å skje i siste halvdel av 2018, men det knyttes fortsatt stor usikkerhet til tidspunktet.

– Investorer vil vite det fremtidige potensialet til et selskap og verdsetter selvfølgelig fremtidige kontantstrømmer. Da må de ha en pris å gå etter, forklarer Thina Saltvedt, seniorrådgiver i Nordeas sustainable finance-avdeling, til E24.

Les også

Nå er det saudiske «luksusfengselet» åpent igjen

Venter på 70 dollar fatet

Aramco-toppsjef Amin Nasser har sagt at selskapet kun «venter på et OK-signal» fra myndighetene, noe som i praksis betyr at kronprins Mohammed bin Salmans stemme blir avgjørende.

Selv om 60 dollar fatet regnes som en akseptabel oljepris i Saudi-Arabia, vil kronprinsen muligens vente på at de lange oljekontraktene stiger med 10 dollar til rundt 70 dollar.

– 60 dollar er en god pris. Men nå smir de mens jernet er varm, sier én av kildene.

Les også: Regjeringen ba Norges Bank om Aramco-svar

Saltvedt i Nordea påpeker at prisen på lange oljekontrakter er en «dårlig indikasjon på fremtidige oljepriser».

– Det er kun ett øyeblikksbilde. Prisen på olje levert noen år fremover i tid har ligget på under 60 dollar over en lang periode. Strukturen i kurven har endret seg fra stigende contango til synkende backwardation, men prisene beveger seg ikke så mye, sier Saltvedt.

Kan skyte seg selv i foten


Forventninger om tilbud og etterspørsel har større påvirkning på lange kontrakter enn på spotprisen, som påvirkes mer av risikosentimentet på kort sikt. Mange regner derfor oljekuttavtalen mellom OPEC og Russland som et forsøk fra Saudi-Arabia på å drive opp prisene i forbindelse med børsnoteringen.
Men det kan straffe seg å vente på høyere priser. Én av kildene Reuters har snakket med, advarer mot at en oljepris på 70 kan føre til økt produksjon av amerikansk skiferolje og tapte markedsandeler for Aramco.
Saltvedt tror derfor ikke at Saudi-Arabia vil vente for lenge eller at oljeprisen alene vil avgjørende tidspunktet for noteringen.
– Én ting er amerikansk skiferolje, en annen ting er en økende generelle usikkerhet rundt fremtidig etterspørsel, sier Saltvedt.
– Jeg skjønner at Saudi-Arabia ikke vil børsnotere Aramco hvis oljeprisen er veldig lav, men har vanskelig for å tro at de skal klare å plukke toppen i oljepris langt inn i fremtiden. Det er så mange faktorer som vil være med å avgjøre timingen. Hvilken børs er stor nok til å håndtere en slik notering? Hvordan bør noteringen organiseres? Hvilken dollarkurs er ideell? Dette er enorm læringsprosess på ukjent farvann.
Les mer: Aramco kan bli notert på Wall Street

Les også

CIA, FBI og NSA tror lav oljepris vil gi økt trusselnivå

Les også

Ekspertene: Slik vil oljeprisen gå i 2018

Les også

Satellittbilder kan ha avslørt oljejuks i Saudi-Arabia

Publisert:
Gå til e24.no