Sparebanken Vest merker den økonomiske oppturen: – Vesentlig bedre på Vestlandet nå

Sparebanken Vest-sjefen merker en bred oppgang over hele Vestlandet. Det, sammen med noen effektiviseringsgrep, gir banken bedre resultater.

BEDRE TIDER: Sparebabnken Vest melder om bedre situasjon for næringslivet i regionen. Her fra Bergen havn.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi opplever at vi har klart å stå i en krevende situasjon på Vestlandet på en god måte det siste året. Vi har klart å få en god balanse med lave utlånstap, god vekst og bedrede marginer, sier Jan Erik Kjerpeseth, administrerende direktør i Sparebanken Vest.

Banken leverte en økning i resultat før skatt fra 361 til 463 millioner kroner i fjerde kvartal, og 1,84 milliarder for hele 2017.

Ser man på regnskapet er 2017-tallet en nedgang fra 1,96 milliarder, men 2016 bar preg av flere engangseffekter som påvirker regnskapet. I 2016 gjennomførte banken en stor omstilling, og korrigert for engangspostene bedret 2017-resultatet seg fra 1,62 til 1,84 milliarder.

Det samme er tilfellet med egenkapitalavkastningen som falt fra 13,1 til 11,0 prosent ujustert, men steg fra 10,7 til 11,0 prosent hvis man ser på de justerte tallene.

Les også

Tre grunner til at boligprisene vil fortsette å falle i 2018

– Det er bra hvis vi sammenligner med de andre aktørene som har lagt frem resultater nå, sier Kjerpeseth om avkastningen banken leverte i 2017.

Kjerpeseth peker også på at Frende Forsikring, som Sparebanken Vest eier 40 prosent av, leverte stabilt gode resultater. Forsikringsselskapet rapporterte torsdag om en rekordvekst i 2017.

Mindre utbytte

Etter 2016 økte Sparebanken Vest utbytte sitt kraftig fra 1,1 til 4,5 kroner etter at banken var ferdig med kapitaloppbyggingen som nye regelverk hadde pålagt banknæringen. Ett år senere foreslår banken et utbytte på 3,75 kroner per egenkapitalbevis.

– I fjor hadde vi noen engangsposter som løftet resultatene og derfor ble utbytte høyere da, sier Kjerpeseth.

Jan Erik Kjerpeseth, administrerende direktør i Sparebanken Vest

Foto: Sparebanken Vest

Han poengterer at hvis man holder engangseffektene utenfor leverer banken både lavere kostnader og bedre resultater.

– Vi har fortsatt å styrke vår konkurransekraft gjennom året, sier han.

I tillegg til det generelle arbeidet for å digitalisere og effektivisere driften av banken, var Sparebanken Vest blant aktørene som gikk inn på eiersiden i betalingsselskapet Vipps som ble startet av DNB.

– Banken samarbeider nå om en digital lommebok og mobile betalingstjenester med andre norske banker. Vårt initiativ til å etablere fintech-klyngen Finance Innovation med utspring fra Bergen, sammen med 40 andre bedrifter og utdanningsinstitusjoner, er et annet eksempel, skriver Sparebanken Vest om arbeidet i kvartalsrapporten.

Les også

Undersøkelse: Nærmere 200.000 nordmenn eier bitcoin

Reverserer tap

Banken gjorde i fjerde kvartal nedskrivninger på 35 millioner til tap på utlån og garantier, mot 33 millioner i samme periode året før. For hele 2017 endte tapene på 33 millioner mot 97 millioner året før.

Samtidig gjorde banken en reversering på 55 millioner i tidligere gruppenedskrivninger på bedriftslån på grunn av «bedrede markedsutsikter på Vestlandet».

Totalt fikk banken 2.170 nye bedriftskunder i løpet av 2017.

Fra tredje til fjerde kvartal melder banken om at utlånsmarginene i privatmarkedet var stabile, mens de økte med to basispunkter i bedriftsmarkedet.

– Hvordan vil du beskrive utviklingen i næringslivet på deres hjemmebane nå?

– Utsikten i regionen er vesentlig bedre nå. Utviklingen i næringslivet og kredittvekst er det som bidrar til at vi hadde over 11 prosent vekst i bedriftssegmentet, sier Kjerpeseth.

Banksjefen sier at han opplever det som en ganske bred oppgang i alle bransjer.

– Er det noen segmenter som bekymrer deg med tanke på utlånstap fremover?

– Vi følger alltid med på de mest sykliske bransjene i vår region, men det er ingen som vi er mer urolige for nå enn for et år siden, sier Kjerpeseth.

MELLOM DE SYV FJELL: Sparebanken Vest har hovedsete i Bergen

Foto: Erik Johansen NTB scanpix

Fornøyd med boligbyggingen

Boliglånsmarkedet er på samme måte som for de fleste andre norske banker viktig for Sparebanken Vest. Nordeas kvartalsrapport viste nylig at banken opplever et press på marginene, og Sparebanken Vest-sjefen bekrefter bildet:

Les også

Gryende optimisme i oljefylket

– Det er en tøff konkurranse og markedsposisjonen vår er noe av det viktigste vi fokuserer på, sier Kjerpeseth.

Han sier at boligprisene har falt siden toppen i april i fjor, men at utviklingen på Vestlandet varierer:

– Utviklingen i Rogaland har vært flat, mens prisene i Bergen har falt åtte prosent siden toppen, mot 12 prosent i Oslo.

– Samtidig ser vi nå at boligbyggingen i Bergensregionen er på et bra nivå.

Sparebanken Vest leverte en rentenetto på 1,51 prosent i fjerde kvartal, mot 1,43 prosent i samme periode året før. For hele 2017 steg marginen fra 1,47 til 1,50 prosent.

Banken opplyser at de sikret seg 12.795 nye privatkunder i løpet av året som har gått. Av disse er nesten 4.500 under 18 år, noe banksjefen er svært fornøyd med.

Les også

DNB jekker opp utbyttet til 11,6 milliarder

Les også

– Jeg skulle gjerne sett en annen inntektsutvikling

Les også

Pareto kjøper Krogsveen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Sparebanken Vest

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Høyere tap for Sparebanken Vest: – Det vil bli krevende fremover

 2. Betalt innhold

  Ellevill lønnsomhet i sparebankene

 3. Betalt innhold

  Lanserer mål for utslippskutt hos kundene. – Er et enormt trykk på bærekraft

 4. Annonsørinnhold

 5. Sparebanken Vest-sjefen rustet for offshoretap: – Ingen tvil om at det er krevende

 6. Svakere enn ventet fra Equinor