Dansk gigant straffes på børs etter milliard-tap

Store nedskrivninger tynger bunnlinjen til A.P. Møller-Mærsk.

RØDE TALL: Mærsk har lagt bak seg nok et svakt kvartal.

Foto: Michael Kooren Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Vi spiller på «den lange bane», og dette var kanskje ikke den aller beste matchen vi har spilt. Vi har også hatt et særlig problem med et cyberangrep, men det handler ikke kun om dag-til-dag-utviklingen, men også om å få fremdrift i vår strategi, sier finansdirektør Jakob Stausholm hos A.P. Møller-Mærsk til business.dk.

«Den lange bane» kan både tolkes idrettslig og som «på lang sikt», og understreker at Mærsk-ledelsen ser igjennom nok et svakt kvartal.

I markedet er man imidlertid ikke like tålmodige.

Det danske industrikonsernet faller tungt på børsen i København etter å ha meldt om et stort underskudd i tredje kvartal, tross høyere inntekter og et sterkere brutto driftsresultat (ebitda).

Rundt lunsjtider er aksjen ned over 5,4 prosent.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Store nedskrivninger

Mærsks driftsinntekter i tredje kvartal ble 8,0 milliarder dollar, opp fra 7,1 milliarder. Ebitda endte på 978 millioner dollar, hvilket er en økning fra 650 millioner i samme periode året før.

Bunnlinjen viser imidlertid en økning i underskuddet til 1.539 millioner dollar, mot et overskudd på 429 millioner. Utviklingen her er preget av en bokført nedskrivning på 1,75 milliarder dollar i Mærsk Drilling, samt nedskrivninger på 374 millioner dollar i APM Terminals.

I norske kroner er tapet i tredje kvartal på over 12,5 milliarder.

For tredje kvartal var det ventet et brutto driftsresultat på 1.246 millioner av inntekter på 8,3 milliarder, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

– Svake tall

Mer gledelig for danskene er det at Maersk Line leverer bedre enn tidligere. Her noteres det et overskudd på 220 millioner dollar, fra minus 116 millioner i fjor.

Volumene innen containerfrakt var imidlertid lavere, og ratene har steget mindre enn ventet.

Les også

Mærsk-sjefen: Herr Møller ville ha truffet samme beslutning

Hos Nordea Markets biter man seg ellers merke i at selskapet nå venter en resultatforbedring på «rundt» én milliard dollar, mot tidligere «over» én milliard.

«Ingen positive triggere i svake tredjekvartalstall», skriver meglerhuset, som tror at estimatene for Maersk Line vil bli redusert med mellom 300 og 400 millioner dollar.

Store endringer

Mærsk er i en prosess der virksomheten skal deles i to. Det varsles løsninger for utskillelse av Maersk Drilling og Maersk Supply Service før utgangen av 2018.

Mærsk Drilling er nå bokført som ikke-videreført virksomhet.

Selskapet har ellers solgt Maersk Oil til franske Total, mens tankrederiet Maersk Tankers har blitt solgt til Mærsk-familien.

– Det var et kvartal med historisk store endringer i A.P. Møller-Mærsk. Vi har gjort presis det vi sa i september 2016 om at vi ville splitte opp selskapet, sier finansdirektør Stausholm.

Les også

Droppet børsnotering for franske fristelser

Les også

– Mærsk-salg er største Nordsjø-transaksjon på 11 år

Les også

Tror dette feltet spikret giganthandelen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Mærsk

Flere artikler

  1. A.P. Møller – Mærsk skiller ut og børsnoterer riggselskapet Mærsk Drilling

  2. Drivstoff-smell for Mærsk

  3. Betalt innhold

    Aker-systemets oversette juvel kan være et kupp

  4. «Temperaturmåleren» advarer mot vekstbrems

  5. Bunnlinjevekst for Sats