Derfor reagerer markedene på Korea-trusselen: – Høyere sannsynlighet for et veldig dårlig scenario

DNB-analytiker Jeanette Strøm Fjære ser interessante bevegelser fra et marked som tidligere har ristet på skuldrene av Nord-Korea.

SER STØRRE BEVEGELSER ENN FØR: – Noen enorme utslag er det ikke, men hvis dette fortsetter, tyder det på en endring i markedssentimentet rundt Nord-Korea, sier DNB-analytiker Jeanette Strøm Fjære.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert:,

– Markedene ser noe høyere sannsynlighet for et veldig dårlig scenario, sier Strøm Fjære til E24.

Onsdag trakk asiatiske investorer mot de såkalte trygge havner: Mens aksjemarkedene gikk ned, især i Japan, plasserte flere pengene sine i gull og japanske yen, som styrket seg mot de fleste andre valutaer.

Tre nye trusler på løpende bånd ble tilsynelatende for mye for asiatiske investorer å overse:

 1. Først truet USAs president Donald Trump Nord-Korea med et flammehav dersom provokasjonene fortsatte.
 2. Imens skrev Washington Post at Nord-Korea har fått kloa i atomvåpen, flere år tidligere enn mange eksperter ventet.
 3. Så, bare timer etterpå, svarte Nord-Korea med trusselen Trump advarte regimet så sterkt mot: Et varsel om et mulig rakettangrep mot den amerikanske øya Guam – og spesifikt mot Andersen Air Force Base, den amerikanske militærbasen på øya.

– Større utslag enn vi har sett tidligere

Det er langt ifra første gang det oppstår nordkoreanske beskymringer, ei heller den siste tiden. Men httil har det stort sett pleid å prelle av på investorene, påpeker DNB-analtykeren.

Les også

Nord-Korea sikter seg inn mot amerikanske Guam

– På én måte har markedet virket litt imun mot risikonyheter den siste tiden, både rundt Nord-Korea, og generell politisk uro. Derfor er disse bevegelsene interessante, sier Strøm Fjære.

– Markedsutslagene er noe større enn vi har sett tidligere, og det er typiske risk-off-bevelgeser: Nedgang i aksjemarkedene, spesielt Nikkei, og sterkere yen. Det tilsier at markedene føler at situasjonen tilspisser seg ekstra, utdyper hun.

– Noen enorme utslag er det ikke, men hvis dette fortsetter, tyder de på en endring i markedssentimentet.

Tror øytrusselen er viktigst

DNB-analytikeren vil ikke gå så langt som økonomiprofessor Steve Hanke ved John Hopkins University, som varsler at man har nådd et punkt hvor usikkerheten i makedene bare vil forsterke seg fremover, og muligens kuliminere i en «sort svane».

Hun tror likevel uroen i Asia-markedene kan forplante seg til USA i onsdagens handel.

Les også

Trump godkjenner Russland-sanksjoner

Wall Steet gikk tilbake tirsdag etter Trumps advarsel til Nord-Korea om «ild og vrede», men Strøm Fjære påpeker at de andre nyhetene som fulgte, kom etter stengetid i New York.

– Det kan godt være at det vil prege markedene i dag, spesielt hvis det kommer nye utviklinger. Det virker som mange har fokusert på spissede formuleringer fra Trump, men det er nok uttalelsen fra Nord-Korea som er mest skummel, og som synes å ha beveget markedene i Asia mest, sier hun.

Her kan du lese mer om

 1. Nord-Korea
 2. Donald Trump

Flere artikler

 1. Trumps Nord-Korea-konflikt: Mener markedet bare reagerer på gladmeldinger

 2. Eskaleringen som sender markedene i rødt

 3. Ny nordkoreansk rakett over Japan: Markedet fnyser av Kim

 4. Annonsørinnhold

 5. – Dette reduserer risikoen for en global handelskrig

 6. Kraftige fall i Asia etter drama på Wall Street