Sterkeste resultatsesong på åtte år i USA: Håver inn på skattekutt og svakere dollar

Trump-administrasjonen skattegrep, kombinert med dollarfall og oppgang i økonomien gjør at pengene renner inn til gigantene på Wall Street. Men markedet lar seg ikke imponere.

RESULTATFEST: Amerikanske selskaper øker inntjeningen i raskeste tempo på mange år. Her aksjehandlere i arbeid på New York-børsen.

Foto: Bryan R. Smith AFP
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

På den andre siden av Atlanteren går nå sesongen for selskapenes resultatrapporter for første kvartal mot slutten.

Og selskapene som inngår i den toneangivende S&P 500-indeksen ligger an til å ha tjent 24 prosent mer enn på samme tid i fjor – den høyeste resultatveksten siden tredje kvartal 2010, ifølge dataleverandøren FactSet.

Over 400 av de 500 selskapene har vært i ilden med kvartalstall så langt, inkludert kjente navn som Apple, Facebook, Amazon og Googles morselskap Alphabet. Denne uken er det nye 44 kvartalsresultater på plakaten fra USA.

Les også: Apple dro inn nesten 500 mrd.

– Det har gått virkelig bra, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

Også en rekordhøy andel av børsselskapene tjener mer enn det analytikerne hadde lagt til grunn, ifølge FactSet.

Les også

Inflasjonstall og kvartalsresultater: Dette skjer denne uken

Det er et kjent fenomen at de fleste selskapene på Wall Street slår forventningene til analytikerkorpset når kvartalsrapportene legges frem, men denne gangen er andelen uvanlig høy.

– Når jeg ser på selskaper som slår forventningene til inntjening, ligger det på 79 prosent. Det er omtrent det beste vi har sett, i alle fall i våre tall, sier Rein.

Ingen jubel i markedet

Skal selskapene kunne forsvare de høye aksjekursene etter børsfesten de siste årene er det viktig at de tjener mer penger.

Les også: Amazon knuser forventningene

Markedet ser imidlertid ikke ut til å la seg imponere over resultatfesten i første kvartal. De positive overraskelsene blir belønnet mindre enn vanlig, og de negative blir straffet mer enn normalt.

Ifølge FactSets tallmateriale falt faktisk aksjekursen i selskapene som overrasket positivt med i gjennomsnitt 0,3 prosent. Tallet for selskaper som overrasket negativt er et kursfall på i snitt 3,2 prosent.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland

– Generelt når de har kommet med tallene har man ikke blitt veldig sterkt belønnet, men hardt straffet for å misse. Forventningene har vært høye, og så har man frykten for at dette er så bra som det blir, sier Rein.

– Dette kan være det beste vi ser, prosentmessig. Men det er vanskelig å si at vi har kommet til toppen, sier strategen, som viser til at det ventet høy inntjeningsvekst også resten av året

Les også: Teknologiselskaper dominerer Oljefondets toppliste

Tre årsaker til resultatfest

Årsaken til resultatfesten er tredelt, ifølge Rein:

  • Trump-administrasjonen skattegrep, der bedriftsskatten er kuttet fra 35 til 21 prosent, slår direkte inn på hvor mye penger selskapene sitter igjen med. Rein tipper dette alene gir en resultatvekst på inntil ti prosent i dette kvartalet.
  • Dollaren er svakere enn på samme tid i fjor, noe som hjelper selskapene med inntekter i utenlandsk valuta. I fjorårsperioden kostet for eksempel euroen under 1,1 dollar, mens den i året periode kostet over 1,2 dollar.
  • Utviklingen i internasjonal økonomi har vært sterkere enn vanlig de siste årene, noe som hjelper omsetningen i selskapene. Ifølge FactSet ligger det an til en omsetningsvekst på 8,5 prosent, det høyeste siden tredje kvartal 2011.

– Skattekutt er definitivt en del av sannheten. Det går bra i global økonomi, og bildet blir bedre fordi dollaren har svekket seg, sier Rein.

Han peker også på at da resultatveksten var sterkere sist gang, i etterkant av finanskrisen, ble veksten hjulpet av innhentingen fra kriseårene. Kort fortalt blir det enklere å vise god vekst hvis året før var dårlig.

– Det kom fra bunnskrapte nivåer. I fjor var det en solid inntjeningsvekst i USA. Man kommer fra en helt annen base, et kjempeår inntjeningsmessig.

Les også

Alphabet øker milliardresultatet – slår forventningene

Les også

Netflix banker forventningene – aldri hatt sterkere vekst

Les også

– Rapporteringssesongen blir enormt viktig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street

Flere artikler

  1. – Det blir ikke bonanza-stemning

  2. – Det ser meget sterkt ut

  3. Analytikerne spår kraftig vekstbrems på Wall Street

  4. – Knallgod rapportsesong

  5. Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street