Yara med milliardkjøp i Brasil

Yara kjøper et brasiliansk gjødselanlegg til over to milliarder kroner, og skal investere for over en halv milliard kroner i oppgraderinger frem mot 2020.

NYTT STORKJØP: Yara-sjef Svein Tore Holsether blar opp over to milliarder for å sikre seg et produksjonsanlegg for nitrogengjødsel i Brasil.

Foto: Jostein Nissen-Meyer
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Yara har inngått avtale om å kjøpe nitrogenanlegget Vale Cubatão Fertilizantes i Brasil for 255 millioner dollar (2,1 milliarder kroner).

Det skriver gjødselgiganten i en melding.

Yara sier at oppkjøpet vil etablere selskapet som produsent av nitrogengjødsel i Brasil, og at det vil styrke produksjonskapasiteten og posisjonen innenfor distribusjon.

Selskapet har tidligere gjort flere oppkjøp i Sør-Amerika, både innen produksjon og distribusjon.

– Jeg er glad for å kunne annonsere dette oppkjøpet, som tilfører nitrogenproduksjon til vår voksende portefølje i Brasil, og som vil styrke våre leveranser av både gjødsel- og industriprodukter, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

Selskapet skal også oppgradere anlegget, og forventer å bruke 80 millioner dollar (659 millioner kroner) på dette frem mot 2020.

Det vil også gi synergier, altså innsparinger, på rundt 25 millioner dollar årlig ved at selskapet optimaliserer kostnader, anleggsmidler og porteføljen av produkter.

Yara er allerede inne i en periode med store investeringer i oppgraderinger og utvidelser, og skal bruke 50 milliarder i fireårsperioden 2015 til 2018.

Les også

Derfor går Yara mot sitt dårligste år siden finanskrisen

Les mer: Yara investerer 50 milliarder

Selskapet sier at avtalen avhenger av at en tredjeparts forkjøpsrett ikke bli utøvet innen utløpet av 2017. Salget skal gjennomføres i løpet av andre halvdel av 2018.

Styrker Yaras posisjon

Vales nitrogenanlegg har en sterk konkurranseposisjon, siden Brasil er netto importør av salpetersyre og nitrater, ifølge Yara.

– Oppkjøpet er et viktig steg i å etablere en mer komplett posisjon i Brasil, og styrke vår posisjon som en langsiktig industriell aktør som utvikler og investerer i brasiliansk landbruk og industri, sier Holsether.

Selskapet kjøper et nitrogen- og fosfatanlegg som kan produsere rundt 200.000 tonn ammoniakk, 600.000 tonn nitrater og 980.000 tonn fosfatgjødsel.
Det er 970 ansatte ved anlegget, og 930 innleide på kontrakter.

Les også

Yara gjør storkjøp i Brasil

Selskapet bruker naturgass i ammoniakkproduksjonen, som skal leveres av lokale leverandører. Ammoniakk, fosfatstein, svovel og andre råmaterialer skal leveres via en ekstern importterminal.

Selskapet leverte 1,3 millioner tonn nitrogen- og fosfatprodukter i fjor, og hadde netto driftsinntekter på 413 millioner dollar (3,4 milliarder kroner) og et brutto driftsresultat (ebitda) på 30 millioner dollar (247 millioner kroner).

Yara-aksjen stengte fredag på 374,70 kroner og er opp 10,21 prosent så langt i 2017.

Store investeringer

Dette er noen av Yaras investeringer i perioden 2015-2018:

Utvidelse av fabrikk i Porsgrunn: 2,2 mrd. kroner

Les også

Yara handler for 2,6 milliarder i Latin-Amerika

Ny salpetersyrefabrikk i Köping, Sverige: 1,4 mrd. kroner

Utvidelse av ureaproduksjon i Sluiskil, Nederland: 1,7 mrd. kroner

Oppgradering av anlegg i Rio Grande, Brasil: 2,8 mrd. kroner

Ny ammoniakkfabrikk sammen med BASF i Freeport, USA: 3,7 mrd. kroner

Fem nye fraktefartøy for ammoniakk: 1,6 mrd. kroner

Utvidelse av fosfatgruven Galvani i Brasil: 3,7 mrd. kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Yaras syv store prosjekter for 2018: – Nok til å holde oss travle

  2. Derfor senker Yara utbyttet

  3. Sterkere tall fra Yara

  4. Annonsørinnhold

  5. Yara legger grønn ammoniakk i ny enhet: – Potensialet er stort

  6. Her åpner Yara milliardanlegg i Texas