HSBC om mulig bud på Norwegian: Svært logisk, men overraskende timing

Storbanken HSBC nikker anerkjennende til signalene om at IAG kan komme med et bud på Norwegian Air Shuttle.

VURDERER: International Airlines Group (IAG) har kjøpt seg opp i Norwegian og vurderer nå å by på hele selskapet. Det mener storbanken HSBC er logisk.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
Publisert:

Senest onsdag kveld nedgraderte storbanken HSBC kursmålet til Norwegian til 45 kroner per aksje, ned fra en allerede svært lav vurdering på 50 kroner.

Fredag morgen gjorde banken helomvending, etter at det ble kjent at British Airways-eier IAG ønsker å gå i dialog med Norwegian for å diskutere et oppkjøp.

Da hadde IAG også kjøpt opp 4,6 prosent av aksjene i flyselskapet, for å sette seg i posisjon til eventuelle samtaler om et bud.

Nå har storbanken oppjustert kursmålet til 250 kroner, en økning på 455 prosent, skriver analytiker Andrew Lobbenberg i HSBC i et notat fredag formiddag.

De mener IAGs oppkjøp på 4,6 prosent i Norwegian-aksjen og påfølgende vurdering av et bud, underbygges av «sterk industriell logikk».

– Overrasket

Samtidig ser storbanken på et bud fra IAG som et gunstig utfall. Likevel uttrykker Lobbenberg en viss overraskelse over at interessen kommer akkurat nå.-

– Vi er overrasket over at IAG har tatt initiativ på dette tidspunktet for Norwegian. Vi hadde forventet at IAG forsøkte å kjøpe Norwegian-aksjer mens flyselskapet hadde større kontantstrøm eller var i balanse, slik det var for Lufthansas kjøp av Air Berlin.

Les også

Norwegian-sjefen om mulig kjøpsplan: – Har ikke vurdert det

Lobbenberg skriver videre at HSBC tror Norwegians rettede emisjon for å få inn frisk kapital, kan ha ledet IAG til å tro at flyselskapet har tro på at de kommer seg gjennom høsten 2018 uten å gå over ende.

– Norwegians selvtillit på tidspunktet for kapitaløkningen kan ha ført til at IAG mener Norwegian er nære å signere en avtale om utleie av fly for å bli kvitt flymaskiner og gjeld, skriver Lobbenberg videre.

Mer usikre er storbanken når det gjelder hvilken pris IAG og Norwegian eventuelt kan komme til å bli enige om.

– IAGs beregninger kommer sannsynligvis til å fokusere på de potensielle synergiene i en avtale om rutene over Atlanteren, de korte lavprisrutene, og flåteplanlegging, skriver Lobbenberg.

Vil ikke selge

Norwegian-sjef Bjørn Kjos stilte til et pressemøte om IAG-interessen kort etter den ekstraordinære generalforsamlingen på Fornebu fredag, hvor det tema egentlig var emisjonen.

– Jeg har ikke engang vurdert det, for å være helt ærlig, svarer Kjos på spørsmål om det varslede budet.

Les også

Norwegian-sjefen om mulig kjøpsplan: – Har ikke vurdert det

På vei inn i generalforsamlingen sa Kjos at han ikke ønsker å selge. På pressemøtet etterpå forklarer han hvorfor:

– Jeg syns det har vært for billig. Jeg syns Norwegian har fantastisk potensiale, sier Kjos.

Norwegian-sjefen sier at flere flyselskap har vist interesse for Norwegian. Konsernsjefen mener at aksjekursen ikke reflekterer de underliggende verdiene, og har heller ikke tenkt på hvilken pris han ønsker.

– Det fins et ordtak om at til den rette prisen er alt til salgs, men det har jeg faktisk aldri vurdert. Min ambisjon har vært å drive Norwegian og få frem de verdiene så aksjonærene skal ha noe igjen for å satse på Norwegian, sier han.

Les også

Norwegian stiger videre etter rakettoppgangen

Les også

Meglerhus peker på Ryanair som potensiell Norwegian-kjøper

Les også

Sissener unngikk Norwegian-«skvis»

Her kan du lese mer om