Meglerhus peker på Ryanair som potensiell Norwegian-kjøper

Norwegian-aksjen fortsetter himmelferden i fredagens handel. Ekspertene er uenige om både pris og mulighetene for en eventuell budkamp.

INTERESSERT? Ryanair, her ved konsernsjef Michael O'Leary, trekkes frem som en mulig kjøper av Norwegian.

Foto: Gleb Garanich Reuters
  • Anders Park Framstad
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

«Den videre kursutviklingen etter gårsdagens nyheter er svært usikker, men vi har utfordringer med å se en eventuell budgiver strekke seg betydelig over gårsdagens sluttkurs på 260 kroner per aksje», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

De er dermed i utakt med markedet, som sender aksjekursen opp ytterligere drøyt åtte prosent til 286 kroner per aksje i den tidlige handelen fredag.

«Selv om inntreden av IAG vil kunne lokke flere interessenter til å vurdere et oppkjøp, er det ikke alle aktørene i bransjen som er like positive til selskapets langdistansesatsing, netto gjeld utgjør rundt 21 milliarder kroner og leasingsforpliktelsene fremover er også betydelige», påpeker meglerhuset.

Les også

Norwegian-topper kan tjene 4 milliarder ved salg

De har, som følge av både finansiell og operasjonell risiko i selskapet, hatt en salgsanbefaling med kursmål 140 kroner på aksjen.

«Vil kunne ta tid»

Torsdag formiddag ble det kjent at British Airways-eier International Airlines Group anser Norwegian som en attraktiv investering, og at de har tatt en eierpost med tanke på å innlede dialog om et mulig bud på hele selskapet.

Eierposten de har inntatt er på 4,61 prosent av aksjene i selskapet.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet omtalte i går dette som en «gest» fra IAG – en strukturell posisjon som viser at det britisk-spanske selskapets interesse er seriøs.

DNB Markets er ikke like sikre.

«En eventuell prosess vil også kunne ta tid dersom IAG i første rekke ser på aksjekjøpet som en tidlig strategisk posisjonering for å kunne påvirke en transaksjon som vil kunne involvere flere konkurrerende virksomheter», skriver deres analytiker.

Peker på Ryanair

Konkurrenten Nordea Markets tror heller ikke at IAG-interessen kommer til å resultere i noen transaksjon med det aller første.

«Et oppkjøp vil etter vår vurdering gi god mening, men vi ser ikke umiddelbart et oppkjøp som nærstående, da ledelsen i Norwegian Air Shuttle sannsynligvis forlanger en høyere pris enn den aktuelle kursen, på tross av gårsdagens stigning» skriver meglerhuset.

Dersom partene kan bli enige om prisen, tror imidlertid Nordea at avtalen går i boks.

«Vi ser også Ryanair som en potensiell kjøper. Vi forventer store utsving i aksjen den kommende tiden. På sikt ser vi imidlertid stor sannsynlighet for at Norwegian blir kjøpt opp til en høyere pris enn i dag», skriver de.

Ryanair har også tidligere blitt trukket frem som en mulig kjøper av Norwegian, og det er allerede kjent at de to selskapene har jobbet mot en trafikkavtale. Det irske lavprisselskapet har fryktelig mange passasjerer, men ingen langdistansevirksomhet, så selskapene regnes således for å kunne være en god «match».

Kursmålene til værs

Analytikerstandens meninger om hvilken pris Norwegian-aksjonærene eventuelt kan vente seg spriker, men flere er optimistiske.

– Det er fullstendig umulig å si hva prisen skal være i en slik situasjon. Kjos kjøpte sist på 240 kroner så det skal i hvert fall over det, sa analytiker Dan Togo Jensen i Handelsbanken Capital Markets til E24 i går.

Ellers har både Danske Bank Markets og Sparebank 1 Markets oppgradert sine anbefalinger på Norwegian til kjøp fra salg, melder TDN Finans

Førstnevnte oppjusterer kursmålet på aksjen til 325 kroner fra 152 kroner per aksje. Sparebank 1 Markets oppjusterer kursmålet til 310 kroner pr aksje.

I tillegg oppgraderer HSBC sin anbefaling til hold, og tar opp kursmålet til 250 kroner fra 45 kroner per aksje.

Les også

Sissener unngikk Norwegian-«skvis»

Les også

– Trenger ikke lure på om shorterne blir stresset

Les også

– Kun den første gribben som har landet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Analytikerstanden strides om veien videre

  2. Flere analytikere anbefaler å selge Norwegian-aksjen

  3. Spansk avis: IAG-aksjonærer forslår felles Norwegian-bud med Ryanair

  4. Annonsørinnhold

  5. Norwegian stiger videre etter rakettoppgangen

  6. Tror Norwegian trenger to milliarder i ny egenkapital