Ny Kim-frykt – Asia i helrødt

Bred børsnedgang etter at Japan fikk nyss om nok en missiltest.

FRYKTES IGJEN: Her vises Nord-Koreas leder Kim Jong-un på en TV-skjerm i Sør-Koreas hovedstad Seoul.
Publisert:

Det er «på'n igjen» for asiatisk børsfall drevet av frykt for en eskalering av det betente forholdet til Nord-Korea og landets stadig grensetestede diktator, Kim Jong-un.

Sent mandag kveld sa japanske diplomater at det har blitt fanget opp radiosignaler fra Nord-Korea. Disse ga dem grunn til å tro at en ny missiltest var i emning.

– Det er en mulighet for en rakettoppskyting i løpet av de neste dagene, sa en japanske talsmann ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Japanerne følger trusselen ekstra tett ettersom flere nordkoreanske raketter bokstavelig talt har sust over hodene deres.

PARADERTE: Sørkoreanske soldater marsjerer under en parade i Pyongyang tidligere i år, som markere at det er 105 år siden den «evige presidenten» Kim Il-sung ble født.

Samsung «redder» Sør-Korea

Rett før klokken halv syv norsk tid tirsdag er børsnedgangen bred, med Seoul som et unntak:

  • Nikkei i Tokyo faller 0,11 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 0,93 prosent
  • Shanghai Composite faller 0,44 prosent
  • Kospi Composite i Seoul stiger 0,25 prosent
  • ASX200 i Sydney faller 0,08 prosent

At Seoul-børsen har klatret motstrøms skyldes trolig Samsung Electronics' drastiske fall mandag. Tirsdag er tendensen snudd for det sørkoreanske børslokomotivet.

Les også

Trump: – Kina skjerper sanksjonene mot Nord-Korea

Kim tøyer strikken

Denne høsten har markedene både i Asia og her i Europa i større grad enn før blitt tynget av nyheter om Nord-Korea, et tegn på krigstrusselen anses som mer reell enn på laenge.

Les også

Sjeføkonom etter ny rakett fra Nord-Korea: – Konflikten må eskalere for å gi varige markedsutslag

Diktator Kim Jong-un har da også tøyd strikken lengre i sine provokasjoner: Som del av de stadige prøveoppskytningene er to raketter blitt skutt i bane gjennom japansk luftrom.

Det fikk myndighetene til å slå full alarm, og førte til kraftig fordømmelse fra verdenssamfunnet i ettertid.

Nordkoreanerne har dessuten fremmet konkrete trusler om et militært angrep på øya Guam, som er amerikansk territorium og innenfor rakettenes rekkevidde.

Truslene har igjen fyrt opp USAs president Donald Trump, som i seg selv er en stor usikkerhetsfaktor. Trump har flere ganger truet med å totalutslette regimet.

Publisert:

Her kan du lese mer om