Shoppetallene faller videre – men netthandelen vokser

Trenden fortsetter nedover for norsk detaljhandel, men sjeføkonomen i Nordea er ikke bekymret.

MINDRE SHOPPING: Nordmenn kniper på lommeboken også fra desember til januar viser tall fra SSB. Bildet er fra Oslo City i hovedstaden.
Publisert:

Trenden som startet i perioden fra november til desember fortsetter inn i 2018, viser tall fra SSB. Omsetningsvolumet falt med 0,4 prosent fra desember til januar, mens det fra november til desember falt med én prosent.

Flere bransjer hadde nedgang i omsetningsvolumet fra desember 2017 til januar 2018. Salget i dagligvare- og sportsbutikker bidro spesielt til denne nedgangen.

Nettbutikker hadde for øvrig en oppgang i samme periode.

Noe uventet

– Dette var noe uventet, men disse tallene er notorisk variable, og man må ha mange måneder etter hverandre for å si noe sikkert om trenden, og vi tror den fortsatt er positiv, sier sjeføkonom i Nordea Markets Kjetil Olsen.

IKKE BEKYMRET: Kjetil Olsen sjeføkonom i Nordea er ikke bekymret over detaljhandeltallene, til tross for at det var noe uventet med nedgang fra desember til januar. Norsk privatøkonomi er fremdeles sterk, mener han.

Til tross for at Nordea hadde ventet en oppgang i detaljhandelen på 0,3 prosent i januar, sier sjeføkonomen at det bakenforliggende bildet fremdeles er positivt.

– Trenden i vareforbruket går oppover, vi ser på det store bildet som viser vekst i sysselsetting, sterk reallønnsvekst og fremdeles lave renter.

– Kan folk være redde for renteheving?

– Nei, det er spådd en liten renteheving og dette er fremdeles frem i tid, så det tviler jeg sterkt på, sier Olsen.

Handelsbanken forventet oppgang på 0,6 prosent fra desember til januar, men konsensus lå på 0,4 prosent oppgang.

Netthandelen videre oppover

Les også

Valentine's Day gir millionløft for norske butikker

– Kan vi forvente oss en vekst i detaljhandelen fra januar til februar?

– Det er utrolig vanskelig å si nøyaktig hvordan tallene utvikler seg måned for måned. Men vi er generelt veldig positive til utviklingen i det norske forbruket fremover, sier Olsen.

Han tror for øvrig netthandeltallene vil fortsette oppover.

– Netthandlene vokser rundt 15 prosent i året, og det er ingenting som tilsier at dette skal stoppe opp fremover, sier Olsen.

Les også

Odin-sjef skal selge alt eller doble i H&M etter kapitalmarkedsdag

Les også

Nordmenns fremtidstro tilbake på nivået før oljeprisfallet

Les også

Ønsker rentetak på forbrukslån

Publisert:

Her kan du lese mer om