Hydro dømt til å betale medisinske tester for 300 personer

Norsk Hydro har blitt dømt til å betale for 17 typer tester av lokalbefolkningen i Barcarena. Testene skal utføres av Evandro Chagas-Instituttet, som beskylder Hydro for å ha sluppet ut rødslam i drikkevannet i februar.

BRASIL-TRØBBEL: Hydro har måttet stenge ned 50 prosent av produksjonen ved Alunorte i Brasil. Her del av et dreneringssystem tilknyttet aluminaraffineriet.

BRASIL-TRØBBEL: Hydro har måttet stenge ned 50 prosent av produksjonen ved Alunorte i Brasil. Her del av et dreneringssystem tilknyttet aluminaraffineriet.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
Publisert:,

Det er en brasiliansk domstol i byen Belém i delstaten Pará, Vara de Fazenda Pública de Belém, som har dømt Hydro til å betale for testene.

E24 har fått innsyn i dommen som kom etter et gruppesøksmål fra organisasjonen Associação dos Caboclos, Indígenas e Quilombolas da Amazônia (Cainquiama).

Storavisen O Globo skriver også om den nye dommen mot Hydro.

Advokat Ismael Moraes, som har saksøkt Hydro på vegne av Cainquiama nå og flere ganger tidligere, sier til E24 at det er vanskelig å kjempe mot et stort internasjonalt selskap.

– Denne dommen var likevel som forventet, sier Moraes.

– Alle samfunnene jeg representerer, lider av en alvorlig forurensning av drikkevannet. Dette er en menneskelig tragedie av en veldig stor dimensjon.

Bakgrunn: Dette er Hydro-krisen

Testene skal gjennomføres i lokalsamfunnet i Barcarena. Cainquiama skal selv velge ut tre hundre personer i en alder fra fem år og oppover.

Les også

Ber næringsministeren kalle inn Hydro på teppet igjen

– Dommen er ikke blitt forkynt til oss. Vi vil vurdere den nærmere når vi får den i hende, sier informasjonssjef Halvor Molland i Hydro til E24.

Beskylder Hydro for utslipp av rødslam

Testene skal utføres av det samme brasilianske instituttet som beskylder Hydro for å ha sluppet ut rødslam fra sine avfallsdeponier i midten av februar. Utslipp som skal ha forgiftet drikkevannet til lokalbefolkningen.

Annonsørinnhold

Les mer: Forsker: – Hydro har sluppet ut rødslam flere steder

Instituto Evandro Chagas (IEC), et forskningsinstitutt underlagt helsedepartementet i Brasil, sto bak den første rapporten som er utgitt. Den andre rapporten skulle etter planen slippes fredag ettermiddag brasiliansk tid, men ser ut til å ha blitt utsatt. Det er ikke første gang.

Konklusjonen til IEC-forsker Marcelo Lima er klokkeklar: Hydro har sluppet ut rødslam gjennom oversvømmelser flere steder. Hydro fastholder fredag at det ikke har skjedd og at de venter på resultatene fra to nye granskinger, som legges frem 9. April.

– Både bildebevis og kjemiske tester viser at Hydro har sluppet ut rødslam flere steder, fastholder Lima, som mener Hydros egne tester kom for sent etter ekstremværet i februar.

– Den kjemiske signaturen peker mot Hydro. Den andre rapporten vil bli en motvekt til selskapets forklaring, sier Lima til E24.

Les også

Slipper snart ny Hydro-rapport: – Har sluppet ut rødslam flere steder

Les også

Analytiker beregner at Hydros Brasil-trøbbel har kostet 800 millioner

Les også

Dette taket senket Hydro-aksjen

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold