Tjente over én milliard på tre måneder

Superprofitt for John Fredriksens lakseoppdrettere.

GLADLAKSER: Marine Harvest ble børsnotert i USA i forrige uke. Her er styreleder Ole-Eirik Lerøy og eier John Fredriksen sammen med Fredriksens datter Cecilie. Til høyre er konsernsjef Alf-Helge Aarskog med en laks.
Publisert:

Verdens største produsent av oppdrettslaks - Marine Harvest - trykket nærmest penger i løpet av fjoråret. Økende etterspørsel og priser opp mot 50 kroner per kilo ga rekord på rekord i selskapet som kontrolleres av John Fredriksen.

I løpet av fjorårets siste tre måneder oppnådde selskapet en operasjonell EBIT (driftsresultat) på 1.034 millioner. I samme periode året tidligere endte den samme posten på beskjedne 64 millioner kroner.

- 2013 er det beste året så langt for Marine Harvest, med tidenes høyeste omsetning og årlige driftsresultat. Jeg er stolt av alle de dedikerte Marine Harvest-ansatte som jobber hardt hver eneste dag, og som bidro til dette sterke resultatet, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog.

1,20 kroner i utbytte
Og etter nå kan John Fredriksen og de andre eierne se frem til utbyttebetaling etter superkvartalet.

Marine Harvest varsler at en konsekvens av det gode resultatet, er at det vil bli betalt ut kvartalsutbytte på 1,20 kroner aksje. Det bringer fjorårets totale utbyttebetaling til 4,25 kroner per aksje.

Selskapets driftsinntekter i fjorårets fjerde kvartal endte på 6.743 millioner kroner, opp fra 4.071 millioner kroner i samme periode i 2012.

Når det gjelder lønnsomheten per kilo, oppnådde Marine Harvest Norway et operasjonelt driftsresultat per kg på 12,03 kroner, mot 3,62 kroner i tilsvarende kvartal året tidligere.

Les også

Fredriksens oppdrettere inntok New York

Marine Harvest Scotland og Marine Harvest Canada oppnådde et operasjonelt driftsresultat per kilo på henholdsvis 10,23 og 10,20 kroner, sammenlignet med henholdsvis minus 1,14 kroner og minus 4,81 kroner året tidligere.

Marine Harvest Chile oppnådde et operasjonelt driftsresultat på 2,48 kroner per kilo, sammenlignet med minus 8,17 kroner i fjerde kvartal 2012.

Marine Harvest-konsernet hadde et slaktevolum i 2013 på 343.772 tonn sløyd vekt, mot 392.306 tonn i 2012.

For hele 2013 oppnådde Marine Harvest en operasjonell EBIT på 3.210 millioner kroner etter en omsetning på 19.230 millioner kroner.

I 2012 var operasjonell EBIT på 643 millioner kroner av en omsetning på 15.569 millioner kroner.

- Vi er godt posisjonert
Styret i Marine Harvest skriver i kvartalsrapporten at de fortsatt venter robust etterspørsel, og at den sterke pristrenden har fortsatt inn i året.

Selskapet understreker at det er godt posisjonert for oppkjøp og organisk vekst videre fremover.

- Flere spesifikke muligheter følges tett, og noen er allerede tatt, inkludert forward-kontraktene som er inngått om 25,8 prosent av aksjene i Grieg Seafood, skriver Marine Harvest.

Til sist viser selskapet til at det store muligheter til å levere solid avkastning til aksjonærene videre fremover. Netto rentebærende gjeld er også forventet å bli betydelig redusert i første halvår av 2014.

Les også:

Fredriksen håvet inn 8,5 mrd. i laksegevinstSlaktet 3.000 tonn mer laks enn varsletFredriksen stokker om i Marine HarvestMarine Harvest trykker 355 millioner nye aksjer

Publisert:

Her kan du lese mer om