286.032 flere fløy med Norwegian

Den store kapasitetsveksten vedvarer for flyselskapet. Men inntjeningen per passasjer er fortsatt under press.

FULLERE: Flere flyr med Norwegian, og selskapet har færre tomme seter. Men inntekten per passasjer fortsetter å falle.

Erlend Aas
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Norwegian melder fredag om 1.996.311 passasjerer i april. Dette er en økning på 286.032 passasjerer sammenlignet med tilsvarende periode året før.

Selskapet melder om en økning inntektsgivende passasjerkilometer (RPK) på 49 prosent og en økning i den totale kapasiteten på 37 prosent.

Samtidig kan Bjørn Kjos & co juble over fullere fly. Den såkalte kabinfaktoren økte med 6,2 prosentpoeng til 79,8 prosent.

- Økningen i trafikk og passasjerer er primært drevet av etableringen av nye europeiske kortdistansebaser og langdistanseoperasjoner til Nord-Amerika og Sørøst-Asia, opplyser selskapet.

Yield-fallet fortsetter

Dagens tallslipp indikerer at Norwegian-ledelsen har rett når de sier at forretningsmodellen fungerer:

Selskapet konkurrerer på pris for å fylle flyene.

- Jeg er godt fornøyd med at vi, tross sterk kapasitetsvekst denne måneden, tiltrekker oss stadig flere kunder og fyller flyene enda bedre enn samme periode foregående år, sier Norwegian-direktør Bjørn Kjos i en kommentar.

Den tøffe priskonkurransen har imidlertid, sammen med lengre flyvninger, lagt press på selskapets yield (inntekt per passasjerkilometer).

Denne faller med 13 prosent til 0,46 kroner i april, samtidig som enhetsinntektene (RASK) faller med seks prosent til 0,36.

Den gjennomsnittlige distansen selskapet fløy økte med 19 prosent i perioden.

Flere fly

Det er lite som tyder på at Norwegian slakker av på veksten. I april fikk selskapet levert én fabrikkny Boeing 737-800 og én ny 787 Dreamliner.

Selskapet får levert totalt 14 Boeing 737-800 og fire 787 Dreamlinere i løpet av 2014.

Norwegian la for øvrig frem heller skuffende kvartalstall tidligere denne uken. Tross økning i billettprisene og høyere inntekter endte selskapet med et underskudd på 777 millioner kroner i årets tre første måneder.

Les også:

Ingen garanti for jobb etter streik for Norwegians danske kabinansatte- Høyt prispress i markedetResultatras for NorwegianHan skal streike for NorwegianBestiller flere Dreamlinere

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Norwegian flyr flere - tjener mindre per passasjer

  2. Svakere vekst for Norwegian

  3. Marginbyks i påskesesongen

  4. Flere fløy Norwegian – kraftig fall i inntekten per passasjer

  5. 2,27 millioner passasjerer fløy med Norwegian