Trøim: - Vi gjorde en halv side research

John Fredriksens våpendrager fortalte om erfaringene etter ni år i oppdrettsbransjen. - Dette er hva jeg kaller en megatrend, sier Tor Olav Trøim.

STORFISK: Investor John Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim, avholdt onsdag en presentasjon om Marine Harvest på sjømatkonferansen North Atlantic Seafood Conference i Bergen. Dette bildet er tatt fra fiskerimessen i Brussel i 2011.
 • Even Landre
Publisert:

Investor John Fredriksens våpendrager, Tor Olav Trøim, avholdt onsdag en presentasjon om Marine Harvest på sjømatkonferansen North Atlantic Seafood Conference i Bergen.

Tema for Trøim - som er styremedlem i Marine Harvest - var «Ni år som investor i fisk».

Det var nemlig i 2005 John Fredriksens inntog i sjømatnæringen begynte.

Trøim viste til at det var mange som sa at de ikke ville få det til og at det var da de bestemte seg for å sette i gang en storstilt konsolidering i oppdrettsnæringen.

I 2005 kjøpte Geveran Trading 48 prosent av Pan Fish for 800 millioner kroner, samt 26 prosent av konkurrenten Fjord Seafood for 440 millioner kroner.

- Det var en bærekraftig modell. Vi trodde på det. Vi gjorde halv side research og kjøpte Pan Fish, sa Trøim på foredraget, ifølge bransjenettstedet ilaks.no

BILLIG: I presentasjonsmaterialet viste Trøim frem det opprinnelige ensidesnotatet som lå til grunn for investeringen i Marine Harvest, hvor det står anført med penn: J.F. Dette er billig!!, ved siden av et bilde av John Fredriksen med en nyfisket laks.

Deretter gikk det slag i slag:

I 2006 kjøpte Pan Fish nederlandske Marine Harvest fra Nutreco/Stolt Group for 1,3 milliarder euro, samtidig som at Fjord Seafood ble tatt av børs.

I perioden 2007-2009 viser Trøim til at man hadde fokus på integreringen av selskapet, mens man også gikk på en storstilt smell i Chile, med en fullstendig biologisk krise i landets oppdrettsnæring.

Perioden 2009-2011 preges av store lederendringer i konsernet, hvor Ole Eirik Lerøy kom inn som styreleder og Alf-Helge Aarskog ble utpekt til konsernsjef.

I 2010-2011 betalte Marine Harvest ut utbytte for 5 milliarder kroner.

Trøim viser til at Marine Harvest hadde en markedsverdi på 2 milliarder kroner i 2005 og en markedsverdi i dag på 25 milliarder kroner.

Når Trøim beskriver erfaringer de har lært seg gjennom disse ni årene, sier han følgende:

 • Oppdrett er en syklisk industri - ikke bruk for mye belåning
 • Ikke vær for ambisiøs
 • Noen av våre beste avgjørelser har vært å ikke foreta seg noe...
 • Dersom du føler deg bra - er bakrusen rett rundt hjørnet. Forvent det uforventede
 • Ikke rot det til med reguleringer i Norge og gjør det til et nytt Chile


Og hvor går så veien videre for Marine Harvest?

Trøim sier at deres vei fremover er å være gode på det de er gode på.

- Gjør mer av det samme, med bærekraftig vekst og å forsøke å kontrollere biologien.

Han sier også at det er uaktuelt for Marine Harvest å betale 50 kroner for ny kapasitet i Chile, når den samme kapasiteten kostet 25 kroner for ett år siden, og hele bransjen der er i kaos og Marine Harvest driver med 50 prosent utnyttelse.

Han spør seg også om det er tid for å se på andre arter, men svarer: - Vi er ikke sikre.

«Prisene på laks og aksjekurser er sykliske, men vi kan bruke overskuddet til å fortsette å bygge et bedre selskap som kan tilby en raskt voksende befolkning med prisgunstig sunn mat, og til og med tjene enda mer i neste syklus. Det er hva jeg kaller en megatrend», avsluttet Trøim.

Les også:

Tjente over én milliard på tre månederFredriksens oppdrettere inntok New YorkMarine Harvest advarer regjeringen- Gleder oss over de gode markedsutsikteneMarine Harvest-sjef om regjeringssignaler: - Det gjelder å gjøre dette riktigRekordresultat for Fredriksens laksekjempeCermaq med kald skulder til FredriksenMarine Harvest: - Veldig oppmuntret av markedsutsikteneMarine Harvest kjøper seg opp i MorpolFredriksens laksekjempe slakter mer og tjener mindre

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Vil ikke ha for mye vekst i oppdrett

 2. Fredriksens oppdrettere inntok New York

 3. Betalt innhold

  Lerøy-sjefen vil ikke ha lakse-Statoil

 4. Marine Harvest ber regjeringen skape lakse-Statoil

 5. - Nesten alt de har tatt i har blitt til gull