Ser større rift om Hydros metall

Norsk Hydro leverer bedre enn ventet i andre kvartal, og jekker opp forventningene til etterspørselen ute i verden.

LEGGER FREM TALL: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg presenterer torsdag Hydros resultater for andre kvartal.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Hydros underliggende resultat før finansposter og skatt økte til 1.618 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med 1.501 millioner kroner i første kvartal og 2.667 millioner i andre kvartal 2015.

Det var på forhånd ventet 1.387 millioner, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Hydro skriver i kvartalsrapporten av fremgangen speiler høyere realiserte priser på aluminium og alumina, samt økte salgsvolumer, delvis utlignet av valutaeffekter.

– Vi har økt vår forventning til årlig vekst i global etterspørsel etter aluminium til fire til fem prosent i 2016, fra den tidligere prognosen på tre til fire prosent. Høyere aktivitet enn antatt i Kina betyr at vi nå forventer at etterspørselen etter primæraluminium i Kina alene vil øke med fem til syv prosent i 2016. Globalt forventer vi stort sett et balansert aluminiummarked for året som helhet, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en kommentar.

Økt Kina-forbruk

Kina er den største spilleren i aluminiummarkedet, og mens første kvartal blant annet er preget av kinesisk nyttår, har det vært bedre fart i andre kvartal.

Dette har medført at det globale forbruket av primæraluminium økte med 13 prosent fra de tre første til de tre påfølgende månedene i 2016. Økningen sammenlignet med andre kvartal i fjor er på 5,2 prosent.

For Kina isolert sett økte forbruket som notert over med henholdsvis 22,7 og 7,7 prosent, mens produksjonen økte med 4,7 prosent.

«Noe kapasitet som ble stengt ned i fjerde kvartal 2015 blir gjenoppstartet, men i en tregere takt enn ventet. Etterspørselen etter primæraluminium er ventet å vokse med rundt fem til syv prosent i 2016», skriver selskapet i rapporten.

Bedre enn ventet

I det andre kvartalet endte Norsk Hydros inntekter på 20.391 millioner kroner, ikke inkludert andel av resultat fra tilknyttede selskaper. Dette er en nedgang fra 22.436 millioner i andre kvartal i fjor, men noe høyere enn ventede 20.084 millioner.

Bunnlinjen viser et overskudd på 2.077 millioner etter skatt, omtrent på linje med fjoråret, men betydelig bedre enn ventede 1.300 millioner.

– Jeg er også glad for å se at det ambisiøse forbedringsprogrammet «Bedre» fortsatt gjør store framskritt, og jeg er fornøyd med at vi er i rute for å oppnå samlede forbedringer på 2,9 milliarder kroner i 2019, sier Brandtzæg.

Les også

Stor oversikt: Slik påvirker brexit aksjene på Oslo Børs

Les også

Hydro-topp om å være operativ leder: – Får du en telefon på kvelden, kan du skvette litt til

Les også

Ser økt risiko for at Kina igjen trykker på gassen

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Svakere fra Hydro

  2. Betalt innhold

    Brasil-problemene ga Hydro kraftig resultatsmell

  3. Svakere fra Norsk Hydro

  4. Annonsørinnhold

  5. Sterkere fra Hydro

  6. Hydro mer enn dobler resultatet