Kommune frykter søppelkaos: – Vi er bekymret

Bærum kommune rigger seg for en situasjon der RenoNorden ikke lenger klarer å hente innbyggernes søppel. Dette betyr tap for kommunen – og jubel for selskapets aksjonærer.

TRØBBEL: Bærum er bekymret for at RenoNorden skal misligholde kontrakten med kommunen.

Foto: Tore Kristiansen VG
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

I kjølvannet av anbudstabber, tapsbringende kontrakter og finansielle problemer, har avfallsselskapet RenoNorden nylig varslet at de ville innlede samtaler med bankene og enkelte kunder.

Selskapet skriver fredag at Bærum kommune, som er en av kundene det har en tapsbringende kontrakt med, vil utlyse anbud på tjenestene RenoNorden i dag leverer.

– Bærums innbyggere skal ha en sikker renovasjonsordning nå og i fremtiden. Derfor jobber vi nå med flere alternative løsninger. En minikonkurranse med forbehold er et av alternativene for å sikre renovasjonsordningen, sier kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune til E24.

Les også

RenoNorden risikerer konkurs etter millionbot fra Oslo Børs

Hun påpeker at det ikke er snakk om noen egentlig anbudskonkurranse om renovasjonstjenester, men altså en «minikonkurranse med forbehold».

I minikonkurranse ligger det at et begrenset antall mulige tilbydere er involvert. Forbeholdet er «endringer i selskapets situasjon».

Dyrere

For å forklare bakgrunnen for kommunens handling, viser Bang til børsmeldingene som har kommet fra RenoNorden. Hun bekrefter at grepet er gjort i tilfelle selskapet ikke er i stand til å levere renovasjonstjenestene.

– Vi har uttrykt hele veien at vi er bekymret, og føler at vi har plikt til å ha løsninger dersom en situasjon skulle oppstå, sier hun.

Les også

RenoNorden risikerer konkurs etter millionbot fra Oslo Børs

I og med at kommunens nåværende renovasjonskontrakt er tapsbringende for leverandøren – regnefeilen som førte til dette ble oppdaget grunnet den store differansen til nest beste anbud – er det helt usannsynlig at en ny avtale kan inngås til samme vilkår.

– Dere ligger an til å få dyrere tjenester?

– Jeg ønsker ikke å kommentere prissetting på renovasjonstjenester nå, sier Bang.

– Dersom dette påfører kommunen et tap, er det aktuelt å søke erstatning?

– Det er for tidlig å si nå.

Aksjonærjubel

Skulle kommunen inngå kontrakt med en ny leverandør vil avtalen med RenoNorden avsluttes, og eiendeler, kontrakter og personell overføres til den nye leverandøren.

For RenoNorden vil terminering av kontrakten bety at tap som er tatt kontrakten vil reverseres. Initiativ til slike samtaler er gjort også overfor andre kunder, men selskapet understreker at utfallet av samtalene er usikkert.

Aksjonærene liker nyheten svært godt. Selskapets aksje steg fredag 18,8 prosent til 3,98 prosent på Oslo Børs.

Den er dog fortsatt ned 82 prosent for året og drøyt 98 prosent siden noteringen.

Skandale

Problemene startet for alvor for RenoNorden da det i august i fjor ble kjent at de hadde bundet seg til tapskontrakter i opptil ti år grunnet en eller flere anbudstabber.

Selskapet bokførte da tap på et tresifret millionbeløp på fremtidige kontrakter og skrev ned en større porsjon goodwill.

Les også

Ny krisemelding fra renovasjonsselskap

– Jeg tror vi har fått ut skjelettene som lå i skapet, sa konsernsjef Harald Rafdal under en telefonkonferanse i sakens anledning.

Dette skulle vise seg å ikke stemme.

I mars var det oppstart på tapskontraktene, og samtidig ble det klart at dette medførte «uunngåelige og ytterligere kostnader».

I forrige uke ble det så kjent at selskapet ser for seg enda svakere resultater enn tidligere ventet, samt at de kan komme til å bryte lånebetingelser, vurderer nye nedskrivninger og at de er i dialog med långivere og kunder.

Saken er beskrevet som en stor skandale.

Les også

RenoNorden risikerer konkurs etter millionbot fra Oslo Børs

Les også

RenoNorden må trygle bankene om hjelp: – Den største skandalen jeg kan huske

Les også

Ny krisemelding fra renovasjonsselskap

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. RenoNorden

Flere artikler

  1. Bærum kommune avviser at de erstatter RenoNorden

  2. Søppelselskapets nedtur: Dette gikk galt for RenoNorden

  3. Rally i kriseaksje etter kjøp fra storaksjonær

  4. – Lampene blinker rødt

  5. Ny krisemelding fra renovasjonsselskap