Ekspert svinger slakterkniven: Lakseaksjene faller tungt på Oslo Børs

Oppdrettsselskapene faller på Oslo Børs etter at Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets kuttet estimatene.

UTFORDRER: Økt chilensk eksport kan bidra til å rokke ved balansen mellom tilbud og etterspørsel i laksemarkedet.
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Forventninger om mer fisk i markedet gjør at Nordea Markets profilerte oppdrettsanalytiker Kolbjørn Giskeødegård igjen kutter sine estimater og anbefaler salg av et knippe lakseaksjer notert på Oslo Børs.

«Vi venter at 2017 fortsatt vil være et vanskelig år for de norske lakseoppdretterne», skriver Giskeødegård i en fersk analyse tirsdag.

Det er flere årsaker til at analytikeren mener utsiktene for oppdrettsselskapene er nedslående. Ikke minst skyldes dette at han venter økt utbud av laks fra både Norge og Chile i andre halvår, som kan gi en global tilbudsvekst på 12 prosent over året.

De to foregående årene har utbudet falt på høsten.

«En av hovedårsakene til at laksemarkedet har holdt seg sterkt over de siste 18 månedene, har vært svakt utbud fra Chile. Svak etterspørsel fra nøkkelmarkeder i Europa, som Frankrike, har blitt erstattet av elastisk etterspørsel fra USA», skriver Giskeødegård.

Dette året kan det imidlertid bli andre (fiske)boller i Chile, og da kan oppdretterne utenfor det amerikanske kontinentet ha en kostnadsulempe inn mot markedet i USA.

Kutter estimatene

Til tross for at han ser høyere utbud fra Norge og Chile, mener Giskeødegård at de norske oppdretterne er for aggressive i sin slakteguiding.

Han anslår en laksepris på 49 kroner for 2018 og 2019, mens anslaget for 2017 ligger fast på 57 kroner. Estimatet for de Oslo-noterte oppdrettselskapenes driftsresultat justeres dermed ned med åtte og seks prosent for 2018 og 2019.

Giskeødegårds prisestimat for året innebærer en snittpris i andre halvår på 53 kroner per kilo. Snittprisen i forrige uke var på 66,02 kroner, ifølge SSB.

Nordea Markets har salgsanbefalinger på Grieg Seafood, Lerøy Seafood, Marine Harvest, Norway Royal Salmon og Salmar. Austevoll får kjøpsanbefaling, mens vurderingen av Bakkafrost er hold.

Lakseaksjene faller tungt på Oslo Børs tirsdag. Marine Harvest leder an med et fall på 2,82 prosent til 145 kroner per aksje. Sjømatindeksen er ned 2,41 prosent.

Les også

«Eksepsjonell» sjømateksport til Sør-Korea: – Nå har det tatt av

Les også

Kraftig økning i verdien på sjømateksporten i mai

Les også

Flertall for ny avgift på oppdrettsfisk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Fisk
 3. Laks
 4. Grieg Seafood
 5. Aksjer
 6. Bakkafrost
 7. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler

 1. Fortsatt sprell i lakseaksjene: Venter gode tall

 2. Knallår for lakseaksjer – analytikere tror festen fortsetter

 3. Laksefall etter produksjonssmell

 4. Lakseaksjer synker på Oslo Børs

 5. Nå er lakseprisen rekordhøy