Farstad har inngått avtale med Siem
– Klart positivt for Farstad og Ålesund, mener analysesjef.
Farstad Shipping ASA melder om at selskapet har inngått en intensjonsavtale med et selskap i Siem Industries-gruppen i forbindelse med den finansielle restruktureringen av selskapet.
Siem, eller et fond forvaltet av Siem, vil være hovedinvestor, skriver Farstad Shipping i en melding.
Farstad-aksjen steg 9,85 prosent til 7,25 kroner på nyheten. Siden har den falt noe tilbake, og er klokken halv fire 1,52 prosent opp for dagen til 6,70 kroner.
I henhold til den ikke-bindende intensjonsavtalen fortsetter Farstad Shipping og Siem diskusjonene med sentrale interessenter knyttet til Farstad-konsernet, for å forsøke å stable på bena en «redningspakke» for fortsatt drift i Farstad Shipping.
– Dette er klart positivt for Farstad og Ålesund, sier analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities til E24.
Farstad ble tidligere i høst enig med kreditorene om en utsettelse av nedbetalingene av gjeld frem til 10. november, basert på visse vilkår.
Røkke-interesse
Det er tidligere kjent at Kjell Inge Røkke, gjennom Aker og Solstad, har vært blant Farstads friere. Dette i konkurranse med blant annet Kristian Siem og John Fredriksen, ifølge Dagens Næringsliv.
Det skal imidlertid ha vært uenighet rundt Røkkes rolle mellom selskapets finansielle rådgivere og kreditorer.
Ikke minst er det også en geografisk dimensjon i spillet om supplybransjen. Skudeneshavn-baserte Solstad, med Røkkes Aker i ryggen, har tidligere slukte REM Offshore fra Fosnavåg.
Dette har skapt usikkerhet rundt den maritime klyngen på Sunnmøre.
Tidligere denne uken understreket Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) viktigheten av å bevare klyngen overfor Sunnmørsposten. Nå tror Molnes i Norne at dagens avtale kan sikre fremtidig aktivitet i Ålesundsområdet.
– Nå ser det ut som Farstad fortsetter som et børsnotert selskap med Siem som investor, sier Molnes.
Har milliarder
Kristian Siem har, gjennom samarbeid med hedgefondet Elliott Management, skaffet til veie to milliarder kroner som skal brukes til restrukturering av den kriserammede supplybransjen.
– Hvis vi greier å samarbeide og lage en skikkelig stor enhet, blir den enheten verdensledende. Det betyr at hver av oss blir deltager med en mindre prosentandel, men det blir en verdifull andel i et stort selskap, sa Siem da dette ble kjent.
Markedet for offshoreskip har i lengre tid vært svært krevende. Dette skyldes oljeprisfallet og påfølgende fallende aktivitet og etterspørsel, kombinert med stor overkapasitet.
Det ovennevnte har ført til et skred av restruktureringer. Tidligere har altså Solstad fått Aker i ryggen og deretter slukt REM Offshore, og det har vært eller er prosesser i selskaper som DOF, Olympic Shipping, Havila og Siem Offshore.