Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA – varsler redningsplan

Riggselskapet Seadrill har lagt frem den lenge avventede planen for restrukturering av selskapet.

TAR GREP: John Fredriksen er storaksjonær, styreleder og en sentral aktør i restruktureringen av Seadrill.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Redningsplanen som foreslås består i hovedsak av tre elementer – utsettelser av gjeldsforfall, konvertering av gjeld til aksjer og tilførsel av ny kapital.

Som E24 tidligere har skrevet slipper bankene å ta direkte tap på sine lån, mens kreditorer uten pantesikkerhet og dagens aksjonærer må ta tapene i planen.

Restruktureringsavtalen er inngått med over 97 prosent av bankene, rundt 40 prosent av obligasjonseierne og en investorgruppe som er ledet av John Fredriksens Hemen Holding, melder Seadrill.

For å få iverksatt restruktureringsplanen vil riggselskapet, som tidligere signalisert, søke konkursbeskyttelse under amerikansk lovgivning – såkalt chapter 11.

Les mer: Alt du må vite om chapter 11

Slik er hovedelementene i planen:

 • Tilførsel av 1,06 milliarder dollar i ny kapital. Denne består av 860 millioner i ny gjeld og 200 millioner dollar i ny egenkapital.
 • Seadrills banker, som har pantesikkerhet for sine lån, går med på å utsette forfallene på alle lån med rundt fem år. I tillegg vil det ikke være noen avdragsbetalinger før 2020, samt lettelser i lånebetingelser.
 • Gitt at kreditorene som ikke har pantesikkerhet støtter planen vil 2,3 milliarder dollar i usikrede obligasjoner og andre krav bli byttet inn i 15 prosent av egenkapitalen etter restruktureringen. Disse får i tillegg rettigheter til å delta i det nye lånet og den nye egenkapitalen.
 • Dagens aksjonærer vil sitte igjen med rundt to prosent av egenkapitalen etter restruktureringen.
Les også

Her er floken Seadrill må løse

Pusterom på fem år

Ved hjelp av gjeldsgrepene som reduserer gjelden og utsetter forfallene, samt den nye kapitalen, mener selskapet at det har skaffet seg et pusterom på fem år.

Søknaden om konkursbeskyttelse er levert til retten i Texas sammen med restruktureringsplanen. Som del av denne prosessen har Seadrill også levert en søknad som skal sikre den daglige driften, ikke minst betalingene til lønninger og leverandører.

Seadrill minner i tillegg om at selskapet har en kontantbeholdning på over en milliard dollar, penger som kan dekke løpende utgifter.

Datterselskapene North Atlantic Drilling og Sevan Drilling inngår i restruktureringen, og aksjonærene her vil sitte igjen med null, ifølge planen.

De tilknyttede selskapene Seadrill Partners, SeaMex og Archer er ikke omfattet av prosessen.

I en kommentar sier Seadrill-sjef Anton Dibowitz at Seadrill med denne planen vil være i en «sterk posisjon» til å dra nytte av bedringen i riggmarkedet når den kommer.

Les også

Slik havnet Seadrill i gjeldsknipen

Langvarig prosess

Restruktureringen ble først meldt i slutten av februar i fjor.

Siden den gang har en rekke sikrede og usikrede kreditorer, samt potensielle investorer, kjempet om kontrollen over Seadrill. Planen har blitt utsatt en rekke ganger.

Bakgrunnen for restruktureringen er flere år med elendige forhold i riggmarkedet, kombinert med høy gjeld og betydelige forpliktelser.

Riggselskapet hadde ved utgangen av forrige kvartal netto rentebærende gjeld på 7.978 millioner dollar. Det har også flere lån som forfaller innen kort tid, deriblant et obligasjonslån på én milliard dollar med forfall 15. september i år.

Seadrill melder nå at planen har vært under utvikling i mer enn et år, og at den vil sikre at selskapet kan fortsette driften.

Les også

DNB Markets advarer mot svært høy risiko i Seadrill

Les også

Nyhetsbyrå: Seadrill i samtaler med amerikansk hedgefond

Les også

Tjente 130 mill. på ellevill Seadrill-oppgang

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
 2. John Fredriksen
 3. Sevan Drilling

Flere artikler

 1. Nyhetsbyrå: Seadrill-kreditorer vil ha bedre vilkår

 2. Betalt innhold

  Dette ble Seadrills redningsplan

 3. Her er floken Seadrill må løse

 4. Annonsørinnhold

 5. – Dette er den riktige avtalen for alle

 6. Redningsplanen er godkjent