Spetalen-selskapet Nel investerer millionbeløp i ny hydrogenfabrikk
Nel legger opp mot 85 millioner kroner på bordet for å utvikle verdens største fabrikk for påfyllingsstasjoner av hydrogen.
Korrigert: I en tidligere versjon av denne saken ble det opplyst at Nel skal investere opp mot 85 millioner danske kroner. Beløpet er i norske kroner, og artikkelen er rettet.
Etter at det i forrige uke ble klart at Nel skal bygge sin første hydrogenstasjon for biler i Norge i Sandvika innen utgangen av året, annonserer selskapet mandag morgen at de nå skal foreta en kjempeinvestering i Danmark.
Datterselskapet H2 Logic har nemlig kjøpt et industrianlegg i Herning i Danmark. Der skal man bruke opp mot 85 millioner kroner for å utvikle verdens største fabrikk for hydrogenpåfyllingsstasjoner, ifølge selskapet selv.
Nel-konsernet består av to selskaper, der danske H2 Logic produserer påfyllingsstasjoner for kjøretøy, mens Nel Hydrogen lager generatorene som produserer hydrogenet som brukes.
Fra liten til stor skala
H2 Logic har hatt en volumproduksjon av påfyllingsstasjoner siden 2011, men på en langt mindre skala. Nel-sjef Jon André Løkke opplyser til E24 at kapasiteten i dag er på mellom 10 og 20 påfyllingsstasjoner.
Når anlegget i Herning står ferdig i løpet av neste år vil det kunne produsere opp mot 300 påfyllingsstasjoner årlig, og produksjonen vil avhenge av ordreinngangen.
En produksjon på opp mot 300 stasjoner årlig vil ifølge selskapet dekke drivstoffbehovet for 200.000 nye hydrogenbiler per år.
Selskapet skriver at anlegget skal gjøres klart for å produsere en ny generasjon påfyllingsstasjoner, kalt H2Station, som skal øke kapasiteten og ytelsen til påfyllingsstasjonene.
Målet med satsingen er å få opp volumene og redusere kostnadene per enhet. Selskapet, der blant andre Øystein Stray Spetalen er med på eiersiden, tar dermed et lignende grep som Elon Musks Tesla. Tesla har nemlig også satt i gang byggingen av en kjempefabrikk til batterier for å få ned kostnadene og strømlinjeforme produksjonen.
– Selv om en påfyllingsstasjon er relativt komplisert, er det likevel bare en utstyrsdel som må ha et lite fotavtrykk, høy oppetid og lave eierskapskostnader. Dette kan bare oppnås gjennom modulær design, standardisering og volumproduksjon, sier Jon André Løkke, konsernsjef i Nel, i en uttalelse.
H2 Logic starter flyttingen fra dagens anlegg rundt en kilometer unna til det nye anlegget fra og med andre halvår, og planlegger å være ferdig i løpet av 2017. Selskapet har også sikret seg 9.000 kvadratmeter ved siden av anlegget for å kunne utvide ved en senere anledning.