Trøim: – Sammenlignet med Seadrill er Borr en liten spiller

Tor Olav Trøims riggbaby har i løpet av kort tid blitt verdt over 11 milliarder kroner.

SATSER PÅ RIGG IGJEN: Tor Olav Trøim, her sammen med sine kone Celina Midelfart. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Den ferske riggsatsingen Borr Drilling til Tor Olav Trøim har på kort tid fått en markedsverdi på over 11 milliarder kroner på OTC-listen (gråmarkedet).

Det innebærer at riggselskapets børsverdi har passert verdien av Seadrill – et selskap Trøim selv var med på å bygge opp, men som nå kjemper for å overleve i et kriserammet riggmarked.

– Borr en liten spiller

Til Finansavisen uttrykker Trøim at sammenligningen mellom Borr og Seadrill er «rimelig uinteressant», men han ser likevel Borr som en mindre aktør.

– Sammenlignet med Seadrill er Borr en liten spiller, men jeg tror utgangspunktet er litt tilsvarende. Man matcher en administrasjon med en god og profesjonell entreprenørånd med kjøp av assets med begrenset nedside. Da blir det opp til oljepris og vår egen dyktighet hvor langt vi kan ta dette, sier han til avisen.

I riggmarkedet har de to tidligere parhestene John Fredriksen og Tor Olav Trøim – nå konkurrenter, notert hvert sitt riggselskap for å snappe opp rigger som selges til krisepriser.

Les også

Borr kjøper Transocean-rigger

Mens Borr Drilling nå har fått en verdi på 11,2 milliarder kroner, er Fredriksens Northern Drilling priset til 2,9 milliarder kroner.

Etter å ha vært forretningspartnere i en årrekke, og blant annet bygget opp Seadrill til et av verdens største riggselskap skilte Fredriksen og Trøim lag i 2014.

Siden den gang har riggmarkedet gått inn i en dyp nedtur og i forbindelse med den pågående restruktureringen av Seadrill gikk Fredriksen ut mot Trøim og flere av de tidligere ansatte i Seadrill.

– Jeg tar selvfølgelig min del av ansvaret for de problemene Seadrill har i dag og har sånn sett ingen glede av å se at Borr er mer verdt enn Seadrill, sier Trøim til avisen.

Fra samme sfære har også Espen Westeren og Fredrik Halvorsen rettet blikket mot sektoren. Via Bloomberg ble det kjent at de to tidligere Fredriksen-medarbeiderne har satt opp et spesialfond for å kjøpe billige oljerelaterte eiendeler. De har plassert det største veddemålet på Trøims Borr Drilling.

Hardt rammet av oljeselskapenes kutt

Da oljeprisen for alvor begynte det store fallet høsten 2014, et fall som ikke stanset før prisen brøt ned gjennom 30 dollar i starten av 2016, hadde allerede oljeselskaper som Statoil startet arbeidet med innsparinger etter årevis med galopperende kostnader da oljeprisen lå komfortabelt over 100 dollar fatet.

Med oljeprisfallet på toppen ble kuttene dype i oljeselskapene. Det gikk hardt utover leverandørindustrien, inkluder riggsektoren.

For mange rigger og for lite arbeid førte til full stans i riggsektoren, der selskaper tynget av høy gjeld ble tvunget til restrukturering og mange rigger er blitt sendt i opplagsbøyene.

Les også

Giek-sjefen: Denne faktoren er riggmarkedets store fordel

Les også

Kjøpte aksjer for over 1,8 mrd. i Trøims nye riggkjempe

Les også

Tidligere Fredriksen-favoritter gjør det sylskarpt på «billigsalg»

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Borr Drillings rigghandel med Transocean i boks

  2. Trøims riggsatsing har handlet for 22 milliarder: – Vi skal ikke vokse bare for å vokse

  3. Rigganalytiker om markedet Trøim vedder på: – Nærmer seg bunnen

  4. Rystad Energy spår riggkriser: – Kommer til å leve på kanten

  5. Analyseselskap anslår kraftig verdifall i kriserammede riggselskaper