Derfor sendes det mindre norsk laks til Europa

Det norske eksportvolumet av sjømat falt med 11 prosent i januar. Stive fiskepriser gjør imidlertid at eksportverdiene øker.

DYRERE: Norsk laks har i større grad blitt mangelvare, men går for eventyrlige priser.
Publisert: Publisert:

Norge eksporterte 170.000 tonn sjømat for totalt 7,6 milliarder kroner i januar, melder Norges sjømatråd fredag.

Det er en volumnedgang på 11 prosent og en verdiøkning på over 891 millioner kroner, eller 13 prosent, sammenlignet med januar i fjor.

– Starten på sjømatåret 2017 er preget av det reduserte utbudet av laks fra Norge og fortsatt høye priser. Det bidrar til at det selges mindre laks i Europa. Mer laks finner imidlertid veien til USA og Asia, sier kommunikasjonsdirektør Geir Håvard Hanssen i sjømatrådet.

Les også

Lakseprodusent permitterer 100 ansatte

Norge eksporterte 70.100 tonn laks til en verdi av 5,3 milliarder kroner i januar. Reduksjonen i eksportvolumet til EU var 5.400 tonn, mens den samlede nedgangen var 2.700 tonn.

– Priseffekt

Gjennomsnittsprisen for fersk laks steg til hele 72,37 kroner i januar, opp fra 55,56 kroner i samme måned året før.

Hansen viser til nettopp prisveksten for å forklare det reduserte utbudet av laks fra Norge.

– Kort fortalt handler det om at et redusert utbud av laks fra Norge har presset prisene oppover. Det er det vi nå ser i Europa. Det selges mindre laks, eksportvolumet til Europa går ned og laksen får en mindre plass i supermarkedene, sier han til E24.

Kommunikasjonsdirektøren viser ellers til nasjonale reguleringer som legger føringer for lakseproduksjonen.

– Norske reguleringer påvirker produksjonen i Norge og bidrar til at prisene på norsk laks stiger. Prisene for importørene blir veldig høye. Da ser vi motstand i markedene, og volumene i Europa går ned når priseffekten gjør seg gjeldende.

Hansen mener ikke at fiskesykdom har vært avgjørende.

– Nei, dette er en av årsakene til at den norske produksjonen er redusert, men det handler først og fremst om at man har et veldig sterkt fokus på bærekraftig forvaltning av havbruksnæringen i Norge.

– Skyldes dette også at produsentene har måttet slakte tidligere enn planlagt?

– Det totale bildet er redusert produksjon i Norge tilbake til 2012, så utbudet av laks er redusert over mange år. Det er flere faktorer som sykdom og reguleringer og andre ting som spiller inn. Dette har, sammen med et fall i det globale utbudet, bidratt til å presse opp prisen på laks, og vi ser nå effektene av dette i Europa, som er det viktigste markedet for norsk sjømat.

Lite volum tilgjengelig

Analytiker Tore Tønseth i Sparebank1 Markets mener at årsaken til at man eksporterer mindre fisk er lavere produksjon, og ikke lavere etterspørsel.

– Dette er en konsekvens av dårlig biologi i både 2015 og høsten 2016, som har medført at man har måttet slakte fisk tidligere enn planlagt. Det gjør at man har lite volum tilgjengelig, sier Tønseth.

Les også

Lerøy får bot etter at 25.000 oppdrettslaks døde

Han tror at eksportørene hadde sendt ut mer fisk dersom det var tilgjengelig, og mener at de høye prisene snarere kan sees på som en konsekvens av produksjonsproblemene.

– Dette kan tvert imot tyde på at etterspørselen er utrolig sterk når prisene er så høye som 70 kroner per kilo. Det vil bli en viss forskyvning mellom markedene når prisene kommer opp, alt avhengig av hvem som er mest sensitiv til endringer i prisene. Dette er helt naturlig og en direkte konsekvens av lave volum tilgjengelig og høye priser.

Større i USA

Polen, Frankrike og Danmark var største mottagere av laks fra Norge i januar.

Sjømatrådet melder at prisøkningen gjør at laksen taper terreng i Spania, der det er et bredt utvalg fisketyper å velge mellom.

Lakseprisen bidrar også til at en større andel av laksen som går til Europa bearbeides i Norge.

Samtidig øker eksporten ti USA og Asia. Eksporten til USA økte med 1.045 tonn i januar, sammenlignet med samme måned året før.

– Norsk laks styrker posisjonen i USA og tar markedsandeler i et voksende marked. Markedsandelen i volum har økt fra 12 prosent i 2015 til 13 prosent i 2016, sier fiskeriutsending til USA Egil Ove Sundheim i Norges sjømatråd.

Les også

– Tror vi får et fantastisk 2017

Les også

Tror på høy laksepris i minst tre år til

Les også

DN: Fredriksen-familien har tjent 21 milliarder på norsk laks

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om