Verdens eldste bank i tidsnød – gjør siste forsøk på krisegrep
Den italienske storbanken Monte dei Paschi gjør et siste forsøk på å skaffe til veie frisk kapital. Lykkes den ikke, er en statlig redningspakke siste utvei.
Klokken tikker raskt for verdens eldste bank, som må skaffe til veie 5 milliarder euro innen nyttår.
Etter at Den europeiske sentralbanken (ESB) blankt avviste Monte dei Paschis bønn om å utsette fristen, gjør banken et siste forsøk på å få investorer til å tre inn med frisk kapital.
I forrige uke lyktes banken med å kvitte seg med noe av gjeldsbyrden ved at obligasjonseierne konverterte rundt én million euro i gjeld til aksjer. Nå håper banken å gjenta krisegrepet og få flere av investorene med på laget, skriver Bloomberg.
Lite optimisme
Monte dei Paschi sitter på rundt 28 milliarder euro i dårlige lån, utlån fra banken som ikke blir tilbakebetalt.
Skulle emisjonen fortsette, regner banken med å få fjernet disse lånene fra regnskapsbøkene ved å gjøre dem om til verdipapirer som den kan selge videre til investorer.
Men analytikerne er ikke særlig optimistiske.
– Det Monte dei Paschi forsøker å få til, er fortsatt svært vanskelig i dagens situasjon og på så kort tid, skriver Luigi Tramontana hos Banca Akros i en analyse, ifølge Bloomberg.
Redningsplanen har særlig blitt forkludret av at italienerne tidligere denne måneden sa nei til regjeringens grunnlovsreform. Nederlaget førte til at statsminister Matteo Renzi gikk av, noe som har skapt usikkerhet om landets politiske og økonomiske fremtid.
Det har gjort det vanskeligere å finne investorer.
Italiensk storbank med kriseplan: Kutter 14.000 jobber
Forbereder plan B
Banken har, i samarbeid med JPMorgan og Italias finansminister, forsøkt å få Qatars statlige investeringsfond til å gå inn med 1 milliard euro.
Det er ventet at økt deltagelse fra obligasjonseierne, vil gjøre dette mer attraktivt. Ledelsen i fondet har foreløpig ikke uttalt seg om saken.
Mens banken fortsetter å lete etter private investorer, har italienske myndigheter jobbet videre med plan B – en statlig redningspakke.
Det vil koste bankaksjonærene.
EUs regler forbyr nasjonale myndigheter fra å sprøyte penger inn i bankvesenet med mindre aksjonærene selv tar store tap. Reglene skal hindre en gjentagelse av situasjonen etter finanskrisen i 2008 da skattebetalerne i en rekke land måtte redde banker på konkursens rand.
– Potensielt ekstremt skadelig for det europeiske finanssystemet
I Italia er det imidlertid svært mange småaksjonærer som vil bli rammet. Privatpersoner eier til sammen 187 milliarder euro i italienske bankobligasjoner.
Enorm gjeldsbyrde
Totalt har italienske banker utlån som ikke blir betjent på anslagsvis 360 milliarder euro og markedet regner med at den reelle verdien av disse lånene kun er på noen få titalls prosent.
Aksjekursen til de italienske bankene er i gjennomsnitt halvert så langt i år.
Monte dei Paschi-aksjen har falt med 83 prosent, noe som gir banken en markedsverdi på 593 millioner euro.
Det er bare en åttendedel av de 5 milliardene i krisekapital, som den nå forsøker å hente inn.