Ny rapport om Aramco-notering: – Gigantnoteringen blir klimatest for investorer

En børsnotering av det gigantiske oljeselskapet vil være den ultimate testen på hvor seriøst investorer tar klimaendringer, ifølge rapport.

KLIMATEST: En ny rapport sier at børsnoteringen av Saudi-Arabias oljegigant, Saudi Aramco, vil bli en klimatest for investorer.

Foto: Ali Jarekji Reuters
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Det er knyttet stor spenning til om Saudi-Arabias oljegigant Saudi Aramco vil noteres på børsen.

Nylig kom det opplysninger om at landet heller vil notere seg på New York-børsen enn i London, som flere analytikere og eksperter har trodd.

En ny analyse fra Oil Change International, skrevet av Greg Muttitt og Hanna McKinnon, tar for seg noteringen fra et klimastandpunkt, og konkluderer med at noteringen vil bli en test på hvor alvorlig investorer ser på klimaet.

Kampanjeorganisasjonen konkluderer med at for å møte forpliktelsene i Parisavtalen med å unngå øke temperaturen over 2-gradersmålet, vil politiske beslutninger kunne svekke den forventede verdien i selskapet med 25–40 prosent.

«Børsnoteringen er en test på om investorer tenker seriøst på klimaendringer. En høy verdivurdering på over 1.000 milliarder dollar vil indikere at investorene satser på en manglende evne til å takle klimaendringene, gjennom en forventning om høy fremtidig oljeetterspørsel. Investeringer i selskapets børsnotering kan da inneha betydelig risiko», heter det i rapporten.

Verdiutviklingen blir viktigst

I forbindelse med offentliggjøringen av planene om å børsnotere fem prosent av selskapet, sa kronprins Mohammed bin Salman at selskapet var verdt 2.000 milliarder dollar. En rekke analytikere har sagt seg uenig i anslaget, og flere eksperter har ment at verdien i selskapet er et sted mellom 1.000 og 1.500 milliarder dollar.

Les også

Saudi-Arabias oljegigant kan bli notert på Wall Street

– New York og London har konkurrert hardt om å få Aramco på sin børs, men jeg tror ikke de har vært nok oppmerksom på risikoen rundt oljeprisen og klimatrusselen, sier Greg Muttitt til Financial Times.

McKinnon og Muttitt konkluderer i rapporten at det viktigste for verdiutviklingen i selskapet vil være oljeprisutviklingen.

Sensitiv for klimakutt

Det internasjonale energibyrået (IEA) har laget en rekke ulike scenarioer for hvordan oljeprisen vil utvikle seg avhengig av politikernes evner til å holde 2-gradersmålet fra Parisavtalen.

Et av scenarioene er det såkalte «66 prosent scenarioet» hvor man tar høyde for at politikerne gjør sjansen for å nå 2-gradersmålet 66 prosent sannsynlig. I et slikt scenario vil oljeprisen stige til 73 dollar fatet i 2020, og videre falle rolig ned mot 61 dollar i 2050.

Et slikt scenario vil gi en verdi på 940 milliarder dollar, da vil verdien i selskapet være 25–40 prosent lavere enn hva som er forventet ved børsnotering.

Les også

Uenige om verdien på verdens største oljeselskap

Dersom oljeprisen ikke skulle klare komme seg videre fra rundt 50 dollar som den ligger på i dag, vil verdien på selskapet falle til omkring 700 milliarder dollar, 55 prosent lavere enn hva man anslår verdien i selskapet til å være i dag.

Rapporten konkluderer med to ulike muligheter for verdien i selskapet:

** Ved notering vil verdien være i øvre del av sjiktet man til nå har kommet frem til. En slik notering vil være svært sensitiv for politiske prosesser. Dersom politikken styres mot høyere kutt for å holde seg innenfor 2-gradersmålet, vil dette være svært ødeleggende for Aramcos verdi.

** Dersom aksjens verdi bli lavere vil det etter alt og dømme stille spørsmål om andre store oljeselskaper er priset for høyt, og eventuelt hvorfor.

Politiske forbindelser til USA

Årsaken til at kronprins bin Salman planlegger en børsnotering, er å få landet mindre økonomisk avhengig av råoljeproduksjon i kjølvannet av det voldsomme oljeprisfallet tilbake i 2014.

Les også

Oljegiganter satser på fornybar energi

En viktig grunn til at det sannsynligvis blir New York-notering er at man ønsker å opprettholde de nære politiske forbindelsene med USA.

Men rådgiverne er ikke like overbevist.

Selv om en notering på New York-børsen gir tilgang til flere investorer innebærer det også større krav til åpenhet om følsomme spørsmål som vurderingen av Aramcos oljereserver.

Det blir tidenes største børsnotering målt i dollar og muligens også verdens mest verdifulle selskap.

Børsnoteringen ventes å finnes sted i andre halvår neste år.

Les også

Storbanker utvikler klimaverktøy: DNB vil avdekke klimarisiko

Les også

Statoil lønnsomt ved «halv pris»

Les også

Trøims riggselskap vil på Oslo Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Saudi-Arabia
 3. Fornybar energi
 4. Olje og gass
 5. Det internasjonale energibyrået (IEA)
 6. Miljøvern
 7. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Saudi-Arabias oljegigant kan bli notert på Wall Street

 2. Saudi-prins lover giganotering verdt to oljefond

 3. Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. Nærmere historiens største børsnotering: – Bra for oljeselskapene på Oslo Børs

 6. Betalt innhold

  Derfor står Saudi-Arabias megabørsnotering i stampe