Nå øker Rec produksjonen

Etterspørselen tar seg opp på nedleggingstruede Herøya, noen permitterte kan bli hentet tilbake.

NEDLEGGINGSTRUET: Solenergiselskapet Rec har kun produksjon i Norge igjen på Herøya i Telemark etter at produksjonen i Glomfjord er vedtatt nedlagt.
Publisert:

AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID: Trade time: 2012-03-28 11:17:44Last: 3.646Close: 3.6Periode: 7days

- Dette er en lokal nyhetssak med litt mer positiv tvist enn hva realitetene er. Den endrer ikke vårt syn på at Herøya også legges ned iløpet av andre kvartal.

Det sier analytiker Truls Engene i meglerhuset Enskilda til E24 etter at NRK onsdag morgen meldte at økt etterspørsel etter wafere til solcellepanel gjør at produksjonen i Porsgrunn økes.

– Vi har økte ordre fra våre kunder i andre kvartal. Det fikk vi beskjed om i midten av forrige uke, og det betyr at vi øker det er full produksjon fra og med denne uken, sier administrerende direktør i Rec Wafer på Herøya, André Knüppel til NRK.

Han opplyser at på det som kalles linje 4 vil produksjonen økes fra 70 til 100 prosent denne uken.

170 arbeidere er permitterte fra Rec på Herøya, og selskapets direktør sier det kan bli aktuelt å hente et mindre antall tilbake i jobb.

Men økt produksjon skal først og fremst løses med ansatte som er i jobb i dag.

Rec har tidligere hatt fire produksjonslinjer i drift på Herøya. I dag er det bare bare det som kalles linje 4 i fabrikken som er i drift, og den siste måneden har produksjonen vært på 70 prosent av kapasiteten.

Rec opplyser videre at planen er å få i gang produksjonen også på linje 3 i løpet av siste halvår i 2012.

Døren på gløtt
Under sin presentasjon på First Securities’ nordiske energikonferanse onsdag holdt konserndirektør for IR, Mikkel Tørud, fortsatt døren på gløtt for videre produksjon på Herøya. Han forklarte at Rec jobber med et nytt teknologiprosjekt, såkalt «monocast».

Dette går ut på å produsere silisiumskiver, eller «wafere» med betydelig høyere effektivitet enn det som til nå har vært mulig med tradisjonell multi-krystallinsk produksjon.

Lykkes REC med denne teknologiutviklingen kan det bety fortsatt produksjon på Herøya, i følge Tørud.

Endrer ikke vårt syn: - Rec Herøya blir lagt ned
Analytiker Truls Engene i Enskilda Securities sier imidlertid at denne saken ikke forandrer det underliggende bildet.

- Ifølge investor relations-ansvarlig i Rec er det ingen bedring i markedet eller økte wafer- priser som ligger bak, og heller ingen endring i kommunikasjonen rundt Rec Wafer, skriver Engene i en e-post til E24.

- De ønsker å se hvor langt ned de kan få enhetskostnaden ved å kjøre den ene linjen for fullt (alle andre linjer står), men det er ikke gitt at dette vil pågå lenge. Produksjonen har ikke positiv kontantstrøm på dagens nivåer og priser.

Dermed er konklusjonen skriver analytikeren:
- En lokal nyhetssak med litt mer positiv tvist enn hva realitetene er. Den endrer ikke vårt syn på at Herøya også legges ned iløpet av andre kvartal.

Usikker fremtid
For litt over en uke siden vedtok styret i Rec å legge ned waferproduksjonen i Glomfjord.

Da de ansatte ved Recs fabrikk på Herøya i Porsgrunn samlet seg til allmannsmøte onsdag morgen i forrige uke trodde mange at beskjeden fra ledelsen skulle være nedleggelse.

Men det kom ingen beskjed om nedleggelse.

Dermed ble det tent nytt håp blant de ansatte om at de kan unngå skjebnen som har rammet Recs ansatte i Glomfjord.

Ifølge Varden.no er beslutningen om å legge ned fabrikken på Herøya utsatt med fire uker, og trolig vil Herøya-fabrikkens skjebne bli tatt opp til behandling på et nytt styremøte i Rec like over påske.

Analytiker Henrik Schultz i Sparebanken 1 Markets sa til E24 i forrige uke at han håper de ansatte ved Recs fabrikk på Herøya klarer å få til lønnsomhet, men han tviler.

Rec-aksjen sendes onsdag formiddag opp 1,44 prosent til 3,65 kroner.

Følg aksjen med E24 BØRS

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om