«Alt» faller på Oslo Børs

Hovedindeksen stuper over 2 prosent.

BØRSENE STUPER: Europeiske børser faller tungt fredag formiddag.
  • Even Landre
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

AksjeLongname: OrklaTicker: ORKMarked: OSEOrganiasonsnummber: 910747711TSID:Trade time: 2012-05-18 09:03:00Last: 40.01Close: 40.47Periode: 7days

Aksje-NM starter 21. mai. Meld deg på her

Mye tyder på at investorene i Europa må stålsette seg for en dramatisk børsdag inn mot helgen.

Mens norske investorer har hatt en dag fri har aksjemarkedene i verden falt kraftig det siste døgnet. Derfor var det gode grunner til å ta høyde for at hovedindeksen på Oslo Børs i dag ville bli sendt ned til årets laveste nivå.

Like etter åpning sendes hovedindeksen ned 2,20 prosent til 392,3 poeng. Det er ny bunn hittil i år.

En faktor som veier tungt i det norske aksjemarkedet er oljeprisen. Og med en oljeprisen som har stupt det siste døgnet er det ikke mye støtte finne på oljetunge Oslo Børs.

Fredag morgen omsettes frontkontrakten for Brentolje for 106,77 dollar per fat, mot 110,67 dollar da Oslo Børs stengte onsdag.

Så langt i dag er det kun 7 aksjer som stiger i verdi. På taperlisten finner vi Frontline øverst, med en nedgang på 8 prosent. Statoil er ned 2,03 prosent til 139,90 kroner.

Sitter på gjerdet
Aksjesjef Paal Karstensen i DNB Markets, sier at kundene nå velger å sette seg på gjerdet, men er optimist.

- Fra et taktisk aksjemarkedssyn har vi et positivt syn på aksjemarkedet. Vi mener det er fundamentalt billig priset, men vi ser risikoen som er i markedet ettersom det ikke er noe løsning i forhold til Hellas, sier Karstensen til E24.

E24 kommer fredag med et større intervju med DNBs aksjesjef hvor han forteller hva som blir det viktigste å følge med på i markedene i nærmeste fremtid.

Følg børsdramaet på E24 BØRS

Kutter spanske banker

Det er mange negative nyheter knyttet til det siste døgns fall. Mye skyldes statsgjeldskrisen i Europa.

Etter at investorenes blikk de siste dagene har vært rettet mot Hellas, og landets desperate kamp for å få stablet på bena en regjering som kan holde landet innenfor eurosamarbeidet, rettes blikket nå også mot Spania, hvor 16 banker får redusert sin kredittverdighet av Moodys.

Nedgraderingen av banker som Santander og Banco Bilbao, kommer bare dager etter at 26 italienske banker ble nedgradert.

LES OGSÅ: Moody's nedgraderer spanske banker

- Banker vil fortsett møte store finansieringsutfordringer som truer deres kredittverdighet, skriver Moodys, som heller ikke er positive på Spanias vegne.

- Den spanske økonomien falt i første kvartal tilbake i resesjon, og Moodys forventer ikke at situasjonen vil forbedre seg i år.

Brutalt i Asia
I Asia har det vært en av årets verste børsdager fredag. Nikkei-indeksen i Tokyo falt 3 prosent, mens hovedindeksen i Australia var ned 2,7 prosent.

I valuta-markedet svekker euroen seg til fordel for dollaren, som nå har steget 15 dager på rad. En euro koster fredag morgen 1,267 dollar, og 7,598 kroner.

Nedgraderingen av spanske banker drar med seg finansaksjer i Asia. Eksempelvis faller Japans største utlåner Mitsubishi UFJ 3,4 prosent.

Svakt i USA
Nedturen i det asiatiske markedet kommer etter en svak børsdag i USA torsdag.

Dårlig makrostatistikk i form av Philly Fed-indeks, som var en stor skuffelse, bidro til nedgangen.

Dow Jones falt 1,2 prosent til 12.442 poeng, S&P 500 falt 1,5 prosent til 1.305 poeng, mens Nasdaq Composite ramlet 2,1 prosent til 2.814 poeng.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Yara-ras på knallrød børs

  2. Markant børsfall i Asia

  3. Spår bratt Europa-fall

  4. Kalddusj over europeiske børser

  5. Investorene flykter til sikre papirer