ESA: Telenor kan ha misbrukt sin dominerende posisjon i Norge

EFTAs overvåkningsorgan ESA mener Telenor kan ha brutt konkurransereglene. Telenor mener de ikke har gjort noe galt.

Publisert:

«EFTAs overvåkningsorgan, ESA, er bekymret for at Telenor kan ha misbrukt sin dominerende stilling i Norge. ESAs foreløpige konklusjon er at Telenor har hindret konkurransen i to markeder for mobiltjenester til norske brukere.», skriver organet i en pressemelding.

Har du lest? ESA: Har informasjon om mulige ulovligheter i Telenor

– Selskaper med en dominerende posisjon i markedet har et særlig ansvar for å opptre på en måte som ikke hemmer konkurransen. Begrenset konkurranse kan ramme forbrukerne i form av høyere priser, lavere kvalitet, dårligere utvalg og mindre nyskaping. Det er derfor i norske forbrukeres interesse at ESA griper inn i saken, sier Frank Büchel, som sitter med særskilt ansvar for konkurransesaker i ESAs beslutningsorgan, kollegiet, i pressemeldingen.

Les også

Telenor blar opp tre milliarder for markedsførings- og teknologiselskap

I tillegg til ESA har også Konkurransetilsynet etterforsket Telenor for lignende forhold. Men de to undersøkelsene foregår uavhengig av hverandre. Konkurransetilsynet er ikke ferdig med sine undersøkelser. Tilsynet opplyser til E24 at det ikke er satt noen sluttdato for deres undersøkelser.

Telenor: Vil gjennomgå varselet

Telenor skriver i en pressemelding at selskapet vil gå nøye gjennom varselet fra ESA. I pressemeldingen understreker telegiganten at dette kun er en foreløpig vurdering fra ESA.

Les også: Mener Telenor skviser konkurrentene

– Det er vanlig at disse prosessene tar tid, noe som medfører at Telenor må vente enda en stund før resultatene fra ESAs uanmeldte besøk i 2012 får sin endelige konklusjon, sier Berit Svendsen, Telenors sjef i Norge i pressemeldingen.

Mener de ikke har gjort noe galt

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge Torild Uribarri understreker at Berit Svendsen ikke vil være tilgjengelig for ytterligere kommentarer om saken utover dagen og at både Svendsen og Telenor er overrasket over varslingen fra ESA.

Telenor, her ved Norges-sjef Berit Svendsen, kan ha misbrukt sin dominerende posisjon i Norge mener EFTAs overvåkningsorgan ESA.

BAKGRUNN: Razzia mot Telenor

– Vi mener at vi ikke har gjort noe galt, men det er klart at vi vil gå gjennom meldingen nøye den nærmeste tiden og komme tilbake med uttalelser på et senere tidspunkt, sier Uribarri til E24.

– Jeg vil også understreke at dette er en varsling, ikke et vedtak. Det ESA peker på er bindingspraksis i og mulig marginskvis på mobilt bredbånd. Binding er helt vanlig praksis innenfor denne typen forretning og vi mener vi har mye løsere bindingspraksis enn mange andre.

Hun legger til at selskapene ESA referer til i sin pressemelding er Network Norway, TDC og Ventelo, og at Telenor tar varselet alvorlig.

Undersøkelse fra 2012

Telenor opplyser at varselet kommer som følge av undersøkelser EFTA gjorde i 2012, som gjaldt mistanke om brudd på konkurransereglene i det norske markedet. Varselet gjelder følgende områder, ifølge Telenors pressemelding:

  • Binding på abonnementsnivå (lock-in praksis) for bedriftskunder.
  • Marginskvis i grossistavtaler knyttet til segmentet mobilt bredbånd standalone til privatkunder.

– Varselet kan tyde på at ESA mener Telenor ikke kan følge forretningspraksis i markedet, selv om Telenor faktisk har mildere bindingspraksis enn det som er vanlig i markedet. Det setter jeg spørsmålstegn ved, men vi vil gå nøye gjennom varselet fra ESA før vi konkluderer på videre prosess, uttaler Svendsen i pressemeldingen.

Les også

Granskerne fortsetter å endevende Telenors kontorer

For dyrt å bytte

Gjermund Mathisen, direktør for konkurranse og statsstøtteavdelingen i ESA forteller at kontrollorganet har to saker mot Telenor.

– Den ene er det vi kaller en marginskvis, da er det altså Telenors grossistkunder som har vært, fra 2008-2012, de direkteskadelidende. Dette er selskaper som Ventelo, TDC, Network Norway, Phonero og Hello. Så det er de som kjøper tilgang fra Telenor i grossistmarkedet for å tilby tjenester til sluttbrukerne, sier Mathisen.

Les også

Gir opp millionkrav mot Tele2

Den andre saken handler om innelåsede abonnementer som Telenor tilbyr forretningskundene sine, forklarer han.

–Her er det Telenors konkurrenter i bedriftsmarkedet som har blitt hindret i å konkurrere effektivt med Telenor, for eksempel Network Norway, Ventelo/Phonero, TDC, Hello og Netcom/Telia.

Han viser til at de mener det er for dyrt for kundene å bytte til en annen leverandør, og at det er for dyrt for andre leverandører å kjøpe ut kunder.

– De innelåsende klausulene handler kun om bedriftsmarkedet, sier Mathisen.

Les også

Telenor-sjefen om razziaen: - Vi luftet godt ut etterpå

Informasjon om mulige ulovligheter

Samme dag som ESAs razzia mot Telenor i desember 2012 uttalte ESA-direktør Per Andreas Bjørgan at de hadde informasjon som kan tyde på brudd på artikkel 53 og 54 i EØS-avtalen.

Disse artiklene forbyr blant annet begrensninger i produksjon, oppdeling av markeder, samt å påtvinge andre aktører urimelige innkjøps- eller utsalgspriser.

– Dette er informasjon som gjorde at vi fant det nødvendig å foreta en inspeksjon for å få bekreftet eller avkreftet mistankene, sa Bjørgan til E24 i 2012.

Han fortalte den gangen at det ikke er veldig vanlig for ESA å foreta slike uanmeldte inspeksjoner.

I dag forteller ESA direktør Gjermund Mathisen at ESA samlet inn mye materiale under deres razzia i 2012.

– Nå må først Telenor få svare skriftlig, og fristen er satt til 11. april. Telenor kan også be om en muntlig høring som da vil finne sted etter det igjen, så må vi vurdere saken videre da, på grunnlag av det materialet vi har fått, sier Mathisen til E24.

Følg Telenor-aksjen med E24

Les også

Brekke: Derfor er milliardkjøpet viktig for Telenor

Les også

Telenor anklages for juks:Struper datafartentil konkurrent

Les også

Telenor-Svendsen om razziaen:- Vi luftet godt ut etterpå

Publisert:

Her kan du lese mer om