Nordic Mining tar til motmæle:
– Mange forsøker å skape myter rundt gruveprosjektet

Men Nordic Mining-sjefen føler seg trygg på at det blir gruvedrift ved Førdefjorden.

FORSØKER Å SKAPE MYTER: Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum mener flere prøver å skape myter om gruveprosjektet i Førdefjorden.
Publisert:

17. april var en gledens dag for gruveselskapet Nordic Mining, da fikk de nemlig grønt lys fra regjeringen til å starte gruvedrift i Engebøfjellet ved Førdefjorden.

Prosjektet har vært omstridt, da det innebærer et sjødeponi i fjorden for gruveslammet.

– En miljøødeleggelse i fjorden, sier de argeste kritikerne.

– Det er naturlig mineraler som vil bli deponert og som vil være ganske like de som ligger i fjordbunnen fra før, sier selskapet.

– Prøver å skape usikkerhet

Selv om motstanden er stor fra flere grupper, føler Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum seg trygg på at det blir gruvedrift ved Førdefjorden.

– Ja, det vil nå være en toårig fase med planlegging, deretter vil utbyggingen ta to år, så om fire års tid regner vi med at gruvedriften er i gang.

– Det er mange grupper som forsøker å skape usikkerhet rundt prosjektet, sier Fossum.

Fossum mener at noen aktører, som Naturvernforbundet, gjør det ut ifra et genuint ønske om å ta vare på naturen.

– Det ønsket deler vi, og vi har respekt for det. Vi ønsker å drive virksomhet og samtidig ta hensyn til naturen, det er noe vi i Norge har god tradisjon for å gjøre.

– Symbolsak

– Så er det andre som i større grad bruker dette som en symbolsak. Det har vi mindre forståelse for.

Venstre, De Grønne og SV har samlet seg til felles miljøkamp mot det planlagte gruvedeponiet i Førdefjorden og ønsker å gjøre det til en sak i kommunevalget.

– Dette er en av de viktigste miljøsakene vi har ved siden av klimakampen. Man skal aldri, aldri, aldri gi seg i så viktige saker, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

– Det er ingen gruve der i dag, og det har vi ikke tenkt at det skal bli. Vi vil sparke i gang en valgkamp hvor gruvedumping blir en av de viktigste sakene, var budskapet til Miljøpartiet De Grønnes (MDG) Rasmus Hansson.

– Det er snakk om små partier som ligger på sperregrensen og ønsker flere stemmer, og de bruker dette begjærlig som en symbolsak. De ønsker ikke et samarbeid eller en enighet, men snarere å løfte konfliktnivået og prøve på profilere seg som miljøpartier, sier Fossum.

– Som folkevalgt bør man ha et perspektiv på hele samfunnet, hva som skal finansiere velferden vår og det vi lever av her i landet, sier Fossum.

(saken fortsetter under bildet)

STRIDENS KJERNE: Illustrasjon av sjødeponiet i Førdefjorden.

– Forsøkt å skape myter

Fossum mener også at man har forsøkt å skape myter rundt prosjektet:

– Det har vært påstått at vi skal bruke utenlandske arbeidere, som nærmest skal ta med

seg malmen ut av landet. At hele Førdefjorden skal dø. At vi ikke skal utvikle prosjektet, men bare selge rettighetene videre, og så videre.

Fossum ønsker ikke gå inn på hvem som skal ha påstått hva. Rasmus Hansson i MDG har uttalt til NTB at det var usikkert hvor mange arbeidsplasser som ville bli skapt og at det like gjerne kunne bli skiftarbeid med utenlandske arbeidstagere.

Nordic Mining sier at gruveprosjektet, som har støtte fra kommunene Naustdal og Askvoll som vil huse gruvevirksomheten, vil generere rundt 170 arbeidsplasser lokalt. Man skal nå være i gang med å planlegg et prosjektkontor i Naustdal-sentrum.

Fossum viser til at man har fått godkjent reguleringsplanen og fått utslippstillatelsen fra regjering, en sak der også Arbeiderpartiet støttet regjeringen.

– Jeg føler absolutt også at vi har støtte fra folk i Naustdal og Askvoll.

– Hva tenker du om eventuell politisk risiko rundt prosjektet?

– Reguleringsplanen og utslippstillatelsen er gitt av den norske regjeringen, og det er et vedtak som står fast, sier Fossum.

Utslippstillatelsen har fått to klager, en fra Naturvernforbundet, en fra Natur og Ungdom, og en klage fra Norske lakseelver.

– Utslippstillatelsen kan påklages, det har den blitt gjort og det skal behandles. Vi vet ikke når resultatet kommer, men vi tror ikke det skal ta altfor lang tid.

Må skaffe finansiering

Ved siden av legge frem sitt resultat for andre kvartal i dag (se faktaboks), varslet Nordic Mining også om at de har hyret Swedbank som finansiell rådgiver for å undersøke alternativ i forhold til finansielle eller strategiske investorer og/eller partnere.

Gruveprosjektet vil kreve store investeringer, anslagsvis 2 milliarder kroner. Per nå er Nordic Mining et lite selskap med kun tre ansatte og en finansieringsløsning rundt prosjektet er en av oppgavene som nå ligger foran selskapet.

– Hyringen av Swedbank gjelder finansiering av Engebøprosjektet og andre aktiviteter i selskapet, sier Fossum som ikke vil å inn på hvilke alternativer de eventuelt vil vurdere.

ENGEBØPROSJEKTET: Slik ser Nordic Mining for seg at gruveprosjektet i Engebøfjellet ved Førdefjorden blir seende ut.
Les også

Ap støtter ikke utredning før gruvedrift i Sogn og Fjordane

Les også

800 demonstrerte mot dumping i Førdefjorden

Les også

– Om vi ikke hadde fått sjødeponi, ville ikke gruveprosjektet
blitt noe av

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om