Statoil redder seg - går i pluss i første kvartal

70 prosent av driftsresultatet er borte på ett år, men selskapet gjorde skam på analytikerne og klarte såvidt å gå i pluss i første kvartal.

Publisert:,

Statoil fikk et positivt justert driftsresultat på 857 millioner dollar før skatt i første kvartal. Det var sterkt redusert mot 2,945 millioner dollar i første kvartal i fjor.

70 prosent av profitten, over to tredjedeler, har dermed forsvunnet i takt med den synkende oljeprisen.

Likevel trekker nok mange et lettelsens sukk over at det ikke ble røde tall på bunnlinjen for første gang i moderne tid. Grunnen til fallet er at den realiserte oljeprisen per fat lå helt nede på cirka 29 dollar fatet i første kvartal. Lavere har det ikke vært siden 2003.

Konsensusestimatet fra 26 analytikere, som Statoil selv har samlet inn, lå på 710 millioner dollar i justert driftsresultat, med et netto tap på 40 millioner dollar etter skatt.

Statoil oppnådde 122 millioner dollar i justert resultat etter skatt og slo dermed

analytikerestimatet med 164 millioner dollar. Småpenger for Statoil, men likevel symbolsk viktig. Justert resultat i første kvartal i fjor var på hele 902 millioner dollar. Konsensjef Eldar Sætre var likevel fornøyd:

– Hensyntatt dagens olje- og gasspriser så er kontantstrømmen fra selskapet tilfredsstillende, sier Sætre på dagens pressekonferanse.

GIKK I PLUSS: Statoil klarte å karre seg inn på den riktige siden av streken i første kvartal.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Halvvert på sokkelen

På norsk sokkel spiser oljeprisen mer av resultatet enn noen gang tidligere. Justert resultat endte på 1.301 millioner dollar, en reduksjon på 47 prosent fra samme kvartal i fjor. Det skjer på tross av at Statoil økte produksjonen på norsk sokkel med to prosent.

Utenlandsdivisjonen leverte langt mørkere resultater. Inntektene ble nesten halvert her også, men Statoil tapte 800 millioner dollar i utlandet i første kvartal, sammenlignet med et relativt beskjedent tap på 200 millioner dollar i samme kvartal i fjor.

– Kvartalsresultat er preget av det veldig gode operasjonelle resultatet. Vi satte en rekord med positivt fortegn, produksjonseffektiviteten er den høyeste vi noen gang har oppnådd siden fusjonen, sier Sætre.

Les også

Skal bygge tysk vindpark til 11 milliarder kroner

Kontantstrømmen fra driften av selskapet falt fra 3.740 millioner dollar i første kvartal i fjor til 2.205 millioner dollar i år. Størstedelen av bedringen i resultatet kommer av at Statoil reverserer tidligere nedskrivninger. I første kvartal av 2015 hadde Statoil et negativt finansresultat på 4.571 millioner dollar, i år er finansene noe overraskende 611 millioner dollar i pluss. Statoil skriver at mens de i fjor skrev ned verdier for 5.935 millioner dollar kunne de nå i første kvartal reversere tidligere nedskrivninger til 308 millioner dollar.

Kranen er skrudd igjen

På finansdelen av kvartalstallene kommer det tydelig frem at hestekuren i Statoil er i full gang. Letekostnadene er redusert fra 351 millioner dollar til 280 millioner dollar fra første kvartal i fjor til i år. Operasjonskostnadene i selskapet er også redusert med 26 prosent bare i løpet av ett år.

Styret vedtok et utbytte på 0,2201 dollar per aksje. Som tidligere tilbyr Statoil utbyttet også i aksjer med fem prosent rabatt.

Statoil var langt fra det eneste selskapet som leverte resultat denne hektiske onsdag morgenen: Telenor, Hydro og en rekke flere selskaper har sluppet tallene for første kvartal. Oppdater deg selv i E24s aksjelive.

Her kan du lese mer om