Analytiker etter Vimpelcom-avsetning: – Må ligge store beløp knyttet til bøter

Vimpelcom setter av 900 millioner dollar i forbindelse med korrupsjonssaken i Usbekistan. – Markedet priser delvis inn avsetningen, sier Telenor-analytiker.

KJEMPEAVSETNING: Tirsdag morgen meldte Vimpelcom at de har satt av 900 millioner dollar, cirka 7,6 milliarder norske kroner, i forbindelse med korrupsjonssaken i Usbekistan.

Maxim Shemetov
  • Jan Lilleby
Publisert: Publisert:

Vimpelcom er anklaget for å ha foretatt ulovlige utbetalinger til selskapet Takilant, med mål om å sikre lisenser i det usbekiske markedet. Tirsdag kom meldingen om at Vimpelcom har foretatt en avsetning på 7,6 milliarder norske kroner knyttet til korrupsjonsetterforskningen.

– Det må ligge nokså store beløp knyttet til bøter, sier analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets til E24 – som ikke vil gi noen konkrete anslag.

– Tror du det kommer flere avsetninger?

– Det er helt umulig å si.

Saken har skapt store ringvirkninger for Telenor de siste dagene. Fredag forrige uke måtte styreleder Svein Aaser gå av etter at næringsminister Monica Mæland ikke lenger hadde tillit til ham.

Mandag kveld gikk tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas ut i DN og beklaget at han ikke hadde kommet med informasjon da han og Aaser forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i januar.

Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom. Avsetningen til Vimpelcom tilsvarer omtrent 1,5 kroner per aksje i den norske telegiganten.

KONSERNSJEF: Telenor-topp Sigve Brekke under presentasjonen av resultatet tredje kvartal 2015 for Telenor. Selskapet eier 33 prosent i Vimpelcom – som er under etterforskning for korrupsjon.

Berit Roald

– Markedet priser delvis inn avsetningen, men siden det er usikkerhet rundt eventuelle bøter og juridiske kostnader, så faller aksjen noe mindre, sier Tønseth til E24.

– Markedsverdien av Vimpelcom er rundt 13-14 kroner på Telenor-aksjen. I tillegg til dette ligger det mest sannsynlig en rabatt på dette eierskapet, så verdien av Vimpelcom for Telenor-aksjonærene begynner å bli forsvinnende lite.

Kvart over ti – drøye timen inn i dagens handel – er Telenor-aksjen ned nesten én prosent.

Mindre risiko enn ved direkte-investering

Tønseth sier det er en fordel at Telenor ikke er direkte eksponert mot Usbekistan.

– Vimpelcom er ikke Telenor-eid. Alfa Group eier nærmere 50 prosent. For Telenor er Vimpelcom et tilhørende selskap, sier Tønseth – og mener det er mer behagelig å sitte mot Usbekistan med en slik eksponering enn en direkte-investering.

ANALYTIKER: – At Vimpelcom kun er et deleid selskap for Telenor, reduserer åpenbart risikoen, sier Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets.

Sparebank 1 Markets

– At Vimpelcom kun er et deleid selskap for Telenor, reduserer åpenbart risikoen, sier han.

Les også: Abid Raja: – Ikke overrasket over Baksaas' innrømmelser

Ingen langsiktige konsekvenser

Johansson mener at avsetningen ikke har noen driftsmessige følger for telegiganten.

– Rent operasjonelt har avsetningen ingen konsekvenser for Telenor.

– Hva er de langsiktige konsekvensene for Telenor?

– Det er ingen direkte konsekvenser for Telenor på lang sikt. Det er ingenting underliggende, sier analytikeren til E24.

Fondsfinans-analytiker Daniel Johansson sier Telenor ikke har bidratt særlig mye til hva som skjer i Vimpelcom.

– Telenor har ikke noe ansvar i dette.

Fondsfinans-analytikeren sier valutaendringer også påvirker Telenor-aksjen.

– Spørsmålet er hva som vil skje med verdien på Vimpelcom, sier han– som trekker frem av styrkingen av dollaren har påvirket verdien av aksjeposten til Telenor betraktelig.

Les også

Telenor om Vimpelcom-avsetning: – Alvorlig utvikling

Les også

Vimpelcom tar korrupsjonsavsetning

Les også

Baksaas: – Jeg beklager

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

  1. Telenor om Vimpelcom-avsetning: – Alvorlig utvikling

  2. Analytikere: Aksjemarkedet frykter økonomisk smell for Telenor

  3. Fristilte direktører gir fritt fall for Telenor-aksjen

  4. Vimpelcom tar korrupsjonsavsetning

  5. Vimpelcom-knekk for Telenor-aksjen: Nå kan selskapet bli utestengt av Storebrand