Aluminaproduksjonen ved Hydros anlegg i Brasil i gang

Hydros aluminaraffineri Alunorte har fått grønt lys av brasilianske myndigheter til å gjenoppta produksjonen på halv maskin.

Foto: João Ramid / Hydro NTB scanpix
 • Hans Henrik Torgersen
 • NTB
Publisert:

De føderale miljømyndighetene IBAMA har godkjent at Alunorte bruker den nye filterteknologien i deponi nummer to.

Produksjonen ventes å være på halv kapasitet om to uker, skriver Hydro i en ny børsmelding natt til tirsdag.

– Med dokumentasjon som verifiserer integriteten til vårt system for å prosessere bauksittrester ved bruk av pressfilteret, og i forståelse med SEMAS, er vi nå i stand til å gjenoppta driften på Alunorte på en trygg måte, sier John Thuestad, Hydros leder for forretningsområdet Bauksitt og Alumina.

En ny pressfilterteknologi gjør Alunorte i stand til å fortsette å deponere bauksittrester på en trygg måte i påvente av tillatelse til å bruke et nytt deponi.

I tillegg til at Alunorte gjenopptar drift kan Hydros bauksittgruve Paragominas også gjenoppta leveranser til Alunorte på 50 prosents kapasitet.

Det ble i helgen kjent at tillatelsen ville komme.

Halv maskin

Alunorte har produsert på halv kapasitet siden mars da miljømyndighetene og en domstol påla anlegget å kutte produksjon med 50 prosent etter anklager om forurenset drikkevann som følge av lekkasjer etter ekstrem nedbør.

Les på E24+

Helder Barbalho er Hydro-krisens foreløpige vinner

Det ble gjennomført interne og eksterne undersøkelser som bekreftet at det ikke hadde vært utslipp fra deponiene for bauksittrester eller etter nedbøren, ifølge Hydro.

I forrige uke stengte Hydro produksjonen helt fordi det gamle deponiet var fullt. Driftsstansen førte også til at aluminiumsverket Abras måtte stenges siden aluminiumsverket er avhengig av alumina fra Alunorte.

Den nye pressfilterteknologien gjør Alunorte i stand til å fortsette å deponere bauksittrester på en trygg måte i påvente av tillatelse til å bruke et nytt deponi.

I tillegg til at Alunorte gjenopptar drift kan Hydros bauksittgruve Paragominas også gjenoppta leveranser til Alunorte på 50 prosents kapasitet.

Les også

– Dette er absolutt positive nyheter

Les også

Hydro får tillatelse til å gjenoppta driften i Brasil

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Alunorte starter opp igjen på halv kapasitet i Brasil

 2. Hydro starter tre Brasil-anlegg: – Reduserer usikkerheten for norske verk

 3. Hydro får tillatelse til å gjenoppta driften i Brasil

 4. Annonsørinnhold

 5. Full stans på verdens største aluminaraffineri: Hydro stenger Alunorte

 6. – Dette er absolutt positive nyheter