Oljefondets saudiske aksjemilliarder: Kan bli doblet

Oljefondet tar så langt ikke hensyn til den omstridte Khashoggi-saken. Trolig vil fondet mer enn doble sin beholdning av aksjer i Saudi-Arabia det neste året.

VIL ØKE: Oljefondet vil trolig øke sin beholdning av aksjer i Saudi-Arabia, sier NBIM-direktør Yngve Slyngstad.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det mistenkte drapet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på det saudiske konsulatet i Istanbul i Tyrkia skaper bølger både globalt og i Norge.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) har tatt til orde for at Oljefondet bør selge sine aksjer i Saudi-Arabia, og vil at Norge skal ta klarere standpunkt mot Saudi-Arabia etter saken.

Oljefondet eier aksjer for 6,9 milliarder kroner i Saudi-Arabia. Så langt har ikke fondet planer om å selge dem, derimot skal beholdningen trolig økes.

Det sier fondets direktør Yngve Slyngstad på spørsmål fra E24 fredag.

– Vi har i dag investert 6,9 milliarder i Saudi-Arabia, det samme som vi hadde ved årsskiftet. Men når det er fullt inkludert i referanseindeksen så vil det være mer enn det dobbelte beløpet som vi vil være investert med, sier Slyngstad.

En sentral årsak til at fondet vil øke sine investeringer i Saudi-Arabia er at landet neste år vil bli innlemmet i indeksen som fondet måler sine investeringer mot, som leveres av FTSE.

Oljefondet har spredt aksjene sine på over 9.000 selskaper verden over. Slyngstad sier at fondet bruker å fordele disse jevnt, det vil si at fondet som regel har like mye investeringer i hvert land som størrelsen på markedet tilsier.

– Man må forvente at vi har større eierandel i Saudi-Arabia om ett år enn det vi har i dag, sier Slyngstad.

Les mer: Oljefondet gikk i pluss igjen

Les også

Oljefondet gikk i pluss igjen

Raja er misfornøyd

Abid Raja sendte fredag et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp) om saken.

Der spør han Jensen om å ta initiativ til en gjennomgang av Oljefondets retningslinjer knyttet til investeringer i stater som Saudi-Arabia, hvor han hevder det forekommer grove og vedvarende brudd på menneskerettighetene.

– Rent etisk og moralsk kan det synes problematisk å kunne forsvare at Norge har økonomiske interesser i Saudi-Arabia. Også Amnesty har bedt regjeringen revurderer forholdet til Saudi-Arabia, skriver Raja.

– Etikkrådet for oljefondet har i dag ikke anledning til å ekskludere land, bare enkeltselskaper, men dette bør Norge vurdere å endre, sist sett i lys av det brutale drapet på journalisten Jamal Khashoggi, skriver Raja.

Før fondet selger aksjer av etiske grunner, vurderes saken normalt av Etikkrådet, som deretter legger frem sine anbefalinger for Norges Banks hovedstyre. Det er styret i Norges Bank som bestemmer om Oljefondet bør selge aksjer av etiske grunner.

Kritikk fra Amnesty

Amnesty er misfornøyde med Oljefondets praktisering av de etiske retningslinjene, når det gjelder fondets inntreden i land med problematisk forhold til menneskerettigheter.

Organisasjonen er bekymret for at Oljefondet vil øke sine investeringer i Saudi-Arabia, og frykter at fondet ikke gjør grundige nok analyser av faren for menneskerettighetsbrudd knyttet til saudiske selskaper.

– Det er veldig problematisk, sier Ina Tin i Amnesty til E24.

Amnesty har tidligere kritisert Oljefondets investeringer i telekomselskapet Saudi Telecom som er kontrollert av den saudiske kronprinsen, og Amnesty mener å ha dokumentert at det statseide selskapet er involvert i overvåkning.

Oljefondet solgte seg ut av Saudi Telecom i 2017.

Les også

Amnesty ber regjeringen revurdere forholdet til Saudi-Arabia

– Oljefondet bør ta de etiske retningslinjene på alvor, og gjøre ordentlige analyser før de går inn i det enkelte saudiske selskapet. Man må sikre seg at man ikke går inn i selskaper som bryter menneskerettigheter, sier Tin.

Hun vil ikke be Oljefondet om å boikotte alle selskaper i Saudi-Arabia, men påpeker at det finnes flere land hvor det er risiko for brudd på menneskerettighetene, blant annet knyttet til telekommunikasjonsselskaper og overvåkning.

Vurderer markedsplasser, ikke land

Direktøren for Norges Bank Investment Management sier at Oljefondet vurderer markedsplassen i landene, men at det ikke gjør en politisk vurdering av landene hvor det investerer i aksjer.

– Vi har en enkel, generell strategi: vi kjøper oss inn i marked når vi ser at markedsplassen gjør det mulig å kjøpe der, sier Slyngstad.

Fondet tar stilling til om det skal investere i et aksjemarked ut fra blant annet oppgjørstekniske faktorer og juridiske forhold, sier han.

– Så vi har ikke noe vurdering på aksjesiden av land som land. Vi investerer i en markedsplass, altså vi godkjenner børsen, og ikke landet. Vi investerer i selskapene, ikke i landet. Det er forskjellig på rentesiden, sier Slyngstad.

Les også

Flere gigantselskaper trekker seg fra Saudi-konferanse etter journalistforsvinning

Eier ikke saudiske obligasjoner

Oljefondet eier så langt ikke noen statsobligasjoner i Saudi-Arabia, men det er fordi det ikke er særlig mye omløp i landets rentemarked. Derfor har ikke administrasjonen i fondet foreslått å gå inn og investere i saudiske statsobligasjoner, forteller Slyngstad.

– Saudi-Arabia, som i 20 andre land, er vi investert selv om de ennå ikke er i de vanlige brukte indeksene. Vi ser at vi typisk ligger 3-4 år foran inkluderingen i disse indeksene, sier Slyngstad.

– Nå har den indeksleverandøren vi forholder oss til, nemlig FTSE, bestemt seg for at Saudi-Arabia går inn i løpet av neste år. Så i løpet av tredje kvartal neste år skal Saudi-Arabia inn, legger han til.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Saudi-Arabia

Flere artikler

  1. Sliter med Oljefondets saudi-aksjer

  2. Oljefondet har solgt seg kraftig ned i Saudi-Arabia: – Tar det som en seier

  3. – Setter Saudi-Arabia på pause

  4. Amnesty håper på ny etikkpraksis i Oljefondet: Vil sile ut selskaper på forhånd

  5. Oljegiganten skal på børs - Oljefondet vil ikke delta