Betaler 60 millioner dollar for iPad-forlik

Apple punger ut for rettighetene til iPad-navnet i Kina.

Sikret rettigheter: Apple sikrer seg rettighetene til iPad-navnet i Kina. Landet er viktig for selskapets vekst utenfor USA.

EMMANUEL DUNAND
Publisert:

Apple hevder at de kjøpte de globale rettighetene til iPad-navnet fra Shenzen Proview Technology i 2009. Kinesiske myndigheter hevder at disse rettighetene aldri ble overført til Apple, og en kinesisk domstol uttalte i desember at Proview fremdeles eide rettighetene til iPad-navnet i Kina etter kinesisk rett.

Apple betaler nå 60 millioner dollar (358,4 millioner kroner) for eierskap til iPad-navnet i Kina, melder Associated Press.

Viktig dom for Apple og Kina

Forliket som er inngått fjerner et potensielt hinder for salg av Apples populære nettbrett i det kinesiske markedet. Kina er Apples største marked etter USA og er kilde til mye av selskapets vekst.

Sakens utfall er viktig for kinesiske myndigheter, som ønsker å tiltrekke seg teknologiinvestorer som kan bidra til å utvikle Kinas økonomi. Saken har også gitt kinesiske myndigheter en mulighet til å vise at kinesiske domstoler kan dømme upartisk i saker som omhandler åndsrett. Som følge av det negative resultatet for Apple, kan det være at investeringer i Kina blir mindre attraktivt for utenlandske investorer.

For Apple er beløpet likevel som småpenger å regne, selskapet har godt over 120 milliarder dollar i kontantreserver.

Les også: Apple-sjefen: Vi har mer enn nok penger til å drive et selskap

Ønsket mer penger

Proview er et selskap som sliter økonomisk, og skal ha ønsket en kompensasjon på opp mot 400 millioner dollar for rettighetene. Selskapet aksepterte likevel summen på 60 millioner dollar for å kunne betale ned gjeld.

Les også: