Telenor: - Vi har lært oss å håndtere korrupsjon

Telenor mener erfaringen fra Sentral- og Øst-Europa gir grunnlag for suksess i selskapets nye satsing.

POSITIV: Telenors Europa-sjef Kjell-Morten Johnsen mener det er stort potensiale i nyervervelsen Globul.
Publisert: Publisert:

- Vi ser ikke et spesielt risikobilde i Bulgaria, sammenlignet med i nabolandene. Det er et EU-land som fremdeles har utfordringer med korrupsjon, men det har vi lært oss å håndtere. Vi er derfor ikke utsatt for så mye trykk rundt det, sier Telenors Europa-sjef Kjell-Morten Johnsen til E24.

Fredag kveld ble det kjent at den norske telekjempen kjøper Globul, den nest største mobiloperatøren i Bulgaria, for 717 millioner euro. Bulgaria endte i 2012 på 75. plass på Transparency Internationals liste over de mest korrupte landene i verden.

Telenor har imidlertid allerede virksomhet i Ungarn, Serbia og Montenegro, og mener at erfaringene fra disse landene gjør at selskapet står sterkt rustet for det nye utenlandseventyret.

- Vi prøver å kjøre disse operasjonene som én. Det er ikke enormt mye å spare, men vi har kompetanse som vi kan trekke på, og folk med erfaring som i større grad gjør at vi kan få en god start. De er kulturelt klare for det, og vet hvordan et marked som Bulgaria fungerer, sier Johnsen.

Les også: Telenor-sjefen: - En ganske fenomenal mulighet

Under mandagens presentasjon i Telenor Expo på Fornebu trakk selskapet også fram flere positive aspekter ved det bulgarske markedet. Landet har forholdsvis lav statsgjeld målt mot brutto nasjonalprodukt, 10 prosent selskapsskatt og lave såkalte termineringspriser.

Svakere enn Telenor-selskapene

Globul har allerede 4,5 millioner abonnenter, og en markedsandel på 36 prosent. Til sammenligning er Mobiltel største operatør i landet med en andel på 44 prosent, mens Vivacom er den tredje aktøren med 22 prosent.

For 2012 hadde Globul omsetning på 378 millioner euro og et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 135 millioner euro.

- Lønnsomheten var ok, basert på at de er andreoperatør i et marked med tre aktører. Da vil noen ha EBITDA som er høy og andre lavere. Men den er ikke «off the chart», den er normal, sier Johnsen.

Les også: Tar skylden for svak start i datterselskap

Selskapets kontantstrøm-margin var i 2012 på 24 prosent. Dette er lavere enn for Telenors virksomhet i Serbia, Ungarn og Montenegro, som ligger i intervallet 31 til 34 prosent.

- Driftsresultatet er lavere enn det vi oppnår i våre operasjoner i regionen, sier Johnsen, som foreløpig ikke ønsker å gi estimater for driften.

- Det er ikke sikkert at vi vil oppnå samme EBITDA i Bulgaria som i de andre landene, derfor har vi ikke lyst til å være spesifikke på de tingene. Vi må først få hånden på selskapet og få kontroll før vi setter noen forventninger på leveransen, sier han.

Les også: Telenors overskudd: 5,5 milliarder

Telenors estimater i forbindelse med kjøpet, basert på Globuls egne tall og konsensusestimater, viser en EV/EBITDA-multippel (enterprise value/driftsresultat før av- og nedskrivninger) på 5,8.

Dette er lavere enn sammenlignbare europeiske oppkjøp, som Hong Kong-baserte Hutchison Whampoas kjøp av Orange Austria i 2012 og polske Solorz overtagelse av Polkomtel i 2011.

Satser på data

Bulgaria har, i motsetning til flere av de andre landene der Telenor driver forretninger, relativt høy såkalt sim-utbredelse. Det er imidlertid stor oppside når det kommer til mobil databruk. Smarttelefonutbredelsen i prosent omtales som i «low tens», mens den for eksempel i Sverige er på 60-tallet.

- Vi er vant til å levere et taleprodukt i alle land, men vi har også vært bra på å takle overgangen mot data. Til en viss grad følger vi kundene fordi vi gjør nettverkene tilgjengelige og subsidierer smarttelefoner. Men det er den veien alle markedene går, og vi tror at vi kan være med på å drive markedet i den retningen, sier Johnsen.

Globul-kjøpet må godkjennes av myndigheter. Dette er ventet i boks i tredje kvartal. Med på kjøpet følger også forhandlerkjeden Germanos Telecom Bulgaria.

Les også: Bieber ga mobildatarekord for Telenor

Les også: Telenor-sjefen om razziaen: - Vi luftet godt ut etterpå

Les også: Måtte ta grep: - Vi var ikke nok frempå

Publisert:
Gå til e24.no