Aksjeras i Lundin

Anslår reserver i lavere halvdel av tidligere angitte intervall på Johan Sverdrup-feltet.

Johan Sverdrup er trolig blant de fem største funn på norsk sokkel.
  • Even Landre
Publisert:

Svenske Lundin Petroleum har kommet med dårlige nyheter til aksjonærene mandag morgen.

Selskapet, som er operatør på lisensen 501 på Johan Sverdup-feltet i Nordsjøen, varslet mandag at oljeressursene på gigantfeltet Johan Sverdrup er i den lavere halvdelen av det tidligere anslåtte intervallet på mellom 800 og 1.800 millioner oljefat.

- Vi føler at det er hensiktsmessig at operatørene på Johan Sverdrup oppgir oppdaterte ressursestimater, skriver konsernsjef Ashley Heppenstall i Lundin Petroleum.

Les også: Lundin avgrenser oljefunnet Johan Sverdrup

- Som operatør på PL 501 fortsetter vi vårt avgrensningsprogram for å få ny informasjon om både utviklingsplanlegging og utvinnbare ressurser. Resultatene av avgrensningsningsboringen så langt har ført oss til den oppfatning at det mest sannsynlige scenario for ressursene på PL 501 på Johan Sverdrup vil ligge innenfor den lavere halvdel av tidligere guidede ressurser på mellom 800-1800 millioner oljeekvivalenter, skriver Heppenstall.

Gigantfunn
Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet, og blant de største oppgavene på norsk sokkel i årene framover.

Funnet, tidligere kjent som Avaldsnes og Aldous, ligger vest for Stavanger, på Utsira-høyden. Totalt kan det være det nest største noensinne på norsk sokkel.

Ifølge Statoil skal partnerne på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen velge konsept for utbyggingen i fjerde kvartal 2013, og planlegger for produksjonsstart i fjerde kvartal 2018.

Lundin-aksjen var ned 10 prosent på Stockholmsbørsen mandag formiddag.

Lundin opplyste samtidig at det har fullført boringen i avgrensningsbrønnen 16/3-5 i lisens 501, og påvist en oljekolonne på rundt 30 meter.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Lundin: - Tester på Johan Sverdrupviser «eksepsjonelle egenskaper»

  2. Nytt Lundin-funn i Nordsjøen: Kan ha funnet opp mot 50 millioner fat til på Edvard Grieg

  3. Johan Sverdrup-konseptet er klart:Vil stå for 25 prosent av norsk oljeproduksjon

  4. Analytikere: Statoil blir operatør

  5. Svakere fra Sverdrup-partner