Telenor skal ha 55 mill. India-kunder i 2016

Og allerede i 2013 skal tapssluket fra driften være stoppet.

SAMLER TROPPENE: Telenor-sjef Jon Frederik Baksaas utbasunerer sine planer for India fredag.
Publisert:

Telenor har ambisjoner om å øke antall mobilkunder selskapet har i India fra 23 millioner i 2012 til 55 millioner i 2016. Dette er mer enn en dobling på fire år.

Det fremgår av presentasjonen selskapet la fram fredag morgen.

Klokken 9 gikk konsernsjef Jon Frederik Baksaas på scenen på Fornebu for å fortelle markedet hvordan situasjonen er i India og hvilken strategi Telenor har for sin virksomhet i det enorme landet fremover.

Høye ambisjoner

Det er ikke beskjedne planer Baksaas fortalte om. Telenor skal bli Indias beste mobilselskap når det kommer til distribusjon til massemarkedet. Selskapet skal også bli best på lavkostnadsdrift.

LES OGSÅ: Telenor går videre i India

I 2013 er ambisjonen at kontantstrømmen fra driften skal gå i null.

For nye penger selskapet investerer i India, skal Telenor ha en avkastning på hele 25 prosent på egenkapitalen.

De venter imidlertid at investeringsbehovet blir begrenset.

- Vi har en modell som ikke er avhengig av at vi investerer i så mye nytt utstyr, fordi vi for eksempel ikke eier mastene selv. Det er først og fremst en operativ kostnadsbase vi håndterer, sier Asia-sjef Sigve Brekke til E24.

Ifølge Baksaas vil nye lån først og fremst ha som hovedhensikt å fjerne valutarisiko.

- Det kommer til å bli tatt opp lån etter hvert som operasjonen utvikler seg, men det er for å få en mer fornuftig finansieringsstruktur. Vi skal låne i rupi, i og med at vi deltar i et rupi-land, sier han.

Intenst år

India har vært et skikkelig vepsebol for Telenor i 2012. Indisk høyesteretts beslutning om å frata selskapet alle lisensene i februar kom meget overraskende.

Selskapet gikk så i tenkeboksen og vurderte nøye om de skulle delta i den nye runden med auksjoner av lisenser i India. Det valgte de å gjøre, til tross for at de fremdeles mener at den politiske risikoen i landet er høy.

LES OGSÅ: Telenor går i tenkeboksen for å avgjøre fremtiden i India

- Vi har sett at rammevilkårene for telekom har vært usikre hele dette året, og det er klart at det gjør alle aktørene usikre med tanke på hvordan neste runde blir, sier Baksaas.

Han mener imidlertid at den siste auksjonen, som sikret selskapet lisenser i seks telekomsirkler, har fjernet noen av spørsmålstegnene.

- Men tyve år er en lang periode, sier han.

LES OGSÅ: Vellykket mobilauksjon for Telenor i India

VENTER PÅ MILLIARDBELØP: Sjefen for Telenors India-satsing, Sigve Brekke.

I forbindelse med den siste auksjonsrunden ble det også klart at Telenor kan få fratrekk for avgiften de betalte i forbindelse med auksjonen i 2008. Disse pengene, et milliardbeløp, kan bli tilbakeført innen kort tid.

- Vi håper at det er snakk om uker. Dette er penger vi har krav på, og vi har en god dialog med myndighetene. Vi er ganske sikre på at de må rydde opp i dette før en auksjon med nye frekvenser, sier Brekke.

Telenor når nå ut til 600 millioner mennesker. Potensialet i områdene Telenor har lisenser er veldig stort. Fortsatt er det bare 40 prosent av innbyggerne der som har mobiltelefon.

Utelukker ikke fusjon

Telenor venter at det indiske telekom-markedet vil konsolideres ytterligere. Selskapet selv har blitt knyttet til flere fusjoner, og utelukker ikke at dette kan bli aktuelt.

Les også: - Telenor i samtaler om fusjon i India

- Per nå er det ingen konkrete planer. Nå har vi en modell vi kan vokse organisk på, ved å ta stadig flere kunder. Men dersom det kommer muligheter der vi også kan vokse gjennom konsolidering, vil vi vurdere det ut fra et rasjonelt og finansielt ståsted, sier Brekke.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no