Fredriksens største investering stiger til nye rekorder
Det er imidlertid ingen «kanonoppside» igjen innen laks mener analytiker.
Mens John Fredriksen har sett store aksjeverdier fordunste i Seadrill, har han god grunn til å glede seg over en annen av sine investeringer: Marine Harvest.
Statusen i lakseindustrien er speilvendt den man ser innen olje og oljeservice for tiden. Lakseprisene og aksjekursene til lakseoppdretterne er nå på historisk høye nivåer.
Marine Harvest satte mandag en ny rekordnotering på 109,80 kroner aksjen og er for øyeblikket opp 4,8 prosent til 109,10 kroner. Dagens opptur kommer i sporene av varselet om fusjonering med et chilensk oppdrettsselskap og foreløpige tall for fjerde kvartal.
Mot sammenslåing for Marine Harvest i Chile
Større enn Seadrill
Oppgangen gjør at Marine Harvest nå er verdt 44 milliarder kroner, og med det er selskapet det tiende største selskapet på Oslo Børs.
Lakseoppdretteren er nå faktisk større enn Seadrill - som etter de siste måneders stup nå «bare» er verdt 38 milliarder kroner, etter tidligere å ha vært priset så høyt som 143 milliarder kroner.
– Jo, aksjen er historisk høyt priset nå, men så er også inntjeningen historisk høy. Forholdet mellom tilbud og etterspørsel i laksemarkedet er meget stramt nå, sier sjømatanalytiker i Nordea, Kolbjørn Giskeødegård, til E24.
– Jeg forventer at både 2015 og 2016 blir veldig gode år, sier Giskeødegård og viser til at fremtidskontraktene på laks med levering i 2015 ligger på 42–43 kroner per kilo.
Markedet har også troen og har over de siste to årene med høye laksepriser sendt aksjen opp nær 130 prosent. Bare de siste tre måneder er kursløftet på 27 prosent.
Fortsatt oppside?
Men bør man hive seg på en sektor der aksjene nå prises på rekordnivåer?
– I forhold til våre kursmål i sektoren så er det ingen kanonoppside, men vi mener det fortsatt er litt å gå på. Det som imidlertid kanskje gjør lakseaksjene mest attraktive fremover, er utbyttekapasitet deres sett i lys av den veldig sterke inntjeningen- aksjonærene kan få en bra direkteavkastning.
Giskeødegård har en kjøpsanbefaling på Marine Harvest med et kursmål på 120 kroner, og oppsiden til kursmål er med andre ord på bare drøyt 10 prosent.
Tror du lakseaksjer vil være i vinden fremover?Meld deg på Aksje-NM og sett pengene på laks, da vel!
Øker i Chile
Mandag meldte Marine Harvest at de slår sammen sin chilenske virksomhet med den chilenske oppdretteren AquaChile.
– De har jo lenge sagt at de har ambisjoner om å vokse i Norge og Chile. Det er vesentlig mye dyrere å vokse i Norge kontra Chile, så det er naturlig at de gikk for Chile. Jeg mener fusjonen er positiv for Marine Harvest, sier Giskeødegård.
Høyeste laksepris siden 1991
Analytikeren peker på at markedet i Canada er så konsolidert at det er vanskelig å ekspandere videre, mens i Storbritannia har Marine Harvest blitt nødt til å selge seg ned tidligere fordi de har hatt for stor markedsandel.
AquaChile og Marine Harvest Chile produserte til sammen 165.000 tonn laks og 19.000 tonn tilapia i 2014 – av dette sto Marine Harvest for 66.000 tonn, med andre ord så vil AquaChile bidra til å løfte Marine Harvests produksjon i Chile markert.
Marine Harvest vil eie 42,8 prosent av AquaChile etter fusjonen er gjennomført, og har mulighet til å øke til minst 55 prosent.
Marine Harvest, som er verdens største oppdrettsselskap, ligger an til å slakte nær 420.000 tonn laks i 2014.
Nesten én milliard
Samtidig varslet Marine Harvest om et operasjonelt driftsresultat i fjerde kvartal på 990 millioner kroner, så vidt over forventningene på som lå på 980 millioner.
– Driften i Norge var sterkere enn forventningen med et driftsresultat per kilo slaktet laks på 12,6 kroner. Dette indikerer lavere produksjonskostnader enn forventet, og er også positivt for Lerøy og Salmar.
Nye sjømatrekorder tross Russland-sjokk
– På den andre siden var tallene fra Chile og Skottland skuffende, og vi tror utfordringer rundt biologien i begge regionene er hovedårsaken til dette.
Chile hadde lenge meget store problemer med lakselus, men dette er nå på bedringens vei ifølge Nordea-analytikeren.
– De biologiske forholdene har forbedret seg kraftig gjennom 2014, lusetallene er markert ned. Dette skyldes mer kontroll og innføring av behandlingsmidler de ikke har brukt tidligere.