Analytikere mener kun én aktør kan utfordre Mitsubishi

Analytikerne tror flere andre selskaper kan være interessert i å sikre seg Cermaq.

VIL SIKRE SEG LAKS: Med et kjøp av Cermaq vil Mitsubishi sikre seg verdens nest største laskeoppdretter. Det er imidlertid mulighet for at andre vil komme med konkurrerende bud.
Publisert:

Mandag morgen ble det klart japanske Mitsubishi Corporation er villige til å betale 8,88 milliarder kroner for Cermaq.

Alexander Aukner, analytiker i DNB Markets, tror det er mulighet for at det dukker opp konkurrerende bud på selskapet i tilbudsperioden som varer i fire uker. Han har flere konkrete navn på blokken.

- Det vil alltid være mulig at det kommer et annet bud på selskapet. Marine Harvest, Salmar og Lerøy er alle potensielle kandidater som kan være interesserte, sier Aukner, samtidig som han legger til at det virker usannsynlig at det kommer noe konkurrerende bud.

Det kan også se ut som om markedet satser på et høyere bud.

Kort tid etter børsåpning ble aksjen handlet for 98 kroner, to kroner over budkursen.

Aslak Berge, tidligere i analytiker og redaktør for nettstedet iLaks, er mer avventende, men tror også at det kan være andre interessenter.

- Spørsmålet er om markedet tror det blir er en budkamp om selskapet, eller om det er en «done deal». Antagelig er det ganske få som er interessert i Cermaq til den prisen, men det kan være at andre kjøpere er interessert i deler av selskapet. Det markedet vet, er at det er flere aktører som er særlig interessert i Cermaqs norske virksomhet, sier han.

- Kun en utfordrer til Mitsubishi

- Salmar har tidligere vært åpen om sin interesse. Men nå er selskapet i spill, og det er selvsagt en kamp om kontrollen. Situasjonen er en annen nå enn for en uke siden. Nå er det hele selskapet som går under hammeren, sier Berge.

Les også

Mæland sier ja til Cermaq-salg: Åpner for budkamp

Men det er kun én industriell aktør som kan utfordre Mitsubishi om kontrollen over hele selskapet, ifølge ekspertene.

- Marine Harvest er de eneste som kan være interesserte. Om de er interesserte til den prisen, det er en annen sak. Det vil jeg ikke spekulere på, sier han.

- Fair bud, stygt resultatvarsel

Aukner mener budet er på linje med DNBs prisestimat. Sånn sett mener han det er «fair».

Det er imidlertid før Aukner har gjort noen justering for resultatvarslet Cermaq kom med mandag, som Aukner velger å kalle ganske «stygt».

- Det er lavere salgsvolumer og problemer med fiskehelsen.

For hele året venter Cermaq seg nå et slaktevolum på 151.000 tonn, en reduksjon på 7.000 tonn fra prognosen i andre kvartal.

- Ser man budet i lys av dette så blir jo budet mer attraktivt.

Publisert:

Her kan du lese mer om